שתף קטע נבחר

יש לך צרבת? אולי זהו החיידק שעלול לגרום לסרטן

כאבי בטן, נפיחות, בחילות וצרבות הם רק חלק מהתסמינים שעלולים להופיע במידה ונדבקתם בחיידק הליקובקטר-פילורי. זיהום מתמשך בחיידק, מעלה את הסיכון לסרטן הקיבה. איך מאבחנים, מהו הטיפול הרפואי, אלו מזונות מומלץ לאכול וממה כדאי להימנע?

חיידק ערמומי ומסוכן: הקיבה שלנו מוקפת במערך הגנה מתוחכם, אך ישנם חיידקים המצליחים לחדור את כל ההגנות. אחד מהם הוא ההליקובקטר-פילורי (Helicobacter pylori) המעורר הפרשת חומצה מוגברת ועלול לגרום לדלקת בקיבה ולכיבים. לאורך זמן, במידה ולא מטופל הזיהום, עולה הסיכון לחלות בסרטן הקיבה.

 

למרות שלא ידוע עדיין בוודאות איך הזיהום מתפשט, חוקרים מאמינים שהוא יכול להיות מועבר באמצעות מזון ומים, רוק (למשל, שימוש בכלים משותפים) או כתוצאה מהיגיינה לקויה.

 

חשוב לציין כי גם אם נדבקתם בחיידק, זה  לא בהכרח אומר שתפתחו אולקוס או סרטן הקיבה. למעשה, רוב האנשים שנדבקו בחיידק לא סובלים מתסמינים כלל, ועדיין אין זה ברור מדוע חלק מהאנשים יפתחו תסמינים ואחרים לא.

 

קראו עוד על צרבות:

ניתן למנוע מראש כאבי צרבת: 10 פתרונות

מה מסוכן לאכול עם תרופות לצרבת וכיבים?

בהריון? 10 דרכים שיעזרו לך למנוע צרבת

 

קפה עלול להגביר את תחושת הצרבת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קפה עלול להגביר את תחושת הצרבת(צילום: shutterstock)

 

מהם התסמינים להידבקות?

התסמינים שמתפתחים לרוב הם כאבי בטן חריפים באיזור שמתחת לצלעות. הכאב בדרך כלל מחמיר כאשר הקיבה ריקה ומשתפר כאשר אוכלים מזון, שותים חלב, או לוקחים תרופה נגד צרבת.

 

תסמינים נוספים עשויים להיות: צרבות, ירידה במשקל, אובדן התיאבון, נפיחות, גיהוקים, בחילות, הקאות, וצואה בצבע שחור (עקב דימום מהקיבה). לרוב תהליך האבחון יכלול בדיקת דם, בדיקת צואה, מבחן נשימה וצילום רנטגן.

 

טיפול 

הטיפול כולל שילוב של טיפול תרופתי וטיפול תזונתי. הטיפול התרופתי הנפוץ הוא שילוב של נוגדי חומצה ואנטיביוטיקה. בנוסף לטיפול התרופתי, הקפדה על הנחיות תזונה מתאימות יכולה להפחית את עוצמת הסימפטומים ולהביא לשיפור מהיר בתחושה.

  

מה כדאי לאכול וממה להימנע?

אכלו מזון עשיר בויטמין C - מחקרים מצאו שתוסף המכיל חמישה גרם ויטמין C ליום, יכול להפחית את הזיהום בחיידק אצל 30% מהאנשים, על ידי יצירת הגנה לרירית הקיבה. ויטמין C קיים בפירות וירקות טריים: פלפלים, קיווי, תותים ומלון, פירות הדר ועוד.

 

שתו מיץ חמוציות - מיץ חמוציות מכיל מרכיבים שמקשים על החיידק לחדור לרירית הקיבה, ובכך מפחית את יכולת ההתרבות שלו.

 

הפחיתו בצריכת סוכרים - חשוב מאוד להימנע ממזונות עשירים בסוכר. אלו המזונות האהובים על החיידקים ושגורמים להם להתרבות. גם מזונות מתוקים מהטבע אינם מומלצים במצב שבו החיידק משגשג (דבש, מולסה, פירות יבשים).

 

אכלו שום – השום הוא אחד מנפלאות הטבע. בעל פעילות אנטי בקטריאלית ואנטי סרטנית. השום מסייע בהתמודדות עם זיהומים חיידקיים, ולכן מומלץ לשלב אותו באכילה.

 

קחו תוסף פרוביוטיקה - הפרוביוטיקה מסייעת להחלמה מהחיידק, היא מסייעת להפחית את תופעות הלוואי הנובעות מצריכת האנטיביוטיקה, והיא מחזקת את מערך החיידקים הידידותיים במעיים שמסייעת להפחית סיכוי להידבקות נוספת.

 

אכלו מזונות עשירים בברזל - החיידק עלול להפריע לספיגה של ברזל בגוף עקב שינוי חומציות הקיבה, ועלול להוביל לאנמיה. לכן מומלצת תזונה עשירה בברזל: בשר בקר דל שומן, ירקות בעלי עלים ירוקים כהים, קטניות, פירות יבשים וטחינה.

 

אכלו מזונות עשירים בקרוטנואידים (פרו ויטמין A) - מחקרים הראו שוויטמין A עוזר להתחדשות התאים שמצפים את דופן הקיבה ולהחלמת הכיבים. מזונות העשירים בקרוטנואידים הם: גזר, משמש, דלעת, פטרוזיליה, תרד, מלונים, מנגו ובטטה.

 

אכלו הרבה סיבים תזונתיים - הסיבים התזונתיים אחראים לתפקוד תקין של מערכת העיכול. יתרה על כך, נמצא קשר הפוך בין תזונה עשירה בסיבים לבין כיבים בקיבה. סיבים תזונתיים נמצאים בדגנים מלאים, קטניות, ירקות, פירות וזרעים טריים.

 

הימנעו ממזונות מעושנים וכבושים - מזונות שמכילים כמות גדולה של מלח, מזרזים את תהליך יצירת הכיב בקיבה.

 

הימנעו ממאכלים מטוגנים ושמנוניים - מאכלים אלו מקשים על תהליך העיכול, ומאטים אותו כך שהמזון שוהה זמן ממושך יותר בקיבה.

 

הימנעו משתיית קפה, קולה ואלכוהול - המשקאות הללו, כמו גם מאכלים חריפים, עלולים לתרום לעלייה בחומציות בקיבה ולריפלוקס.

 

אכלו כמויות קטנות - אכילת יתר יכולה להוביל לצרבות ולתחושה של אי נוחות במערכת העיכול.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית בחברת מותר לי – דיאטנית אישית שמגיעה עד הבית






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שמירה על תזונה מתאימה, יכולה להקל על הסימפטומים של הזיהום
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים