שתף קטע נבחר

6 סיבות בריאות לאכול שיבולת שועל בכל יום

היא מונעת סוכרת, תורמת להורדת הכולסטרול, עשירה בסיבים תזונתיים, משביעה ואפילו עוזרת לשמירה על עור קורן ובריא. שיבולת שועל היא המזון הכי מגוון שכדאי להוסיף לתפריט

אם תשאלו ילדים איזה דגנים הם מעדיפים לארוחת הבוקר, רובם יבחרו ללא ספק דגני בוקר מתוקים. ככל שאנו מתבגרים, השאיפה לבריאות גוברת על השאיפה למתוק. זה הזמן לגלות מחדש את שיבולת השועל, המהווה ארוחת בוקר מזינה, עשירה בויטמינים, מינרלים ושומנים טובים.

 

על פי סקר שנעשה בארצות הברית, האמריקנים מתייחסים לשיבולת שועל כמזון הרביעי ברשימת 70 המזונות והמשקאות הבריאים ביותר. עם זאת, ד"ר מת'יו ברנק, יו"ר ארגון הנטורופתים, מצר כל כך ששיבולת שועל אינה פופולרית בתפריטי דיאטות.

 

"עדיין אנשים לא מבינים איך להפיק את מלוא הפוטנציאל משיבולת שועל, והיא אינה מהווה חלק טבעי מדיאטות אף שהיא עולה מעט ומכילה המון מרכיבים חשובים", אומר ברנק.  

 

לדבריו, שיבולת שועל היא מצרך מזון פשוט, שניתן להכין ממנו ארוחת בוקר מהירה ומזינה המכילה את כל אבות המזון, החשובים לבריאותנו. "זה לא משנה אם מדובר בקוואקר דק או בשיבולת שועל חתוכה גס, תוספת של שיבולת שועל לתפריט, תגרום לכם להיראות מצוין ולהרגיש מצוין", מסכם ברנק.

 

 

דייסת קוואקר. ארוחת בוקר טעימה ומזינה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דייסת קוואקר. ארוחת בוקר טעימה ומזינה(צילום: shutterstock)

 

עוד לא השתכנעתם? לפניכם כל הסיבות למה אסור לכם לוותר על שיבולת שועל:

 

1. פצצת אנרגיה

שיבולת שועל היא פחמימה עשירה במקורות חלבון המספקים לגוף אנרגיה וקלוריות. מחקר שפורסם בשנת 2006 במגזין International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism מצא כי ארוחה בעלת ערך גליקמי נמוך, כמו שיבולת שועל, שלוש שעות לפני ריצה, מעניקה לגוף סיבולת גבוהה יותר מאשר ארוחה עם ערך גליקמי גבוה.

 

הערך הגליקמי הנמוך גם תורם לשריפת שומנים במהלך הפעילות הגופנית. ההרכב התזונתי מסייע לתהליך עיכול איטי והפחמימה מעניקה לשריר את האנרגיה לה הוא זקוק כדי ליצור אימון אפקטיבי. מומלץ לשלב את הפחמימה עם חלבון, שיוסיף כלים לבנייה מחדש של השרירים והחלמתם לאחר האימון.  

 

דיאטה עם מדד גליקמי נמוך כבר ניסיתם?

 

2. שמירה על העור

על פי האקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה, שיבולת השועל מאזנת את רמת החומציות בעור, ובכך תורמת לריפוי בעיות עור ומניעתן, וכן להקלה והרגעת עיקצוצים וגירויים בעור. במקרה של עור מעקצץ, מומלץ לטבול באמבטיה עם שיבולת שועל, וליהנות מעורך רך ונעים יותר.

 

לשיבולת שועל תכולה גבוהה של תיאמין, אבץ, נחושת, סלניום וניאצין התומכים בבריאות העור ומגנים עליו.

 

מחקר שפורסם ב-2007 במגזין the Journal of Drugs in Dermatology דן בריכוז הגבוה של עמילן ובטא קרוטן בשיבולת שועל האחראים על שימור הלחות בעור ובשיער. יתרה מכך, חומרי החיטוי השונים המכילים פעיליות אנטי-אוקסידנטים ואנטי-דלקתי.

 

 16 שינויים קטנים שיסייעו במניעת נשירת שיער

 

3. תמיכה בירידה במשקל

שיבולת שועל משביעה ויכולה להיות חלק מכל דיאטה. תרכובת הבטא-גלוקן שבשיבולת השועל, מגבירה את ייצור ההורמון כוליציסטוקינין, הנלחם בתחושת הרעב.

 

מחקר שפורסם בשנת 2009 במגזין Molecular Nutrition and Food Research, מצא שתחושת השובע עולה כתוצאה מאכילת מזונות המכילים בטא-גלוקן.

 

"שיבולת שועל עשירה בסיבים תזונתיים, התורמת לתחושת שובע לאורך זמן, ולשיפור תהליך העיכול", אומרת רנה פיצ'ק, מנהלת המרכז לתזונה בריאה בסיאטל, "תזונה עשירה בסיבים תזונתיים מסייעת לירידה במשקל, ולשמירה על דיאטה מאוזנת".

 

מזון שבריא לאכול: סובין שיבולת שועל

 

4. מניעת סוכרת

היום כבר ידוע שמדד גליקמי נמוך במזונות, מסייע במניעת סוכרת ובאיזון רמת הסוכר בדם. המדד הגליקמי הנמוך מסייע לעיכול איטי של המזון ומאפשר לאינסולין להישאר יציב לאורך זמן.

 

לפי מחקר שפורסם בשנת 2006 במגזין The American Journal of Clinical Nutrition, תפריט קבוע המכיל מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך, תורם לאיזון רמות האינסולין בקרב חולי סוכרת סוג 2 (סוכרת נעורים).

 

ויתור על רכיב תזונה אחד ימנע סוכרת. מהו?

 

5. תרומה לבריאות הלב

סיבים מסיסים, בהם שיבולת השועל עשירה, הוכחו כתורמים לבריאות הלב. שיבולת השועל מכילה גם סידן ואשלגן, הידועים במניעת לחץ דם גבוה. "אכילת שיבולת שועל בכל יום, יכולה להוריד בכמה רמות את לחץ הדם", מבהיר ד"ר ברנק.

 

בשנת 1999 פורסם מחקר במגזין The American Journal of Clinical Nutrition, אשר גילה כי צריכת דגנים מלאים מקטינה את הסיכון למחלת לב כלילית, בזכות נוכחות של סיבים מסיסים.

 

מחקר רוחב שנמשך עשר שנים, הוכיח את הקשר בין צריכת מזונות משיבולת שועל, לניהול אורח חיים בריא יותר. 

 

מורידה כולסטרול: כל הסיבות לאכול שיבולת שועל

 

6. מניעת סרטן המעי הגס

תזונה עשירה בסיבים יעילה בהקטנת הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס. השילוב של הסיבים המסיסים והסיבים הלא מסיסים מזרזים את מעבר המזון והפסולת דרך המעיים.

 

"סיבים מסיסים מתמוססים במים, ומעכבים את ריקון הקיבה, ומאפשרים לשמר את תחושת השובע לאורך זמן", מסביר ברנק, "בינתיים, הסיבים הלא מסיסים, פועלים כאפקט משלשל ותורמים לנפח הצואה ולמניעת עצירות. הסיבים אוגרים מים, ועוברים דרך מערכת העיכול בקלות ובמהירות, ובכך שומרים על בריאות המעיים ומערכת העיכול".

 

מחקר שפורסם בשנת 2011 ב-BMJ, מצא כי צריכה גבוהה של סיבים תזונתיים מדגנים מלאים מקטינה את הסכוי לחלות בסרטן המעי הגס. עם זאת, צריכת כמות קטנה של סיבים תזונתיים בכל יום, השפיעה מעט על הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס.

 

לנבדקים שאכלו כ-10 גרם סיבים תזונתיים ביום, הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס היה נמוך ב-10% ביחס לכלל האוכלוסייה. ככל שהנבדקים אכלו יותר סיבים תזונתיים, כך הסיכון שלהם לחלות בסרטן המעי הגס היה נמוך יותר.

 

לא לוותר: 10 ארוחות הבוקר הבריאות ביותר

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תוותרו על שיבולת שועל בתפריט הדיאטה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים