שתף קטע נבחר

בגלל שינוי בכשרות: "הבשר הקפוא יתייקר"

יבואנים טוענים שבשל רפורמה בהעסקת שוחטים שהנהיגה הרבנות, הם יאלצו לייקר בשר קפוא. כרגע, צוותי הרבנות לא יוצאים לחו"ל ולקראת החגים יווצר מחסור - מה שיקפיץ עוד יותר את המחירים לצרכן. הרבנות: "חשש שרבנים יעלימו עין מליקויי כשרות כדי להימנע מפגיעה כלכלית ביבואן המעסיק אותם". יבואנים: "אנחנו משלמים את שכרם ולא הרבנות".

"במקום שיהיו 35 צוותים בחו"ל יש שם כרגע 8-7 צוותים. זה אומר ש-80% מהבשר לא יגיע לארץ. גם אם יצאו צוותים עכשיו, תוך שבועיים-שלושה יהיה מחסור בחגים. כבר המחירים קפצו ב-10%-15%. אם המצב יימשך, המחירים לצרכן יעלו במאות אחוזים". כך אמר לנו ייבואן גדול של בשר קפוא, לאור סכסוך חריף שנוצר בין השוחטים לרבנות ומשפיע על ענף שלם.

 

שמתם לב להתייקרויות של מוצרים? כיתבו לנו >>

 

 

ברבנות, שהיא הרגולטור של השחיטה הכשרה בישראל וכן של זו המגיעה לתחומי מדינת ישראל, החליטו לצאת ברפורמה שכוללת הגרלת מקומות עבודה של שוחטים בחו"ל. כלומר, השוחטים לא יוכלו לבחור עבור איזה יבואן הם יעבדו, אלא "יזכו" במקום העבודה בהגרלה. עוד הוחלט על הוספת משגיחים לשוחטי הבד"צים (הכשרויות ה"מהודרות" יותר, שלא קשורות לכשרות רבנות) וכן שראשי צוותי השחיטה עבור הבד"צים לא יוכלו לעבוד אחר-כך ברבנות.

 

הרפורמה, כך טוענים יבואנים, תוסיף עלויות ותייקר להם את העלויות במילא, רק שכרגע יש בעיה נוספת: הצוותים לא יוצאים כרגע לארגנטינה וברזיל - המדינות מהן נעשה עיקר הייבוא. זה כבר יוצר מחסור בבשר מוקפא, שיגרום להתייקרות לקראת החגים, כך נטען.

 

הסיבה לכך, היא שבית-הדין לעבודה קבע לאחרונה כי אכן היתה פה פגיעה בחופש העיסוק של השוחטים, אך כרגע נראה שהרבנות מתכוונת לערער על פסק-הדין והמצב מוקפא. אחרי פסיקת בית-הדין לעבודה לטובת השוחטים, נעשה נסיון להוציא צוותים לברזיל וארגנטינה, אך היבואנים טוענים: הרבנות אינה מאפשרת זאת. הייבואנים הגישו עתירה לבג"ץ וזה אישר לרבנות להמשיך בנוהל החדש למשך שנה, שבסיומה תיבחן יעילותו.

 

 

 (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
(צילום: איי פי)
 

הרבנות טוענת: "ניגוד עניינים"

ברבנות מסבירים את הרפורמה שהנהיגו, בכך שעד לפני כמה חודשים, יבואן בשר היה בוחר בעצמו את צוות הכשרות המצטרף אליו לארצות השחיטה. לאחרונה, עדכנה הרבנות הראשית את הנהלים וקבעה כי תיערך הגרלה בין הצוותים וכך ישודך כל אחד מהם באופן אקראי ליבואן.

 

 

ברבנות טוענים כי המצב הקודם גרם לניגוד עניינים, כאשר היקף עבודת השוחטים והמשגיחים ושכרם מושפעים ישירות על ידי הגוף המפוקח, שגם משלם בעצמו את משכורתם ומקיים עימם יחסי עובד-מעביד. החשש היה כי תלות שכזו בין האחראים על הכשרות ליבואנים עלולה לגרום לרבנים מסויימים להעלים עין מליקויי כשרות שאותם הם אמורים למנוע – זאת כדי שלא להימנע מפגיעה כלכלית ביבואן המעסיק אותם. 

 

"אני זה שמעסיק את השוחטים. אם ככה, שהרבנות תשלם שכר לשוחטים"

"זה מתנהל כך 50 שנה, השוחטים הם מועסקים שלנו, לא של הרבנות, אנחנו משלמים את שכרם ולא ברור מה תועיל הרפורמה הזאת", אמר ל-ynet גורם בענף. עוד טוענים בענף כי אם הרבנות רוצה "לשלוט" כך בשוחטים, הפתרון פשוט: עליה להעסיק אותם בעצמה, בדיוק כמו שמשרד החקלאות מעסיק וטרינרים, אך "כנראה שהרבנות חוששת שזה יוציא לאור את העלויות הגבוהות של הכשרות".

 

חוששים שהשוחטים מעגלים פינות? שהרבנות תשלול להם הרישיון

יבואן אחר אמר ל-ynet: "זה חסר כל היגיון. לא ברור איזו בעיה יש בכך שהחברות המעסיקות את השוחטים יבחרו בשוחטים שעובדים אצלן. יש לחברה המשלמת את שכר השוחט זכות לבחור את הצוותים שלה. בנוסף, בית-הדין קבע שיש פגיעה בחופש העיסוק של השוחטים, שכן זכותם גם לבחור במידה מסוימת אצל מי לעבוד. 

 

"עכשיו אני כיבואן תקוע. כל הכח בידיים של הרבנות. אם אני רוצה לייבא בשר כשר ארצה, אין לי אופציה כזאת. הרבנות היא האחראית הבלעדית על הייבוא הכשר ארצה. הרבנות זה המונופול. וכרגע הם נותנים הוראות שלא קשורות ליהדות, משתמשים בתורה כקרדום לחפור בה".

 

ברבנות טוענים שיתכן שרבנים שעובדים אתכם יפתחו נאמנות גדולה יותר לכם, מאשר לכשרות.

 

"קודם כל, אם ברבנות חוששים שהשוחטים מעגלים פינות בכשרות - שישללו לחשודים את הרישיון עד לבירור. דבר שני: כשרופא מתרשל בסוף מגלים את זה נכון? אז גם פה אפשר לגלות התרשלות".

 

"אם מישהו שלא רציתי בו יגרום לי נזק - הרבנות תפצה אותי?"

יבואן נוסף שדיבר עם ynet טוען: "השוחטים מקבלים שכר מאיתנו. אז אני צריך לבחור את האנשים שלדעתי מתאימים לי לעבודה. זה גם לא פשוט להרכיב צוות, לא כל הצוותים עובדים טוב ביחד, לא כל האנשים מתאימים להיות ראשי צוות ובנוסף – אם מישהו יגרום לי נזק למפעל, כי הוא לא מתאים ובכל זאת 'עלה בהגרלה', הרבנות תפצה אותי? לא, אז למה היא מחליטה מי עובד אצלי? שוחט זה לא כמו משגיח כשרות, זו עבודה שאני משלם עליה".

 

ברבנות טוענים שהם רוצים לנתק את הזיקה בין היבואנים לשוחטים.

 

"יתכן, אבל למה להם? איפה יכולה להיות בעיה בזיקה? אם אני משחד שוחטים, אז מה הבעיה לשחד מישהו בהגרלה? ואם אני מזמין איש מקצוע שיבנה לי ארון – למה אני צריך מפקח? הרי השוחטים הם אנשי מקצוע שעורשים עבודה מקצועית פרופר, שהוכשרו לכל שלב ושלב בשחיטה, על-פי חוקי היהדות.

 

"יושבים שני עורכי-דין ברבנות, פקידים ומנהלים העניינים. עקב כך, כל המערכת תקועה. כי הם דורשים דרישות שאנחנו לא יכולים לעמוד בהם".

 

הצרכנים כבר מרגישים עליית מחירים?

 

"יש עליית מחירים מינורית, שתגיע לשיא לקראת החגים".

 

צרכנים שלא יכולים להרשות לעצמם בשר טרי, יכולים לעבור לאכול עוף או דג או טופו. ואז המחירים ירדו.

 

"זה נכון, רק שמנסיון, ברגע שיש מחסור, צרכנים ובתי עסק בדרך כלל קונים בכל מחיר. המחיר תלוי בהיצע וביקוש. כשיש ביקוש אדיר המחירים עולים באופן טבעי".

 

היועץ המשפטי של הרבנות הראשית, עו"ד הראל גולדברג, אמר בתגובה כי "כדי להבטיח את כשרות הבשר, הרבנות הראשית לישראל תמשיך לפעול לצמצום הזיקה בין חברי צוותי השחיטה המופקדים על כשרות הבשר, לבין היבואנים, שמטבע הדברים הם בעלי אינטרס מסחרי-כלכלי שאינו מתיישב בהכרח עם האינטרס ההלכתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים