שתף קטע נבחר

מאחורי הגב: ישנמכו לנו את הגלידה

לפי תקן חדש שנרקם בהשתתפות בעלי אינטרסים, החובה לכתוב: "גלידה בשומן צמחי" תבוטל, וניתן יהיה לקרוא למוצר "גלידה". גם קטגוריית "גלידת שמנת משובחת" תתבטל. גלידות שאפילו לא מכילות שמנת, ישתוו במעמד לבן אנד ג'ריס והאגן דאז. המועצה לצרכנות: "הורדת רמת הגלידה על חשבון הצרכנים" בן אנד ג'ריס: "זה לא להתחרות, זה לתחמן". משרד הבריאות: "משובחת זה כינוי סובייקטיבי"

בלי ליידע את הצרכנים ולא בהכרח לטובתם, תתכנס מחר (ד') ועדה טכנית שאמורה לאשר שינויים מרחיקי לכת בקן הישראלי המגדיר את מוצר המזון האהוב: גלידה. במסווה של קידום הוזלה ובריאות לצרכנים, מכון התקנים ומשרד הבריאות ישנו את התקן, כך שחברות ישראליות וכן יבואניות יוכלו למכור גלידה נחותה, אך לא יידרשו לציין זאת על גבי האריזה, בניגוד לנהוג עד כה.  

 

טיוטת התקן החדש >>

 

התקן הקיים >>

 

כתבות נוספות בערוץ הצרכנות :

 

ד"ר בייבי: אי אפשר לממש זיכויים וגיפט קארד

טסים לחו"ל: כמה יעלו שיחות וגלישה בסלולרי?

 

לפי התקן החדש, מוצרי גלידה שנחשבים נחותים לפי התקן הקיים, ישודרגו על גבי האריזה לדרגת גלידה לכל דבר ועיקר. כל זאת במסגרת הפיכת התקן הישראלי למבוסס על קוד אירופי, רק שיש הרבה תקינה אירופית בעניין גלידות, ולא נראה שהקוד האירופי מחייב את ביטול הקטגוריות המבדלות בין גלידה איכותית לגלידה פחות איכותית, בטח לא אם זה לשם בלבול הצרכן השראלי.

 

יו"ר ועדת המומחים שעבדה על התקן החדש אותו יזמו משרד הבריאות ומכון התקנים, הוא דני רוז'נסקי, טכנולוג המזון הראשי של גלידת שטראוס, שבבעלות יוניליוור. בוועדה יש נציגה לגלידות נסטלה, נציגה לגלידות של פלדמן ונציגה של בן אנד ג'ריס וכן נציגוּת למשרד הבריאות ומכון התקנים. את הצרכנים ייצגו רשות ההסתדרות לצרכנות והמועצה לצרכנות, אך משום מה, סביר להניח כי רוב צרכני הגלידה במדינת ישראל יקראו על זה פה לראשונה.

 


גלידה: השינויים בתקן החדש לעומת התקן הנוכחי

גלידה: השינויים בתקן החדש לעומת התקן הנוכחי
נושא דרישות התקן הקיים דרישות התקן המוצע בעיה שעלולה להתעורר
גלידת שמנת משובחת הקטגוריה קיימת, דרישה ל-12% שומן לפחות הקטגוריה תבוטל גלידות כמו ג'ויה וקרטה דור, אינן מוגדרות כיום כגלידת שמנת משובחת, בעיקר משום שיש בהן פחות מ-12% שומן. כיום הן מוגדרות כגלידת שמנת (למרות שיש בהן חמאה ולא שמנת). התקן החדש לכאורה יאחד אותן באיכות עם האגן דאז ובן אנד ג'ריס, בהן יש שמנת אמיתית, יותר חלבון, פחות אוויר ואחוז השומן גבוה יותר
גלידה בשומן צמחי חובה לתאר את המוצר כ"גלידה בשומן צמחי" תיאור המוצר: "גלידה" התקן האמריקני לא מאפשר כלל להשתמש במילה ice cream לגלידה שאינה מכילה רכיב חלבי, לכן מוצרים כאלה נקראים "מעדן או קינוח קפוא". בארץ יש כבר שנים חובה להדגיש את רכיב השומן הצמחי בשם הגלידה, שכן זו לא גלידה במובן המסורתי. בנוסף נמכרים בארץ גם מוצרים כמו קורנטו שנקראים "מעדן קפוא".
גלידה בשומן צמחי לפחות 8% שומן צמחי ו-10% מוצקי חלב חסרי שומן דרישת המינימום הורדה ל-5% שומן בלבד ורק 6% מוצקי חלב חסרי שומן  
גלידת חלב קטגוריה לא קיימת 2.5% שומן  
סורבה קטגוריה לא קיימת דרשה למינימום 25% אחוז פרי (למעט פירות בטעמים עזים כמו פירות הדר, פירות חמוצים או מתוקים מאוד כמו אננס ובננה) טוב שמגדירים קטגוריה כזאת. כיום מדובר בהגדרה פרוצה
התקן תקן ישראלי 327

תקן חדש המבוסס על הקוד האירופי

Code for edible ices

של האיגוד האירופי לתעשיית מוצרי הגלידה (European Association of the Edible Ices Industry).

זאת למרות שהאמריקני לדוגמא, מחמיר יותר

 

 

"גלידה בשומן צמחי", תהפוך ל"גלידה"

בין היתר, לפי התקן החדש, יצרנים וייבואנים יוכלו לקרוא לגלידה בשומן צמחי, "גלידה" בלבד. זאת בעוד שלפי התקן הנוכחי, חובה על יצרניות ויבואניות לקרוא למוצר זה "גלידה בשומן צמחי" במודגש על גבי חזית האריזה.

 

הסיבה לכך היא שרכיב השומן הצמחי, אינו נמצא בגלידה במובנה המסורתי ולכן מנסחי התקן הוותיק, חשבו ובצדק, שיש לגלות לצרכן שמדובר בגלידה שאינה בדיוק גלידה. בארה"ב למשל, אסור בכלל לכנות גלידה בשומן צמחי בשם "גלידה", אלא בשם "קינוח או מעדן קפוא". לפי התקן החדש, המילים: "שומן צמחי" יוסרו מתיאור הגלידה ויימצאו (שלא נאמר יוחבאו) רק ברשימת הרכיבים.

 

לא ברור איך צעד כזה של השמטת המלים "בשומן צמחי", מועיל להורדת מחירים לצרכנים. יש סברה שזה יעזור לייבוא, אבל יש כבר ייבוא של גלידות בשומן צמחי. בנוסף, חברות ישראליות מוכרות כבר שנים מוצרי גלידה בשומן צמחי ויש לגלידה זו שוק גדול וביקוש בקרב צרכנים, בעיקר בשל מחירה, אך יש גם המחבבים את טעמה. נראה שהסתרת השומן הצמחי לא תוריד מחירים, אלא בעיקר תועיל לחברות שמוכרות גלידות כאלה. הן יוכלו "למתג" כך את הגלידה שלהן כגלידה "רגילה" ובלי לצאת לקמפיין, אלא רק בזכות השפעה מאחורי הקלעים על התקן.

 

דוגמא לגלידת שטראוס (יוניליוור) בשומן צמחי. הכיתוב מופיע באופן בולט בתחתית האריזה (צילום: מירב קריסטל) ()
דוגמא לגלידת שטראוס (יוניליוור) בשומן צמחי. הכיתוב מופיע באופן בולט בתחתית האריזה (צילום: מירב קריסטל)

 

דוגמא לגלידה בשומן צמחי של גלידות נסטלה. החברה החלה למכור גם גלידות ייבוא (של נסטלההעולמית) בשומן צמחי (צילום: מירב קריסטל) ()
דוגמא לגלידה בשומן צמחי של גלידות נסטלה. החברה החלה למכור גם גלידות ייבוא (של נסטלההעולמית) בשומן צמחי (צילום: מירב קריסטל)

גלידה בשומן צמחי של פלדמן. בקרוב תיקרא "גלידה"? (צילום: מירב קריסטל) ()
גלידה בשומן צמחי של פלדמן. בקרוב תיקרא "גלידה"? (צילום: מירב קריסטל)

 

רכיבי גלידה בשומן צמחי של נסטלה. ככל שיש יותר רכיבים, חלקם מוזרים, כך זה מתרחק מההגדרה הקלאסית של גלידה (צילום: מירב קריסטל) ()
רכיבי גלידה בשומן צמחי של נסטלה. ככל שיש יותר רכיבים, חלקם מוזרים, כך זה מתרחק מההגדרה הקלאסית של גלידה (צילום: מירב קריסטל)


קורנטו של גלידת שטראוס אפילו לא נקרא גלידה, אלא "מעדן קפוא". והנה הרכיבים שלו (צילום: מירב קריסטל) ()
קורנטו של גלידת שטראוס אפילו לא נקרא גלידה, אלא "מעדן קפוא". והנה הרכיבים שלו (צילום: מירב קריסטל)

 

לא תהיה יותר הבחנה בין "גלידת שמנת משובחת" ל"גלידת שמנת"

בנוסף, הקטגוריה "גלידת שמנת משובחת" - תתבטל. כלומר ג'ויה של נסטלה וקרטה דור של גלידת שטראוס, המוגדרות כ"גלידת שמנת", יהיו שוות בהגדרתן לבן אנד ג'ריס והאגן דאז, המוגדרות "גלידת שמנת משובחת". כל זאת למרות שג'ויה וקרטה דור לא מכילות שמנת, אלא חמאה (ולא כרכיב ראשון). הן גם מכילות יותר אוויר משני מותגי הפרימיום שמציעים גלידות דחוסות ואיכותיות יותר ואחוזי השומן שלהן נמוכים יותר. כיום יש בתקן הבחנה בין גלידת שמנת, המכילה 8% שומן לבין גלידת שמנת משובחת, המכילה 12% שומן ומעלה. כאמור: ההבחנה הזאת תתבטל.

 

גם צעד זה לא ברור איך יועיל להוזלה. פיקוח מחירים או תחרות - אלה מסייעים להוזלה, לא שינוי שם, באופן שעלול להטעות צרכנים.



מימין: גלידת שמנת ג'ויה של נסטלה. אין בה שמנת, רק חמאה. משמאל: האגן דאז, שבמוצריה יש 32%-35% שמנת (צילום: מירב קריסטל) ()
מימין: גלידת שמנת ג'ויה של נסטלה. אין בה שמנת, רק חמאה. משמאל: האגן דאז, שבמוצריה יש 32%-35% שמנת (צילום: מירב קריסטל)

האגן דאז: בקרוב לא תוכל להיקרא "גלידת שמנת משובחת"? (צילום: מירב קריסטל) ()
האגן דאז: בקרוב לא תוכל להיקרא "גלידת שמנת משובחת"? (צילום: מירב קריסטל)

גלידת שמנת קרטה דור של גלידת שטראוס. לא משובחת ואין שמנת ברכיבים  ()
גלידת שמנת קרטה דור של גלידת שטראוס. לא משובחת ואין שמנת ברכיבים

בן אנד ג'ריס. רכיב שני: שמנת ומכילה מעל ל-12% שומן ולכן התקן הנוכחי מאפשר לה להיקרא "גלידת שמנת משובחת" (צילום: מירב קרסטל) ()
בן אנד ג'ריס. רכיב שני: שמנת ומכילה מעל ל-12% שומן ולכן התקן הנוכחי מאפשר לה להיקרא "גלידת שמנת משובחת" (צילום: מירב קרסטל)

 

יישמור על הבריאות?

מנסחי התקן טוענים שיש בו יותר שמירה על בריאות הצרכנים, אך לא ברור איך גלידה חלבית בשומן צמחי "בריאה" יותר מגלידת שמנת, הרי לא על אחוזי השומן קמה ונופלת בריאות האדם. בגלידות זולות יש לעיתים רכיבים בעייתים יותר מהרכיבים המצויים בגלידות שמנת "משובחות".

 

בתקן יש לא רק הרעה לצרכנים, אלא גם כמה שיפורים לטובה, למשל: תוגדר קטגוריית סורבה לפי אחוז פרי וכן נוספו תקני בטיחות שונים.


התקן החדש. השינויים העלולים להטעות צרכנים מסומנים בכחול ()
התקן החדש. השינויים העלולים להטעות צרכנים מסומנים בכחול
   

החברות לא מצליחות בגלידת שמנת, אז מה יותר קל מלשנות את התקן?

אבי זינגר, מנכ"ל בן אנד ג'ריס ישראל (חברת מוצרי איכות אמריקאיים, המייצרת בארץ את הגלידות של המותג), אמר ל-ynet: "הסיבה האמיתית לתקן החדש -  היא מסחרית גרידא", כך הוא טוען. החברה אף הגישה למכון התקנים מכתב דרישה מעו"ד המבקש לעצור את ההצבעה על התקן. 

 

"שתי החברות הגדולות בשוק מנסות כבר כמה שנים להיכנס לקטגורייה של גלידה משובחת, כשלמעשה הן מוכרות גלידה לא משובחת", אמר ל-ynet. "הן מנסות ומנסות בהשקעות של מיליונים ולא מצליחות, כי יש גבול עד כמה שהצרכן מטומטם, אז מה יותר פשוט מלשנות את התקן ואז כולנו אותו דבר, למרות שאפילו אין בגלידות האלה שמנת? במקום להתחרות, מנסים לתחמן. הם באים ואומרים: אנחנו רוצים להוזיל, אבל מה מוזילים פה? כולם הורדמו איכשהו וזה קורה השבוע".

 

בתגובה אמר לנו גורם בענף גלידות: "התקן החדש מנוסח כבר מ-2013. מה הם התעוררו עכשיו? היה פרק זמן של 4 חודשים לפניות הציבור ויש גם נציגי צרכנים בוועדה".

גלידת שמנת, אבל לא משובחת. קרטה דור של גלידת שטראוס (יוניליוור) ()
גלידת שמנת, אבל לא משובחת. קרטה דור של גלידת שטראוס (יוניליוור)

מגנום, של גלידת שטראוס. זו כן גלידת שמנת משובחת ()
מגנום, של גלידת שטראוס. זו כן גלידת שמנת משובחת

 

בן אנד ג'ריס: זה יבלבל צרכנים ויעזור לחברות

טכנולוגית המזון של בן אנד ג'ריס, אורית טוקר, שישבה בוועדה, אמרה ל-ynet שכמיעוט היא לא יכלה למנוע את ניסוח הסעיפים הבע

 

"ביטול הקטגוריה "שמנת משובחת" פוגע בנו. השימוש בשמנת משבח את הגלידה והופך אותה למוצר איכותי. הגלידות שלנו הן מחלב ומשמנת אמיתית, לא מחלבונים של מי גבינה וחמאה והן מכילות 12% שומן. אנחנו חושבים שזה לא יעזור לצרכנים רק יבלבל אותם ויעזור לחברות.

 

"היו גם דרישות אבסורדיות שבוטלו, כמו שגלידה עם 5% שומן תוכל להיקרא גלידת שמנת והוועדה חזרה בה ונשארה עם 8%".

 

הגלידות יהפכו ליותר זולות?

 

"אם תשווקי גלידה עם 4% שומן המוצר יהיה יותר זול, אבל זו לא גלידה. מה גם שכבר היום ניתן לשווק כל מיני מוצרים תחת השם 'מעדן קפוא' ויש לזה שוק. למה צריך לקרוא לזה גלידה?

 

"זה כמו שיש שוקולד מעולה, יש גלידה משובחת. עכשיו אני והם נהיה באותה קטגוריה וזה לא משקף את המציאות. פשוט החליטו לבטל קטגוריה שלמה והצרכנים בפירוש לא ירוויחו מזה. זו תוצאה של אינטרסים מובהקים".

 

זה לא יותר בריא גלידה עם פחות שומן?

 

"ומה עם שומן רווי? יש גלידות בשומן צמחי עם קוקוס מפה ועד לבריאות. מה הבעיה בשמנת נורמלית"?

 

"בגלידה שלי יש חלבון בדרגה גבוהה יותר"

הבעיה של חברות המייצרות גלידת שמנת משובחת, היא שהן לא יוכלו לבדל את המוצר שלהן כעת בשימוש בעובדות , למשל להצהיר: "15% שומן, שכן זה לא יתקבל יפה. בניגוד למוצקי קקאו, צרכנים חוששים מאחוז שומן גבוה. פיתרון אחר זה לכתוב: "גלידת שמנת אמיתית", או "מכילה שמנת אמיתית" או לסמוך על החיך של הישראלים, שבטעימה יכולים לזהות גלידה איכותית מהי.

 

"אני יכולה לכתוב גלידת שמנת אמיתית, אבל אני רוצה להיות בליגה אחרת מהגלידות הפחות איכותיות", טוענת טוקר. "זו לא רק השמנת. יש בגלידה שלי מוצקי חלב חסרי שומן יותר גבוהים, יותר חלבון שהוא בכמה דרגות יותר איכותי ואני לא מדברת על זה שהגלידה שלנו היא בלי צבעי מאכל וחומרים משמרים. זה כבר לא קשור לתקן".

 

מה אומר הקוד האירופי, עליו יתבססו?

 

"באירופה יש כמה קודים, במדינה אחת, גלידה זה 10% שומן ובמדינה אחרת 6%. אין שם בכלל קטגוריה שנקראית גלידה משובחת. בארה"ב, אם הגלידה היא משומן צמחיר, אי אפשר לקרוא לזה ice cream אלא רק 'קינוח קפוא'. אז למה לבחור בתקן האירופי ולא בתקן האמריקני או האוסטרלי, או להבין שיש דברים שמתאימים לאירופה, אך לא לישראל"?

 

אגב, באירופה, בצירוף מקרים מעניין, שתי יצרניות הגלידה המובילות הן יוניליוור ונסטלה. במקרה או שלא במקרה, מדובר בשניים מתאגידי המזון ומוצרי הצריכה החזקים בעולם.

 

המועצה לצרכנות: הורדת רמת הגלידה על חשבון הצרכנים

במועצה לצרכנות מסרו במכתב למכון התקנים כי השינויים נעשים ב"אופן מטעה בעליל" וכי "דומה כי כל התקן המוצע, לא נועד אלא להוריד את הרמה והעלויות של ייצור הגלידה וזאת על חשבונם של הצרכנים. לדבר זה המועצה לצרכנות מתנגדת מכל וכל".

 

משרד הבריאות: "משובחת זה כינוי סובייקטיבי"

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "ת"י 327 החל על מוצרי גלידה, קרחונים ותערובות להכנתם נמצא ברוויזיה, במטרה לעדכן את דרישות התקן הישראלי לדרישות הנהוגות במדינות המפותחות.

 

"בוועדת התקינה המגבשת את תכני תקן מיוצגים כל מגזרי המשק: יצרנים, יבואנים, צרכנים ומשרדי ממשלה.

במסגרת הדיונים חברי הוועדה בוחנים את כל ההיבטים ומתייחסים להערות המתקבלות לאחר הפצת הטיוטה להערות הציבור.

 

"לעצם פנייתך, בהתייחס לכינוי משנה 'משובחת' הוועדה הגיעה למסקנה כי מאחר ומדובר בכינוי סובייקטיבי אשר אינו מהווה מידע מדויק לגבי גלידת שמנת, הוחלט להסירו. לחלופין, על מנת לתת מידע לצרכן, יסומן אחוז שומן החלב על גבי האריזה.

לציין כי תהליך הרוויזיה טרם הסתיים (ולכן אין למשרד תשובה לגבי הסרת הביטוי "בשומן צמחי" מ.ק)".

 

מכון התקנים: "לאחר אישור התקן נוכל להתייחס"

ממכון התקנים נמסר בתגובה: ת"י 327 - מוצרי גלידה, קרחונים ותערובות להכנתם נמצא ברוויזייה. תהליך התקינה טרם מוצה במלואו. את ת"י 327 שבתוקף ניתן למצוא באתר מכון התקנים. כל עוד התקן לא אושר בועדה הטכנית- לא נוכל להתייחס לשאלות המוצגות. בועדת התקינה שמטפלת בתקן מיוצגים כל מגזרי המשק: יצרנים, יבואונים, צרכנים ומשרדי ממשלה. הוועדות מתייחסות בכובד ראש לכל הנושאים המועלים במהלך הדיונים. לאחר אישור התקן נוכל להתייחס לנושאים שהועלו בפנייתך".

 

מיוניליוור נמסר בתגובה: "יוניליוור תפעל ותעמוד בכל תקן חדש שייקבע בתחום הגלידה".

 

מגלידות נסטלה נמסר בתגובה: "הוועדה טרם קיבלה החלטותיה ומשכך הן גם טרם פורסמו ולכן לא נוכל להתייחס".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
(אילוסטרציה)
צילום: shutterstock
מומלצים