שתף קטע נבחר

קרוהן וקוליטיס בנשים: זה גם משפיע על הפוריות

חולות במחלות מעי דלקתיות, כמו קרוהן וקוליטיס כיבית עשויות להתמודד עם בעיות הן במהלך הכניסה להריון והן במהלך ההריון עצמו. האם הנשים החולות יצטרכו תמיד ללדת בניתוח קיסרי ואיך טיפול תרופתי במהלך ההריון והנקה יכול לעזור ?

מחלות קרוהן וקוליטיס כיבית הינן שתי מחלות דלקתיות כרוניות של מערכת העיכול, המזוהות עם אורח החיים המערבי ושכיחותן בעולם נמצאת במגמת עלייה. קרוהן וקוליטיס כיבית עשויות להופיע בכל גיל, אך פוגעות בעיקר בצעירים בשנות העשרה ועד שנות השלושים לחייהם.

 

ההערכה היא כי כ-3.5 מיליון חולים סובלים מקרוהן וקוליטיס כיבית באירופה ובארה"ב, וכ-40,000 בישראל. בגלל שמדובר במחלה הפוגעת בעיקר בצעירים, יש לה השלכות על כל תחומי החיים. הדבר משמעותי מאוד בקרב נשים, הנמצאות בשנות הפוריות שלהן, ומתמודדות עם לא מעט קשיים ולבטים בכל הנוגע להריון ולידה. 

 

קיראו עוד

מדאיג: ישראל ראשונה בעולם בתחלואת קרוהן וקוליטיס

סובלים מקרוהן וקוליטיס? מה לאכול וממה להימנע

למה חלה עלייה גדולה בשיעור חולי הקרוהן?

 

הקשר בין מחלת מעי דלקתית לרצון להיכנס להריון

היריון הוא תקופה המלווה לא פעם במתחים, גם עבור נשים בריאות. לפיכך הריון בקרב החולות מעלה על אחת כמה וכמה לא מעט סימני שאלה. נשים החולות במחלות מעי דלקתיות עשויות להתמודד עם שאלות כדוגמת: האם אצליח להיכנס להריון ולשמור עליו? האם וכיצד תשפיע מחלתי על ההיריון ועל העובר? האם אני מסכנת את העובר? האם אני צפויה להביא לעולם ילד החולה במחלות מעי דלקתיות?

 

בקרב אחוז לא מבוטל של נשים הסובלות ממחלת מעי דלקתית, אנו נתקלים לא פעם ב-'עקרות רצונית' – נטייה והעדפה של אותן נשים להביא פחות ילדים לעולם, או להימנע מכך בכלל.

 

הדבר נובע מאותם חששות. כמו כן, נראה כי העייפות המלווה את החולים, מביאה להפחתה בחשק ובפעילות המינית, וזו בתורה מפחיתה את הסיכוי להיריון.

 

חשוב לציין כי מחלות מעי דלקתיות כשלעצמן אינן גורמות לפגיעה בפוריות, כאשר היא מאוזנת ומטופלת. עם זאת, במחלת קרוהן פעילה וסוערת, תיתכן פגיעה בפוריות הנובעת מסיבות שונות כולל פגיעה בתפקוד החצוצרות, כשל שחלתי וכן כאבים ואי נוחות בעת המגע המיני כתוצאה מתסמיני דלקת המערבים את איזור האגן. מכאן החשיבות הגדולה להבאת המחלה לאיזון לפני החלטה על הריון.

 

שני שליש מהחולות יחוו הריון תקין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שני שליש מהחולות יחוו הריון תקין(צילום: shutterstock)

 

כיום, אנו יודעים כי שני שליש מהמטופלות שנכנסו להריון כשמחלתן מאוזנת יחוו הריון תקין, ושליש מהן עלולות לחוות התלקחות של המחלה בתקופת ההריון, אחוז התלקחות הדומה לזה שמופיע בקרב מטופלות שאינן בהיריון לאורך תקופת זמן של תשעה חודשים.

 

עם זאת, הסיכון שהמחלה תתלקח בעת הריון במידה וההריון התחיל במצב של מחלה לא מאוזנת, עומד של שני שליש, כאשר שני שליש מתוכן אף תחמרנה משמעותית לאורך ההיריון.

 

מכאן החשיבות להביא לאיזון המחלה ולתזמון ההריון בזמן שהמחלה מאוזנת. כשהמחלה אינה מאוזנת בזמן ההריון, עולה הסיכון ללידה מוקדמת, משקלי לידה נמוכים של הנולד ופגות.

  

מה עדיף לחולות במחלות מעי: לידה טבעית או ניתוח קיסרי?

שיעורי הניתוחים הקיסריים בקרב נשים עם מחלות מעי דלקתיות גבוהים יותר לעומת באוכלוסיה הכללית. לא תמיד מדובר בפרוצדורה מוצדקת, וניתן בהחלט לסייע למטופלות ללדת לידה טבעית.

 

עם זאת, ישנן שתי קבוצות של חולות שסביר כי יזדקקו לניתוח קיסרי: חולות קרוהן שמחלתן מאופיינת בפיסטולה (נצור) באזור פי הטבעת, וחולות קרוהן וקוליטיס שסובלות ממחלה פעילה באזור הרקטום. בנוסף, ניתוח קיסרי יכול להתבצע גם בקרב חולות שעברו כריתה של המעי הגס, אם קיים חשש כי לידה טבעית תביא לפגיעה בסוגרים.

 

סמוך לזמן הלידה, מומלץ להכין תכנון לידה – הכולל מכתב עם פירוט על אופי המחלה והנחיות לחדר הלידה, אופן הלידה המומלץ, אופן הטיפול התרופתי בסמוך ללידה ולאחריה והנחיות לגבי החיסונים המומלצים או האסורים למתן ביילוד.

 

ההנחיה האחרונה רלוונטית למטופלות בטיפול ביולוגי, מאחר שאין לתת לתינוקות שלהן חיסונים חיים מוחלשים בחצי השנה הראשונה לחיים ( חיסון לרוטה וירוס וחיסון לפוליו בטיפות).

 

טיפול תרופתי בהריון ובתקופת ההנקה

נשים רבות חוששת מהשפעת התרופות על ההריון והעובר, ומחליטות לא פעם על דעת עצמן להפסיק טיפול. חשוב להדגיש כי שמירה על רצף הטיפול התרופתי חשובה יותר לשמירה על הריון ואיזון המחלה מאשר הסיכון הנמוך שעלול להיות בהמשך נטילת טיפול תרופתי במהלך ההיריון.

 

כיום, קיים מגוון רב של טיפולים תרופתיים שהוכחו כבעלי יעילות גבוהה בהגעה לאיזון המחלה ושמירה על רגיעה, ביניהם גם טיפול חדש בעל מנגנון ייחודי, שנכנס לאחרונה לסל התרופות וזמין עבור החולים. מרבית התרופות נחשבות בטוחות לנטילה בזמן ההיריון.

 

לגבי הטיפול החדש-אין די מידע לגבי בטיחות נטילתו בהיריון ובשלב זה שימוש בתרופה זו במהלך ההריון ייעשה רק במידה והיתרון בטיפול התרופתי עולה על החסרון, ובכל מקרה יש להוועץ ברופא המטפל.

 

הנקה הינה תמיד מומלצת לאם ולתינוק, ויש הסבורים שיש לה אפקט מגן מפני הופעת מחלת מעי דלקתית אצל הצאצא היונק. כמעט כל התרופות הקיימות כיום מותרות לשימוש בתקופת הנקה, תחת מגבלות מסוימות, ובייעוץ מול הרופא המטפל.

 

הכותבת היא גסטרו-אנטרולוגית בכירה, מנהלת מרפאת IBD MOM במערך הגסטרו-כירורגי בבי"ח שערי צדק

 

מרפאת IBD MOM במרכז למחלות מעי דלקתיות, בשערי צדק , הוקמה כדי לתת מענה לחולות בתקופת הפוריות ולסייע להן בהשגת הריון מוצלח. מדובר במרפאה הפונה למטופלת בגישה רב תחומית וכוללת גסטרואנטרולוגית, רופאת נשים וכירורג.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין מחלות מעי דלקתיות לפוריות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים