שתף קטע נבחר

צ'רנוי וזאבי זוכו מכל אשמה

הכרעה בפרשת זאבי-צ'רנוי 16 שנה לאחר תחילתה: בית המשפט זיכה מכל אשמה את ארבעת הנאשמים. אנשי העסקים גד זאבי ומיכאל צ'רנוי הואשמו בכך שהציגו מצג כוזב באשר לעומדים מאחורי רכישת מניות בזק, כדי שתאושר להם הרכישה. זאבי: ידעתי שזה מה שיקרה

16 שנה לאחר תחילת פרשת מכירת מניות בזק, בית המשפט המחוזי בתל אביב הכריע היום (ד') בפרשה וזיכה מכל אשמה את ארבעת הנאשמים: גד זאבי, מיכאל צ'רנוי זאב רום ועו"ד מיכאל קומיסר. אנשי העסקים זאבי וצרנוי הואשמו בכך שפעלו יחד לרכוש מניות של בזק בצורה לא כשרה, והציגו מצג כוזב באשר לעומדים מאחורי הרכישה כדי שתאושר להם הלוואת ענק מהבנקים.

 

ידיעות קודמות בפרשה:

האם היתה שותפות בין גד זאבי למיכאל צ'רנוי?

צ'רנוי ויתר על 75 מיליון דולר בפשרה עם זאבי

זאבי: "40 שנות אמינות הלכו לביב השופכין במהירות האינטרנט"

 

כתב האישום המתוקן בפרשה הוגש לבית המשפט בשנת 2004 על ידי המחלקה הכלכלית בפרקליטות. הוא ייחס לזאבי קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, ניסיון לקבל דבר במרמה בנסיבות מחמירות וכן הלבנת הון. לצ'רנוי יוחסו עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ואיסור עשיית פעולה ברכוש אסור. יחד איתם הואשמו זאב רום ועו"ד מיכאל קומיסר, בגין סיוע לקבלת דבר במרמה.

מימין: מיכאל צ'רנוי וגד זאבי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מימין: מיכאל צ'רנוי וגד זאבי(צילום: מוטי קמחי)
 

מדובר באחת הפרשות הפליליות הארוכות בישראל: החקירה בפרשה נפתחה לפני למעלה מ-14 שנה, וכתב האישום הוגש לפני 11 שנים. מאז הוגש כתב אישום זה הצטברו דפי הפרוטוקול של אלפי עמודים בתיק, ומאז גם באו והלכו הליכים משפטיים שונים בין הצדדים. זהו פסק דינו האחרון של סגן נשיא בית הדין השופט ד"ר עודד מודריק.

 

השופט מודריק כתב בנימוקים להכרעת הדין: "המסקנה שנדרשה הסתרה למניעת סיכול העסקה אינה משמיעה הסתרה של מזימת הונאה או התנהלות בלתי חוקית. המשפט נמשך זמן רב בוודאי הימשכות יתרה של משפט בכלל ומשפט פלילי בפרט איננה חיובית. אולם הדבר תלוי בגורמים רבים. עשיתי כמיטב יכולתי ואני מקווה שלא יצאה מכשלה תחת ידי".

 

הסניגורים טענו: עסקה לגיטימית

כתב האישום תיאר כיצד חברת בזק שהייתה מצוייה בשנות ה-90 בתהליכי הפרטה, העבירה לציבור 47% מהמניות שלה. חוק בזק קבע הסדרים והגבלות הנוגעים לשליטה ואמצעי השליטה בחברה שמספקת שירות חיוני למדינת ישראל. בחוק נקבע כי החזקה או שליטה באמצעי שליטה של 5% או יותר בחברת בזק מחייבת קבלת היתר משר התקשורת.

 

על פי האישום, במחצית השנייה של 1999 תכננו הנאשמים זאבי וצ'רנוי כי ירכשו במשותף מניות של חברת בזק עד לקבלת גרעין השליטה בחברה. בשלב ראשון הם תכננו לרכוש 19.8% מניות. הם צפו שצ'רנוי לא יוכל לקבל היתר מהשר להחזיק במניות, ושמוסדות פיננסים לא יאשרו מתן הלוואה בשבילו למימון רכישת המניות.

פסק דין אחרון לשופט עודד מודריק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
פסק דין אחרון לשופט עודד מודריק(צילום: מוטי קמחי)
 

לפי כתב האישום, הוסכם כי החלק של צ'רנוי בעסקה יהיה חסוי וכי זאבי יוצג כלפי חוץ כאדם היחיד העומד מאחורי העסקה, כך קיבל זאבי היתר משר התקשורת והלוואה מהבנקים. צ'רנוי סיפק 143 מליון דולר למטרת מימון רכישת המניות. על סמך מיצגים כוזבים, נטען בכתב האישום, הם קיבלו את ההיתר והלוואה של 643 מליון דולר מהבנקים ורכשו כ-20% ממניות בזק.

 

מנגד, סנגוריו של זאבי עוה"ד נוית נגב, איריס ניב סבאג, גיורא אדרת ואורן אדרת טענו, כי התנהגותו של זאבי היתה התנהגות עסקית, מסחרית, לגיטימית ומקובלת. במסגרת זו נחתם הסכם הלוואה ואופציה בין זאבי לצ'רנוי. הסכם האופציה - כשמו כן הוא, הסכם מימון ואופציה, ואין מדובר בהסכם שותפות. בסיכומים נטען, כי מסעיפי ההסכם עולה הכוונה לעמוד בתנאי ודרישות חוק וצו הבזק, והכוונה הברורה להימנע מהעברת אמצעי שליטה.

 

"יהודי שעלה מברית המועצות והופצו עליו שמועות"

זאבי אמר היום לאחר הזיכוי: "ידעתי שזה מה שיקרה בסוף". כשנשאל האם הוא שמח, אמר: "כך הייתי כל הדרך".

זאב רום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
זאב רום(צילום: מוטי קמחי)

מיכאל קומיסר (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מיכאל קומיסר(צילום: מוטי קמחי)
 

עורכי הדין נוית נגב, איריס ניב סבאג, גיורא אדרת ואורן אדרת אשר ייצגו את גד זאבי מסרו: ״זהו רגע חשוב ומיוחד. יש לנו סיפוק רב מכך שבית המשפט קיבל את עמדתנו לפיה גד זאבי פעל בצורה לגיטימית וכי ההסכם עליו חתם משקף מערכת יחסים עסקית מקובלת, שאף לוותה בייעוץ משפטי צמוד. גד זאבי הוא אדם עתיר זכויות שעמד בגבורה ונלחם על האמת. מעבר להחלטה העקרונית החשובה, אנחנו שמחים שהוא קיבל, בפעם השניה, אישור ציבורי ליושרו ולאמינותו״.

 

צ'רנוי אמר לאחר ההחלטה: "אני מאוד מודה לאביגדור ליברמן שכבר ביום הראשון של המעצר בהיותו אדם ציבורי תמך בי בפומבי והיה בטוח בצדקתי. אני מודה לכבוד השופט שקיבל את עמדתנו. ידעתי שזה יקרה מהיום הראשון. אני שמח".

 

נציגיו של צ'רנוי, עו"ד ירון קוסטליץ', עו"ד יואב סגל ועו"ד יבגני טרספוב, מסרו: "בית המשפט קבע שהעסקה הייתה כלכלית כשרה ולא נפל רבב בפעילותיו של מר צ'רנוי. שמו מטוהר לאחר 14 שנה של חקירה. יהודי שעלה מברית המועצות והופצו עליו שמועות במשך שנים, ואנו שמחים שבית המשפט שם קץ לעניין הזה". 

 

סניגוריו של עו"ד מיכאל קומיסר, עורכי-הדין דוד ליבאי, דפנה ליבאי ודנה וייס, ברכו על זיכויו היום מכל אשמה, ומסרו כי כפי שטענו מתחילת המשפט, לא היה כלל מקום להעמיד את עו"ד קומיסר לדין. "בתום משפט ארוך הוכח כי קומיסר נתן ללקוחו, גד זאבי, ייעוץ משפטי מקצועי ואמין ולא הסתיר דבר ממשרד התקשורת והבנקים", מסרו הסניגורים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מימין: מיכאל צ'רנוי וגד זאבי
צילום: מוטי קמחי
מומלצים