שתף קטע נבחר

"בואו לחזק אותנו": יהודי ג'מייקה מחכים לכם

רק מאתיים יהודים נותרו בג'מייקה, ומורשת מרתקת של אנוסים שהיגרו לקריביים, הפכו שם לשודדי ים והקימו בתי כנסת שרצפתם מכוסה חול ים לבן ויפהפה. עכשיו עסוקה הקהילה היהודית בשיקום בתי הכנסת ובתי העלמין, פתיחת מוזיאון יהודי - והמון אווירה יהודית-ג'מייקנית. הכל כדי שתבואו לבקר אותם

ראש הקהילה היהודית, איינסלי הנריקז, בבית הכנסת "שערי שלום" המכוסה בחול ים לבן ויפהפה (צילום: איי.פי) (צילום: איי.פי)
ראש הקהילה היהודית, איינסלי הנריקז, בבית הכנסת "שערי שלום" המכוסה בחול ים לבן ויפהפה(צילום: איי.פי)

 

יהודי ג'מייקה רוצים שתקפצו לבקר: הקהילה הקטנה והמתבגרת של האי, מנסה להביא יהודים לקהילה באמצעות שלל אטרקציות יהודיות, ביניהן ביקור בבית כנסת בעל רצפת חול ייחודית, בתי הקברות היהודיים העתיקים שבג'מייקה, מוזיאון יהודי קטן, וגם סיפוריהם של ראשוני המתיישבים היהודים באי, שהיו בכלל פיראטים. אם תרצו, ביקור שורשים יהודי בסגנון אחר.

 

 <<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

במרכז ג'מייקה ניצב "שערי שלום", בית הכנסת העתיק בבירה, ואחד משני בתי הכנסת היחידים בקינגסטון, הנמצאים בבעלות הקהילה היהודית המקומית. מראהו הייחודי משלב קורות עץ מהגוני כהה, ורצפת העץ שלו מכוסה בחול ים לבן ויפהפה, כמיטב המסורת של בתי הכנסת באזור.

 

עוד בערוץ היהדות - קראו:

 

ארון הקודש ב"שערי שלום" מלא בספרי תורה עתיקים בני 200 שנה ויותר, שלוקטו מבתי כנסת נטושים ברחבי האי. "הג'ואיש ביזנס ניוז" מתאר כי אופייה של הקהילה המתרכז סביב בית הכנסת, ונשען על שילוב שבין יהדות אורתודוקסית עם אלמנטים רפורמיים. את התפילות, למשל, מנהלת לעיתים קרובות אישה.

 

כמאתיים יהודים בלבד

על פי הדיווח באיי-פי, מגיעים לתפילות בשבת בבוקר רק קומץ של תיירים יהודים-אמריקאים , ולא פעם אין בו אפילו מניין. אחת התיירות היהודיות שביקרה בבית הכנסת, מליסה שלמה, סיפרה כי רצתה לראות במו עיניה "שגם בג'מייקה חיים יהודים".

 

מריה ריינולדס מקדשת על היין לאחר תפילת שבת בבית הכנסת "שערי שלום", שבה לא נכח אפילו מניין יהודים (צילום: איי.פי) (צילום: איי.פי)
מריה ריינולדס מקדשת על היין לאחר תפילת שבת בבית הכנסת "שערי שלום", שבה לא נכח אפילו מניין יהודים(צילום: איי.פי)

 

שלמה היא חלק מגל התיירים שהקהילה היהודית המתבגרת של קינגסטון, המונה 200 יהודים בלבד, מייחלת לביקוריהם. מרביתם חצו זה מכבר את גיל ה-50, והם רואים את תקוותם לשימור זהותו היהודית של האי, בתיירות היהודית.

 

זה כבר למעלה מ-400 שנים שמשפחתו של איינסלי הנריקז מתגוררת בג'מייקה. כיום הוא מנהיג הקהילה היהודית בקינגסטון, ולדבריו: "לא משנה מה יקרה בעתיד, אני רוצה שאנשים ידעו שיהודים אכן היו כאן".

 

הנריקז לא נשען רק על תקוות, אלא פועל בשטח על מנת לממש את חזונו. בדרך להעלאת המודעות הכללית לסיפורם של יהודי האי, משמרת הקהילה את נכסיה ההיסטוריים, ואף פתחה מוזיאון יהודי קטן הסוקר את תולדות הקהילה היהודית, שממוקם ליד בית הכנסת. היא אף משמרת ומשחזרת את בתי הקברות היהודיים העתיקים שבאי.

 

חב"ד נכנסה לתמונה

קרובת משפחתו ראש הקהילה, אנה רוז הנריקז, מובילה את סוגיית פיתוח "הסיפור היהודי" ההיסטורי בקריביים, ומציעה לתיירים היהודים סיורים ייחודים המשלבים את נפלאות המדינה, לצד חיבור עם העבר היהודי שעדיין נוכח בה.

 

"אני רוצה שאנשים ידעו שיהודים אכן היו כאן". איינסלי הנריקז בבית העלמין היהודי בג'מייקה (צילום: איי.פי) (צילום: איי.פי)
"אני רוצה שאנשים ידעו שיהודים אכן היו כאן". איינסלי הנריקז בבית העלמין היהודי בג'מייקה(צילום: איי.פי)

 

אין זו הפעם הראשונה שבה נעשה ניסיון להגדיל את התיירות היהודית – ולחבר אותה עם הקהילה היהודית המקומית. בשנת 2010 הקדיש ה"וול סטריט ז'ונראל" מאמר מערכת בעמוד הראשון לסיפור, לצד חבילת תיירות-יהודית שגיבש משרד התיירות המקומי. המאמצים לא נשאו פירות משמעותיים.

 

שולחן שבת במרכז למורשת יהודית של ג'מייקה, בקנסינגטון (צילום: איי.פי) (צילום: איי.פי)
שולחן שבת במרכז למורשת יהודית של ג'מייקה, בקנסינגטון(צילום: איי.פי)

 

הפעם מי שעשוי לתת רוח גבית למהלך הם דווקא אנשי חב"ד, שרק בקיץ האחרון פתחו בית חב"ד במונטגו ביי. הרב יעקב ומושקה רסקין האחראים על המיזם, מציעים מזון כשר, תפילות ותוכניות מיוחדות לילדים שעשויות להגביר את התיירות היהודית-דתית למדינה.

 

אטרקציה: "עלייה לתורה בקריביים"

יהודי ג'מייקה בפרט והקריביים בכלל, בונים על "תיירות בר מצווה" וחתונות של יהודים מצפון-אמריקה, כשסוכני

הנסיעות בארצות הברית מציעים "טיול מורשת" יהודי, שישלב חגיגה "יהודית למהדרין" בקריביים.

 

על פי דיווח באיי.פי, נערכות כ-40 חגיגות בר מצווה מדי שנה, בבית הכנסת ההיסטורי שבאיי הבתולה שבשליטת בארצות הברית. מינה אורנשטיין, רכזת בית הכנסת, מתארת את הבריחה מהחורף של יהודי ארצות הברית דרומה, כ"תזרים מזומנים חשוב עבורנו".

 

גם לאי קוראסאו היפהפה מגיעים אלפי חוגגים יהודים מדי שנה, לציין את שמחותיהם בטקסים דתיים בבית הכנסת ההיסטורי "מקווה ישראל", שגם רצפתו מכוסה בחול ים, כמנהג בתי הכנסת הקריביים, והוא נחשב לבין העתיקים ביותר ב"עולם החדש".

 

עכשיו רוצים גם יהודי ג'מייקה ליהנות מהפוטנציאל. האתגר הגדול העומד בפינהם בדרך להגשמת החלום, הוא מיקומו של בית הכנסת ההיסטורי בבירה, הממוקם בצד הפחות מחמיא של העיר, הרחק מהחופים מושכי התיירים, ותחת תדמית של אזור פשע עוין, לדברי סוכנת הנסיעות אלן פדרסון.

 

"שודדי הקריביים" - הגרסה היהודית

יהודי האזור מקווים כי ההיסטוריה המרתקת שלהם, תתרום את שלה לתדמית שתצית את דמיונם של המוני יהודים.

בספרו של אדוארד קריצלר "הפיראטים היהודים של הקריביים" מסופר שרבים מהפיראטים היהודיים היו בעצם "אנוסים" ששמרו בסתר על יהדותם והמירו דתם רק למראית עין כדי לשרוד את האינקויזיציה לפני הימלטם לקריביים.

 

על פי ה-איי.פי, בשנת 1880 חיו באי כאלפיים יהודים, שהתפללו בלא פחות משמונה בתי כנסת. היו אלה צאצאים של יהודי ספרד שנימלטו לעולם החדש מאיימת האינקוויזיציה הספרדית. חלק מהסוחרים היהודים שישבו באי הפכו, על פי קריצ'לר לפיראטים. המפורסם שבהם הוא פיראט בשם משה הנריקז, שהפיל את חיתתו על הספינות באזור. הפירטים היהודים פעלו, בין היתר, באזור נמל פורט רויאל, הנחשב לאחד ממעוזי הפיראטים של הקריביים.

 

אגב, באופן מפתיע, ג'מייקה הקולוניאליסטית, תחת שלטון המנדט הבריטי, נתנה לאזרחיה היהודים שוויון זכויות כבר בשנת 1831, עוד בטרם זכו לכך יהודי בריטניה עצמה, ולא פחות משמונה חברי בית המחוקקים הג'מייקני היו יהודים.

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי.פי
רק כמאתיים יהודים, בקהילה שאימצה מוטיבים אורתודוקסיים ורפורמיים
צילום: איי.פי
צילום: איי.פי
כמיטב המסורת של בתי הכנסת בקריביים. רצפה מכוסה בחול ים לבן
צילום: איי.פי
צילום: איי.פי
"שערי שלום". לא במיקום הכי טוב באי
צילום: איי.פי
מומלצים