שתף קטע נבחר
 

בנק ישראל: התחדשו עליות המחירים בדיור

בוועדה המוניטרית מדווחים על התחדשות העלייה בפעילות ובמחירים בשוק הדיור, המתבטאת במספר גבוה של עסקאות ובעלייה בהיקפי המשכנתאות. בדצמבר וינואר עלו מחירי הדירות ב-0.8%, אך קצב ההתייקרות השנתי הואט מ-4.5% בינואר ל-2.4% בפברואר

חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, הגוף הקובע את הריבית במשק, סבורים כי מגמת העלייה של מחירי הדירות התחדשה מאז תחילת שנת 2015, לאחר כמה חודשים של קיפאון ואף ירידה במחירים. מהפרוטוקול של הדיון שקיימה הוועדה לקראת החלטת הריבית האחרונה עולה, כי חברי הוועדה סברו שמסתמנת עלייה מחודשת בפעילות ובמחירים בשוק הדיור בחודשים דצמבר-פברואר, המתבטאת במספר גבוה של עסקאות ובעליה בהיקפי המשכנתאות.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן:

מבצעי הנדל"ן של הקבלנים לפסח משתלמים?

נהריה או ירוחם: יעדי השקעות נדל"ן ב-2015

 

עם זאת, המשתתפים בדיון ציינו כי הגידול המהותי במלאי הדירות נובע מהעלייה בגמר הבנייה - עלייה שצפויה להתמיד בשנתיים הקרובות בשל התחלות הבנייה הגבוהות בשנתיים האחרונות, וצפויה להוות כוח כנגד לחצים אפשריים לעליות המחירים.

 

בנוסף צוין במהלך הדיון כי סעיף הדיור במדד המחירים לצרכן נותר בפברואר ללא שינוי, ובחודשים דצמבר וינואר השנה עלו מחירי הדירות ב-0.8%. כתוצאה מכך, קצב ההתייקרות השנתי האט מ-4.5% ב-12 החודשים שהסתיימו בחודש ינואר 2015 ל-2.4% ב-12 החודשים שהסתיימו בפברואר 2015.

 

בינואר נרשמה ירידה בהיקף העסקאות, תוך עלייה בהיקף העסקאות של משקיעים - ולכן גם בחלקם בסך העסקאות. מלאי הדירות שבנייתן הסתיימה אך לא נמצא להן קונה ממשיך להיות גבוה, נתון שעשוי לתמוך במיתון ההתייקרויות - אך מצביע גם על כך שהיזמים וספקי האשראי מאמינים שמגמת ההתייקרויות תימשך בשנים הקרובות.

 

עוד ציינו בדיון כי קצב המכירה של דירות חדשות נותר גבוה, כמו גם מספרן של הדירות החדשות למכירה, למרות המשך מגמת הירידה המתונה בו. בשנת 2014 נרשמו 43.6 אלף התחלות בנייה, ומספר היחידות שבנייתן הסתיימה עומד על רמה גבוהה של 44.8 אלף.

 

למרות הנתונים שמצביעים על גידול בהיצע סברו חברי הוועדה המוניטרית כי הגידול בחלקם של המשקיעים בשוק לצד הגידול בקצב נטילת המשכנתאות, באו לידי ביטוי בעליות מחירים בחודשים דצמבר-פברואר. סברה זו הייתה אחד השיקולים המכריעים להותרת הריבית על כנה, למרות קצב האינפלציה השלילי.

 

בסוף הדיון תמכו כל חמשת חברי הוועדה בהותרת הריבית על רמה של 0.1%. בפרוטוקול צוין כי "העלייה בציפיות לאינפלציה וסביבת הצמיחה אינם תומכים בשינוי סביבת הריבית. בפרט, נוכח הסיכונים הנשקפים משוקי הנכסים ובהם שוק הדיור ושוק האג"ח הקונצרניות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
צילום: ירון ברנר
צילום: עטא עוויסאת
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים