שתף קטע נבחר

הסכם כחלון-דרעי: אין מע"מ 0, יש הנחה במים וחשמל

שר האוצר מנסה לפרק את המוקשים, לפני שהממשלה תדון מחר בתקציב. דרעי הסכים שתוכנית מע"מ 0 תרד, ובתמורה העניים ישלמו פחות על חשמל, מים ותחבורה ציבורית. האוצר: "זה לא נסגר". נותרו מחלוקות עם בנט, יעלון וארדן

מע"מ אפס מתכווץ: הסכם בין שר האוצר משה כחלון לשר הכלכלה אריה דרעי הוביל לכך שתוכנית הדגל של ש"ס לא תופיע בתקציב הנוכחי, אך יינתנו הנחות משמעותיות על חשמל, מים ותחבורה ציבורית - אבל רק לעשירונים התחתונים. עם זאת, אומרים במשרד האוצר שלא כל הפרטים נסגרו. בכל מקרה, תוכנית כזו יהיה קשה מאוד להוציא לפועל, אם לא בלתי אפשרי - יהיה צורך בהקמת מנגנון לקביעת הזכאים להנחות, והדבר עלול אף להוביל לשחיתויות.   

 

אחרי האישור בקבינט החברתי-כלכלי, יובא מחר (ד') תקציב המדינה לאישור הממשלה בישיבה מיוחדת, במסגרתה יציג שר האוצר כחלון את הקיצוצים הצפויים. בימים האחרונים ובעקבות הדיווחים על קיצוצים בתקציב החינוך, ביטחון הפנים ובתוכנית מע"מ אפס שביקש לקדם יו"ר ש"ס דרעי, הודיעו שלושת השרים - נפתלי בנט, גלעד ארדן ושר הכלכלה דרעי - כי כחלון לא יזכה בתמיכתם לתקציב אם אכן יקצץ. הערב נפתרה מבחינת כחלון אחת הבעיות, בעקבות סיכום שאליו הגיע עם דרעי, בתום פגישה שארכה למעלה משעתיים.

 (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
(צילום: אלכס קולומויסקי)

כחלון הבהיר במהלך הפגישה כי תוכנית מע"מ אפס של דרעי על מוצרי יסוד מעוררת התנגדות עזה באוצר, ולא ניתן יהיה להוציאה לפועל בתקציב הנוכחי. כחלון הבהיר בנוסף כי לא הגיוני שהמשתכרים משכורות גבוהות מאוד יזכו להטבות הללו של מע"מ אפס ועדיף למקד את התוכנית לאוכלוסיית היעד המתקשה.

 

בתום הפגישה הוחלט כי ארבעת העשירונים תחתונים יזכו להטבת מע"מ אפס, ובאופן הזה יוקצו ההטבות לקהל היעד שזקוק לו ביותר. לפי ההערכה, מדובר על משפחות שמשתכרות עד 8,000 שקל למשפחה, ולא ישלמו מע"מ על חשמל, מים ותחבורה ציבורית. על ההנחות בתחבורה הציבורית כבר פורסם מוקדם יותר היום. בש"ס אמרו כי נבחרו שלושה סוגי שירותים שישרתו היטב את האוכלוסייה החלשה, ויקלו עליה במאות שקלים לחודש.

 

מדובר בהבטחת בחירות שגם הוכנסה להסכמים הקואליציוניים ולמרות שלא יושמה במלואה, בש"ס רואים בה בשורה חשובה לאוכלוסייה שאליה בדיוק ביקשו לפנות. הערב ימשיך כחלון את סבב השיחות עם השרים, כדי לפרק את ההתנגדויות ולהסיר את איומי חלק מהשרים שלא יתמכו בתקציב. 

 

לקראת ההצבעה בממשלה עומדים על הפרק גם תקציבי משרד הביטחון, משרד החינוך והמשרד לביטחון פנים, שהעומדים בראשם לא מסכימים להצעת האוצר. באשר למשרד הביטחון, הסכים האוצר להעמיד את התקציב על 59 מיליארד שקל, אולם כתנאי לתקציב זה ביקש ליישם את דו"ח ועדת לוקר. במשרד הביטחון מתנגדים בחריפות לתנאי הזה ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון אף הבהיר זאת בתחילת השיחות על התקציב. בשל כך, צומצם התקציב וכרגע הוא עומד על כ-55 מיליארד שקלים, סכום שיעלון מתנגד לו.

 

גם באשר לבנט הסיפור עדיין לא פתור. משרד החינוך אמור היה לקבל תוספת תקציבית של ארבעה מיליארד שקל, אולם כחלון הודיע שמתוכם ייאלץ לקצץ שלושה אחוזים. בנט איים כי אם אכן יקוצץ תקציב המשרד במיליארד שקלים - כמו בהצעת האוצר - אישור התקציב בכנסת ייתקל בקשיים ממשיים. השניים טרם פתרו את הנושא וייתכן שמחר לאורך היום יתקיימו שיחות ביניהם כדי לפתור את המחלוקת.

 

גם עם השר ארדן לא נפתר נושא התקציב. כשנכנס לתפקידו כשר לביטחון פנים הובטח לו תגבור של מערך השוטרים וכספים נוספים לרפורמות גדולות בסך של 600 מיליון שקל, אולם במסגרת התקציב מבקש כעת כחלון לצמצם את התוספת למשרד בחצי ולהעביר 300 מיליון שקל בלבד. ארדן מסרב לקיצוץ, אך באוצר מעריכים כי בניגוד לבנט את המוקש הזה ניתן יהיה לפרק ביתר קלות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יונתן בלום, ירון ברנר
כחלון ודרעי
צילום: יונתן בלום, ירון ברנר
מומלצים