שתף קטע נבחר

על טעם ועל רוח: ספר בישול דרוזי טבעוני

מצבו הבריאותי של מאלכּ הזימה הוביל אותו ואת בת זוגו אניסה לבחירה בטבעונות. אחרי שלוש שנים של בריאות טובה ובישול דרוזי ללא מוצרים מן החי, הוא משיק ספר מתכונים דיגיטלי

 

 

כשאני שואלת את מאלכּ הזימה, במהלך הנסיעה מבית המשפחה אל המטע הקטן שבבעלותם בפאתי היישוב אבו סנאן, אם היה מתאר לעצמו לפני כמה שנים שיהפוך לטבעוני ויפרסם מתכונים טבעוניים, הוא משיב בשלילה מוחלטת.

 

שום דבר במסלול חייו – שנים ארוכות של שירות בחיל התחזוקה ושחרור בדרגת סא"ל וכיום מנהל ברשות המים הישראלית – לא הכין אותו למהפך התזונתי שעבר לפני למעלה משלוש שנים. שום דבר, פרט למצבו הרפואי ולהיסטוריה לא מזהירה של מחלות משפחתיות, שגרמה לו לחפש פתרון עמוק יותר לבעיות של לחץ דם, סוכרת ופעילות יתר של בלוטת התריס, ולסרב להצעות הרופאים שביקשו להלעיט אותו בתרופות ולטפל בעצם רק בסימפטום.

המהפך התזונתי של מאלכ הזימה (צילום: אורי שביט) (צילום: יח"צ) (צילום: יח
המהפך התזונתי של מאלכ הזימה (צילום: אורי שביט)

"תמיד התייחסתי ברצינות לנושא התזונתי", הוא מספר לי סביב שולחן עמוס במטעמים טבעוניים, מעשה ידיה של אניסה זוגתו, שהפכה לטבעונית יחד איתו כדי לעודד אותו במהפך. גם בנם פלאח טבעוני לחלוטין והבן רני גם הוא בדרך לשם.

 

"זה התחיל כשהייתי קצין בצבא, כשהתעקשתי לא לתת לחיילים מנות קרב, גם כשהיו בשטח במטווח או אפילו בפעילות בעומק לבנון", הוא נזכר. כשהבעיות הבריאותיות החלו להשפיע על תפקודו היום יומי, החל מאלכּ לחקור את הנושא התזונתי לעומק – הוא השתתף בקורסים שונים בנושא ובלע כל פיסת מידע שהצליח למצוא, כדי ליישם אותה על עצמו. "תרמתי את הגוף שלי להיות מכונת ניסויים", הוא צוחק.

מאלכ הזימה (צילום: אורי שביט) (צילום: יח"צ) (צילום: יח
מאלכ הזימה (צילום: אורי שביט)

בסופו של המסע הגיע להבנה, שהדבר הטוב ביותר עבור הגוף שלו הוא להימנע לחלוטין ממזונות מן החי. הוא הפסיק לצרוך קמח לבן וסוכר לבן ואוכל מזונות צמחיים לא מבושלים, מאודים או אפויים. כיום, כך הוא מעיד, כל הבעיות הרפואיות מהן סבל נעלמו יחד עם לא מעט קילוגרמים מיותרים ממשקלו, ובמקומם הופיעו תחושה טובה, ערנות וחשק מחודש לבישול על טהרת הצומח.

 

מאלכּ הבטיח לעצמו לחלוק את השפע הבריא והטעים שגילה עם אחרים, וכך הקים את קבוצת הפייסבוק השוקקת "חיים בריאים לגוף ולנפש", שמונה כיום למעלה מ-5000 חברים, עימם הוא חולק ידע תזונתי שאסף, מתכונים מגוונים וגם תובנות רוחניות, שמטרתן להפוך את העולם הלא קל שלנו לקצת יותר טוב ונעים. "הקבוצה השפיעה על הרבה אנשים לשנות את אורח החיים שלהם", הוא מספר. "אני רואה שאנשים סביבי גם בשכונה ובמשרד מפחיתים תזונה מהחי ומשפרים את בריאותם, וזה מה שנותן לי מוטיבציה להמשיך".

(צילום: אורי שביט) (צילום: יח"צ) (צילום: יח
(צילום: אורי שביט)
 

הביקוש הגובר למתכונים טבעוניים ים תיכוניים המאפיינים את הבישול במטבח הדרוזי של המשפחה וההבנה שביקוש דומה קיים גם בעולם המערבי, דחפה את מאלכּ להעלאת המתכונים המשפחתיים על הכתב לספר מלא באנגלית, שפורסם לפני כחודשיים באתר Amazon – בשלב זה בגרסה דיגיטלית בלבד. קוראים ישראלים שמזמינים אותו שולחים לו מייל אישי ומקבלים בנוסף לספר באנגלית את הספר בגרסתו העברית. בשלב הבא הוא מקווה גם להוציא לאור עותקים מודפסים של הגרסה העברית.

 

מאלכּ ואניסה רואים כיום בהפצת המסר שלהם שליחות של ממש ומקדישים לכך לא מעט מזמנם הפנוי. השינוי שעברו לא תמיד התקבל בעין יפה, מכיוון שבחברה הדרוזית בשר הוא חלק בלתי נפרד מהתזונה וטבעונות היתה עד לא מכבר עניין די נדיר.

 

בתקופה האחרונה, סיפרה לי אניסה, יש יותר דרוזים טבעונים והרבה יותר פתיחות ללמוד את הנושא. "מה שחיבר אותי לתזונה הזאת, מעבר לתמיכה שלי בתהליך שמאלכּ עבר, זה הרצון לעזור לאנשים הרעבים שיש בעולם, שאין להם מה לאכול בגלל שמעדיפים להאכיל קודם את בעלי החיים", היא אומרת.

אניסה הזימה (צילום: אורי שביט) (צילום: יח"צ) (צילום: יח
אניסה הזימה (צילום: אורי שביט)

"יש לזה גם היבט כלכלי – זה האוכל הכי זול, שיכול להאכיל הכי הרבה נפשות. קילו אורז או עדשים יכול להאכיל משפחה שלמה, הרבה יותר מקילו בשר. גם למדינה העלויות של החזקת בעלי החיים בתעשייה הזו מאד גבוהות, אנחנו לא צריכים את כמויות בעלי החיים האלה", היא מוסיפה.

 

המנות שטעמתי בביתם של מאלכּ ואניסה היו גרסאות מוצלחות לכמה מהמאכלים המקומיים האהובים ביותר, בהם כיכבה תוצרת אורגנית מהמטע המשפחתי בו הם מגדלים ירקות לצד זיתים לשמן.

צילום: אורי שביט) (צילום: יח"צ) (צילום: יח
צילום: אורי שביט)

בין היתר טעמנו חצילונים וקישואים ממולאים באורז מתובל, סלט טאבולה חמצמץ שכמעט כולו עלים, תבשיל קובה דרוזי עם תפוחי אדמה ובצל, לביבות ירק וקמח חומוס ומג'דרה שעיקרה עדשים שחורות. את המתכונים הללו ורבים נוספים, כולל קינוחים ומתוקים שמאלכ פיתח בעצמו, אפשר למצוא בספר "Vegan Recipes – Eastern Mediterranean", יחד עם ערכיהם התזונתיים והמלצות כלליות לתזונה בריאה.

 

 

קובה טבעונית

המצרכים (ל 5-6 מנות):

 

1/2 1 ק"ג תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות

1 כוס בורגול דק

1/2 כוס שמן זית

1/2 כפית עלי מיורן מיובשים

1/4 כפית פלפל אנגלי

1/4 כפית קינמון

1/4 כפית כמון

קורט אגוז מוסקט

5 כפיות פפריקה מתוקה

1 כפית מלח

1/2 כוס מים פושרים

 

אופן ההכנה:

  1. מבשלים את תפוחי האדמה בשפע מים מומלחים במשך כ-30 דקות, עד שהם רכים. מסננים היטב, מעבירים לקערה ומועכים במזלג. לתערובת חלקה יותר ניתן לטחון במעבד מזון.
  2. שוטפים את הבורגול ומשרים אותו במים במשך כ-15 שעה, עד שהוא מוכן לאכילה. מסננים משארית המים וסוחטים היטב.
  3. מערבבים 1/4 כוס שמן זית עם כל התבלינים (פלפל אנגלי, מיורן, קינמון, כמון, אגוז מוסקט, פפריקה ומלח), יוצקים לקערה עם תפוחי האדמה ומערבבים היטב.
  4. מוסיפים את הבורגול המוכן לתפוחי האדמה ומערבבים. יוצקים לקערה את שמן הזית הנותר ו-1/2 כוס מים ומערבבים היטב, עד לקבלת המרקם המבוקש. אם צריך מוסיפים עוד שמן זית ומים. טועמים ומתקנים תיבול.
  5. מגישים עם לחם או בתוספת תפוחי אדמה מבושלים ברוטב בצל וצנוברים. 

 

מתכונים וסיפורים טבעוניים נוספים ניתן למצוא בבלוג טבעוניות נהנות יותר מאת אורי שביט 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יח"צ
גם דרוזי וגם טבעוני - ספר בישול חדש
צילום: יח"צ
מומלצים