שתף קטע נבחר

ניתוח משולב: תיקון קטרקט וגם ליקויי ראייה

במהלך השנים הלכו ניתוחי הקטרקט והשתכללו, וכיום ניתן במהלך הניתוח, לשפר גם את איכות חיי החולה ולתקן ליקויי ראייה. איך זה נעשה ולמה גיל המנותחים הולך ויורד?

ניתוח קטרקט הוא הניתוח התוך-עיני הנפוץ ביותר - מעל 50 אלף איש עוברים אותו מדי שנה בישראל. טכניקת ניתוח הקטרקט הולכת ומתקדמת בעשרים השנים האחרונות, כך שמביצוע ניתוח בחתך גדול, עברו היום לניתוחים בחתך קטן. עם זאת, גם ציפיות החולה השתנו, ומושם דגש על תוצאות רפרקציה מדויקות.

 

ד"ר סימון אברהמי, רופא עיניים בכיר ומנתח מסביר כי היום ניתוח קטרקט הוא לא גזירת גורל, כי אם ניתוח שמאפשר שיפור משמעותי של איכות חיים. "כיום נעשים ניתוחי קטרקט בשלבים יחסית מוקדמים, וכבר כמעט לא רואים מנותחים שבאים עם קטרקט בשל ושראייתם נפגעה אנושות.

 

"עיתוי הניתוח יקבע לרוב על פי מידת הפרעות הראייה למטופל ובכל מקרה אסור שתופעת הקטרקט תשבש את שגרת החיים".

 

עוד כתבות בערוץ בריאות העין

העיניים אדומות? מהן הסיבות - ואיך תטפלו

עין יבשה: האם התופעה מחמירה בנשים בגיל המעבר?

גם לגברים: מסגרות אופנתיות למשקפיים

 

בכל ניתוח קטרקט מושתלת עדשה תוך עינית מלאכותית, המחליפה את העדשה התוך עינית העכורה. המנתח בודק את מבנה ונתוני העין ומתאים את העדשה המושתלת לצרכיו ורצונו של המנותח.

 

ד"ר אברהמי, מסביר איזה אפשרויות עומדות בפני המטופל בנושא בחירת העדשה לפני הניתוח. "חשוב כי המטופל יכיר את כלל האפשריות העומדות בפניו וזאת  כי השיטה הניתוחית להסרת קטרקט בלייזר מאפשרת לשלב בניתוח אחד גם תיקון תשבורת הראייה (המספר) ותיקון אסטיגמציה (צילינדר)".

 

עדשה תוך עינית בסיסית

מדובר בעדשה בעלת מוקד אחד בו תהיה הראייה חדה. "המנותח יכול לבחור את המוקד אליו תכוון העדשה. אם המנותח יראה טוב לרחוק, הוא יהיה חייב משקפיים לקריאה, או במידה והמוקד שיבחר יהיה לראייה מקרוב, הוא יזדקק למשקפיים למרחק", הוא מסביר.

 

עדשות טוריות

מדובר בעדשות תוך עיניות לשימוש במצב של אסטיגמטיזם, מצב בו הקרנית אינה סדירה וכתוצאה מכך מתקבלת תמונה מטושטשת. לעדשה הטורית יש כוח אופטי רב יותר באזור ספציפי אחד ועל ידי זה היא מפצה על אי סדירות הקרנית ומשפרת את הראייה.

 

מטופלים שסבלו מצילינדר כל חייהם יחוו ראייה איכותית מזו שהייתה להם אפילו טרם הווצרות הקטרקט בעקבות השימוש בעדשה הטורית.

 

עדשות מולטיפוקליות

אלו עדשות בעלות מבנה מורכב המאפשר לראות דרכן חד וברור הן לקרוב והן לרחוק. מדובר בטכנולוגיה שונה משמעותית מעדשות מולטיפוקליות של משקפיים.

 

בעדשות משקפיים החלק העליון של העדשה מכוון לרחוק, החלק המרכזי מכוון לביניים והחלק התחתון לקרוב. "העין זזה ומסתכלת דרך אזורים שונים של העדשה. לעומתן, העדשה התוך עינית זזה כל הזמן עם העין, כך שהעדשה המושתלת צריכה לתת כל הזמן ראייה חדה הן לקרוב והן לרחוק.

 

"עדשות מולטיפוקליות מהדור החדש מאפשרות התאמת מוקדי הראייה לאורח החיים של כל מטופל. המשמעות של השתלת עדשות כאלה היא הקטנת התלות של האדם במשקפיים".

 

ד"ר אברהמי מוסיף ואומר כי בכל מקרה התאמת עדשות מולטיפוקליות מהדור החדש מאפשרות התאמת מוקדי הראייה לאורח החיים של כל מטופל. "יש הבדל מהותי בין מי שעובד כל היום מול מחשב לבין מי שזקוק לראייה מרחוק באופן דומניננטי יותר בחיים".

 

"תיקון ראייה בניתוח קטרקט עשוי לתרום לאיכות החיים ולבריאות הגופנית והנפשית של מטופלים, לכן לא מפתיעה העובדה כי גיל הדרישה לניתוח הולך ויורד".






פורסם לראשונה 05/05/2015 14:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח קטרקט ותיקון ראייה ביחד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים