שתף קטע נבחר

המזונות הכי מזיקים לילדים ולבני נוער

המאכלים הכי אהובים על ידי ילדים הם גם אלה שמזיקים להם - ג'אנק פוד, חטיפים והמון מזון מעובד. למה הם מסוכנים לבריאות ואיזה תחליפים מומלץ להציע לילדים כדי לשמור על תזונה מאוזנת ובריאה?

מאכלים עתירי שומן ומלח מהווים כיום לדאבוננו חלק נכבד מהמזון של ילדים ובני נוער. מאכלים אלה פוגעים בבריאותם, וגורמים להשמנה שתלווה אותם לכל אורך חייהם.

 

גם הורים שמודעים לחשיבות תזונה בריאה ומאוזנת, נותנים לילדיהם לפעמים יותר מדי ממתקים וחטיפים, דגני-בוקר מתוקים, נקניקיות ונקניקים, שניצלים תעשייתיים ושאר מוצרי מזון מעובדים שמזיקים לבריאות.

 

ילדים ובני נוער שנמצאים בתהליכי צמיחה והתבגרות, חייבים לקבל ארוחות בריאות ומזינות כדי להבטיח את התפתחותם התקינה. מצד שני עליהם לצמצם ככל האפשר אכילת מזונות תעשייתיים מעובדים שמכילים כמויות גדולות של סוכר, שומן ומלח שפוגעים בבריאותם.

 

המאכלים המזיקים

הבעיה עם נתרן ומלח ומאילו מזונות כדאי שתתרחקו

המזונות שחשבתם שהם בריאים - והם ממש לא

בדקנו: באיזה דגני בוקר לילדים יש פחות סוכר? 

   

מלח

אצל ילדים קטנים עודף מלח (נתרן-כלורי) יכול לגרום להתייבשות ולפגיעה במסת העצם. ארגוני הבריאות בעולם מזהירים ששימוש מופרז במלח עלול לגרום נזקים בריאותיים חמורים כמו מחלות-לב, מחלות כלי-דם ואפילו סוגי סרטן שונים.

 

נתרן מצוי בכמויות גדולות כמעט בכל מוצרי המזון התעשייתיים והמעובדים. רטבים, אבקות-מרק, נקניקים, נקניקיות, חטיפים מלוחים (במבה, ביסלי, תפוצ'יפס, אפרופו וכד'), סלטים מוכנים, מאפים (מלוחים ומתוקים), שניצלים וקציצות מעובדים.

 

שומן צמחי מוקשה (טרנס)

שומן מסוג זה גורם לפגיעה בגמישות כלי דם, מגביר את הסיכוי למחלות לב כליליות, חסימת עורקים, התקפי לב, שבץ מוחי. שומן צמחי מוקשה שהוא אחד המרכיבים העיקריים במרגרינה, מקורו בשמן נוזלי שעבר עיבוד כימי שבסופו נוצר שומן מוצק (טראנס).

 

שומן טראנס מאפשר הארכת חיי מדף ולכן בתעשייה מוסיפים אותו למוצרים רבים כמו עוגות, עוגיות, קרקרים, מאפים, בורקסים, ג'חנון, קרואסונים, וופלים ושאר ממתקים. רשות המזון האמריקנית (FDA) אסרה בשנה שעברה לחלוטין את השימוש בשומן טראנס במוצרי מזון. בארץ יש רק חובת סימון על האריזה.

 

אלו סוגי המזונות הכי לא-בריאים

 

חטיפים מלוחים וממתקים מכל הסוגים

כל הסוכריות, העוגות, העוגיות, הוופלים, והחטיפים המתוקים מכילים הרבה סוכר והרבה צבעי מאכל. במרבית סוגי הוופלים והעוגיות יש גם שומן טרנס. כמעט בכל החטיפים המלוחים (ביסלי, במבה, תפוצ'יפס וכד') יש נתרן בכמות עצומה, שומן, סוכר ולעיתים גם חומרים משמרים וצבעי מאכל.

 

במה ניתן להחליף? להגיש לילדים בין הארוחות תפוח עץ, בננה, או פירות עונתיים טריים אחרים ובמקביל להרגיל אותם לנשנש בין הארוחות ירקות טריים כמו רצועות גזר, פלפלים בכל הצבעים, מלפפונים, צנוניות וכד'. תופתעו לגלות שאחרי תקופת הסתגלות קצרה מרבית הילדים יאהבו את הנשנושים הטבעיים והבריאים.

 

לתת לילדים פירות במקום נשנושים (צילום: shutterstck) (צילום: shutterstck)
לתת לילדים פירות במקום נשנושים(צילום: shutterstck)

 

נקניקים ופסטרמות

כמעט כל סוגי הבשרים המעובדים מכילים הרבה מאד שומן, הרבה נתרן, הרבה תיבול, חומרי שימור (ניטרטים), וצבעי מאכל שונים. קיימים אמנם בשוק מספר פסטרמות דלות-שומן אולם בדרך כלל הן מכילות הרבה נתרן וחומרי שימור. עדיף שילדים יצמצמו ככל האפשר ואף יפסיקו את צריכת הנקניקים.

 

במה ניתן להחליף? אפשר להכין בקלות רבה פסטרמה ביתית איכותית מנתח שלם של הודו טרי או עוף בתנור. בהכנה ביתית אנחנו שולטים על כמות השומן והנתרן, וכמובן נמנעים מחומרים משמרים ומצבעי מאכל.

 

מזון מהיר (פאסט פוד) ומוצרי בשר מעובדים

מרבית סוגי הבשרים שנמכרים בדוכני המזון המהיר, כמו המבורגרים, שניצלים, שווארמות ושיפודים, מכילים כמויות גדולות מאד של שומנים רוויים, נתרן וכימיקלים שנותנים למוצרים טעם וצבע.

 

מה גם שלא תמיד ניתן לעמוד על טריות המוצרים ועל מידת הניקיון בעת הכנתם. ככל שילדים יצמצמו את צריכת המזון המהיר שנמכר מחוץ לבית, כך ייטב לבריאותם.

 

הדבר דומה בשניצלים, קבבים וקציצות מוכנות קפואות הנמכרות בסופר. בתעשיה מוסיפים לבשר חומרים רבים –כמו נתרן, חומרי שימור, מייצבים, צבעי מאכל, שומן ועוד.

 

במה ניתן להחליף? לא להתעצל ולהכין לבד בבית את אותם מוצרים מבשר טרי, נקי ודל-שומן. אין דרך יותר בריאה מאשר הכנת קציצות/שניצל/המבורגר/שיפודים ממוצרים טריים ולא מעובדים. אפשר להכין מראש כמות גדולה ולהקפיא – בתנאי שהבשר שבו השתמשנו היה טרי

 

מאפים עתירי שומן – בורקס/ג'חנון/מאלוואח

מרבית המאפים הקנויים שעשויים מבצק-עלים הם עתירים בשומן צמחי מוקשה (טרנס), הרבה נתרן והרבה חומרי שימור. גם אם הבורקס ממולא בתרד או בגבינה זה עדיין לא הופך אותו למוצר בריא.

 

במה ניתן להחליף? את מרבית המאפים הפופולריים שילדים אוהבים אפשר לאפות בתנור בבית ולהשתמש בבצק-פילו שהוא דל בשומן ודל בנתרן. כך נקבל גם מאפים טעימים ומזינים, וגם נחסוך מהילדים את אותם רכיבי מזון שעלולים לפגוע בבריאותם.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, מנחת קבוצות דיאטה למבוגרים ונוער, מומחית בהרזיה ומרצה לתזונה    

 

 

 

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המאכלים המעובדים פוגעים בבריאותם של הילדים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים