שתף קטע נבחר

חשד להונאת מיליונים: סוכנים פשטו על קולג' יהודי

15 סוכנים פדראליים פשטו על קולג' יהודי בדטרויט. על החקירה הוטל איפול, אך כלי התקשורת בארה"ב מדווחים על עשרות-מיליוני דולרים - מלגות פדראליות המיועדות לתלמידים מעוטי יכולת, שעברו לסטודנטים הלומדים בהתכתבות - רובם מישראל, במקביל ללימודיהם בישיבות ובסמינרים. רוב הסטודנטים לא השלימו את הכשרתם. המכון: "גאה בבוגרים ובבוגרות המיישמים בפועל את לימודי התעודה שלהם, ותורמים לחברה"

איפה הסטודנטים, ואיפה הכסף? בכלי תקשורת אמריקניים דווח כי לפני יומיים פשטו סוכנים פדראליים על "המכון היהודי מישיגן" (MJI) שבדטרויט, קולג' המציע לימודים לתארים אקדמיים עבור סטודנטים יהודים. בפשיטה הוחרמו מסמכים רבים.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

טרם יצאה הודעה רשמית על העילה לפשיטה, אך דיווחים בתקשורת האמריקאית מדברים על חשד כי המכון הוציא במִרמה, לכאורה, כספי תמיכה פדראליים עבור סטודנטים יהודים, שהשתלבו "בקורסים מתוקשבים" בעודם חיים בישראל, ולומדים בישיבות ובסמינרים. רוב הסטודנטים כלל לא השלימו את הכשרתם, על אף המלגות הנדיבות שקיבלו בתמורה מהממשל.

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

קתרין גרנט, האחראית על פניות הציבור בלשכת המפקח הכללי במחלקת החינוך בדטרויט, ציינה כי הוצאו צווי חיפוש למכון, אך סירבה להרחיב בכל הנוגע לנסיבות שהובילו לצעד החריג, כך מדווח ה"דטרויט ניוז".

 

מימון פדראלי של 4.6 מיליון דולארים בשנה

כ-15 סוכנים פדראליים השתתפו בפשיטה על משרדי ה-MJI

הממוקמים בסאות'פילד, דטרויט. עדי ראייה במקום ציינו כי הסוכנות הפדראלית קיבצה את העובדים לחדר הישיבות, לקחו את פרטיהם האישיים, ואז שילחה אותם לביתם. לדברי העדה, הסוכנים הגיעו למקום מצוידים במשאית ובארגזי קרטון ריקים, לטובת המסמכים שנלקחו בהמשך מהבניין.

 

על אף "האיפול המלא" על הנסיבות שהובילו לחקירה, כלי התקשורת במדינה מדווחים כי המכון נחשד בהונאה. בעשור האחרון חל זינוק חד מספר התלמידים הלומדים בקולג', וגם התקציבים שהגיעו מהרשויות הפדראליות זינקו בעשרות אחוזים, ובהם מערכת המלגות הממשלתית "פל גרנט" המיועדת לתלמידים המגיעים משכבות סוציו-אקונומיות נמוכות במיוחד. לא פחות מ-25 מיליון דולרים, כספי מלגות "פל", הגיעו לידי תלמידי המכון.

 

כבר בשנת 2012 דיווח "הפורוורד" על זינוק במספר הסטודנטים הלומדים בהתכתבות במכון, לאחר שאלפי סטודנטים נרשמו ללימודים "און-ליין". העיתון היהודי דיווח אז כי המכנה המשותף לכל "הסטודנטים בהתכתבות" היה שרובם למדו בישראל, במקביל ללימודיהם בישיבות ובסמינרים בארץ. כולם למדו "יהדות", ומרביתם לא ממש השלימו את התואר שאליו נרשמו, ולשמו קיבלו מלגה ממשלתית.

 

על פי "הפורוורד", בשנת 2004, לדוגמה, למדו במכון היהודי רק 300 תלמידים, והקולג' נחשב לעני בפיננסים ובנכסים. לאחרונה צמחו הכנסותיו - רובם כתוצאה ממימון פדראלי נדיב - בלא פחות מ-4.6 מיליון דולרים בשנה, כך מדווח "הפורוורד". כתב מטעמם שביקר בקמפוס הירוק של MJI בשנת 2012, דיווח כי נתקל בתלמידים מעטים, שאכן למדו בו פיזית.

 

רק שלישי סיימו את הלימודים

רוב הסטודנטים במכון מתגוררים בכלל בישראל. עם זאת, מאחר

והם אזרחי ארצות הברית, הם יכולים להגיש בקשה למלגות המיועדות לסיוע למי שמגיעים ממשפחות מעוטות יכולת. סך המלגה הפדראלית השנתית עבור כל תלמיד כזה עומדת על 5,730 דולר, כשה-MJI גובה, לדבריהם, לא פחות מ-2,500 דולרים "דמי ניהול" על לימוד מרחוק.

 

על פי נתונים רשמיים משנת 2012, רק 10% מהתלמידים המשיכו לשנת לימודים נוספת במכון, ורק כשליש מכלל הנרשמים לקולג', סיימו את לימודיהם וקיבלו דרכו תואר אקדמי.

 

על אף מיעוט התלמידים הבולט בקמפוס, כפי שמדווחים כלי תקשורת אמריקניים, המכללה ממשיכה במהלכי התרחבות ובנייה משמעותיים, ועסוקה בבניית בניינים חדשים עבור סגל ההוראה. מנגד, המועצה האמריקאית להשכלה גבוהה המפקחת ומאשרת את תוכניות החינוך למכללות העצמאיות (ACICS) דחתה לא פחות משלוש פעמים את חידוש ההסמכה שאותה מעניק המכון לבוגרים, לפני שהעניק אותה שוב לפני כשנה - צעד הנחשב לחריג במיוחד. עד כה, גם ה-ACICS וגם המכון היהודי מישיגן סירבו לפרט את הסיבות לדחייה המתמשכת. דובר המכון, אנטוני ביידה, רק ציין כי "יש לפעול על מנת לעמוד בתקנים ובציפיות שלנו".

 

תגובת המכון: "ממשיכים כרגיל"

אתמול (יום ד') בשעות אחר הצהריים, פורסם ב"דטרויט ניוז" כי הקולג' הוציא הודעה ולפיה "המכון היהודי מישיגן מספק הזדמנויות להשכלה ולמסלולי קריירה עבור אלפי תלמידים. אנחנו ממשיכים לפעול כרגיל. אנחנו ממשיכים להיות מחויבים לסטודנטים שלנו המסתמכים עלינו ועל כמעט 100 אנשי סגל הממוקדים בתלמידים שלנו. לא נספק שום תגובה נוספת, עד שנקבל מידע נוסף".

 

זו אינה הפעם הראשונה שבה מתעורר חשד כי גופים יהודיים שונים מנצלים את מערך המלגות הפדראלי "פאל" לטובת קבלת תקציבים שלא כדין. לפני כשלוש שנים דווח כי אברכים מבית המדרש בלייקווד נמצאו "זכאים" לקבלת מלגות עבור מה שהוגדר "כלימודי משפט עברי". כל תשעת המוסדות הנהנים ממרבית כספי התמיכה של מערך המלגות "פל", הם מוסדות יהודיים.

 

מהמכון נמסר בתגובה כי פקידים ממחלקת החינוך, המחלקה החברתית ומחלקת האבטחה של דטרויט הגיעו למשרדי המכון בעקבות הפרסומים ב"פורוורד", בנושא הלימודים המקוונים ב"מכון היהודי מישיגן" (MJI) שבדטרויט. לדבריהם, "מדובר בהליך בדיקה שגרתי, אותו נוהגים הרשויות השונות בארה"ב לקיים, בעקבות פרסומים בתקשורת. אין בהליך הבדיקה ולו שמץ של רמז על האשמה כל שהיא.

 

"מדובר בלימודים ופעילות חוקיים לחלוטין ללא שמץ של רבב. הממשל בארה"ב מכיר בסטודנטים שלומדים לימודי קודש כלימודי תעודה ללא תואר. הכספים ניתנים ל- MJI כחוק ובהיתר, והם מועברים לתלמידי ישיבות ותלמידות סמינרים, אזרחי ארה"ב שבחרו ללמוד בישראל".

 

"הטענות שהופיעו בכלי תקשורת בארה"ב, כי לימודי התעודה דרך MJI אינם מביאים את הלומדים לעבודה מעשית,

או ש"הסטודנטים לא השלימו את הכשרתם" - אף הן אינן נכונות. רבים מהלומדים את לימודי התעודה השלימו את הכשרתם והם משמשים כמלמדים בתלמודי תורה, שוחטים, ראשי ישיבות, ר"מים, רבני קהילות, עוסקים בנושאי הכשרות לענפיה לצד תפקידים רבים נוספים בקהילות היהודיות השונות. את הידיעות וההכשרה לצורך מילוי תפקידיהם אלה הם לומדים במסגרת לימודי התעודה דרך MJI".

 

לדבריהם, גם רבות מהסטודנטיות השלימו תואר. "גם המעטות שלא עשו תואר משמשות כמורות, מדריכות ותפקידים נוספים", הכשרה שקיבלו במסגרת לימודי התעודה דרך MJI.

 

"גורמים בעלי עניין מבקשים להביא לכך שהממשל יחייב שתהיה חובת תואר. נכון להיום אין חובה כזו ו- MJI גאה בבוגרים ובבוגרות שלה אשר מיישמים בפועל את לימודי התעודה שלהם, ותורמים לחברה באמצעות התפקידים השונים בקהילות היהודיות הרבות בהם הם משמשים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  Shutterstock
הקמפוס ריק (אילוסטרציה)
צילום: Shutterstock
מומלצים