שתף קטע נבחר

מחקר: מה גורם לניתוח קיצור קיבה להצליח לאורך זמן?

אחת הבעיות העיקריות בקרב מי שעבר ניתוח לקיצור קיבה, הוא חוסר ההצלחה בשמירה על משקל גוף תקין לאורך זמן. ממחקר עצמאי שערכה ד"ר טלי פרידמן, עולה כי ניתוחים לעיצוב הגוף הבאים לאחר ניתוחים בריאטריים, לא רק תורמים למראה טוב יותר של גוף המנותח לאחר שהשיל הרבה קילוגרמים מגופו, אלא גם מבטיחים שהתוצאות יישמרו לאורך זמן רב

בעקבות העלייה בשכיחות של תופעות של עודף משקל והשמנת יתר, ארגון הבריאות הלאומי בישראל קבע כי ניתוחים בריאטריים הינם טיפול אפקטיבי להשמנת יתר חולנית.

 

על פי הנתונים נמצא כי ניתוחים בריאטריים קשורים באופן מובהק להפחתת התמותה והתחלואה הנלווית להשמנת יתר חולנית. בתקופה שבין יוני 2103 - נובמבר 2014, מספר הניתוחים הבריאטריים בישראל נאמד ב-13,986 לשנה ונחשב לאחד הניתוחים השכיחים ביותר בישראל.

 

ובכל זאת משנה לשנה עולה מספר המנותחים שירדו קילוגרמים רבים ממשקלם, אולם לא הצליחו לשמור על משקל גוף תקין ( BMI) מכלל סיבות שונות, חלקן הגדול קשור לאי הסתגלות לדרך אכילה חדשה ומראה עודפי עור באזורים מסוימים, שנשארו רפויים על הגוף ועיוותו אותו, מה שהביא לדיכאון והעדר שמחת חיים כתוצאה מהמראה החדש.

 

קיראו עוד

מדריך: קיצור קיבה או שרוול? כל ניתוחי ההרזייה

תחקיר: מה מסתתר מאחורי תעשיית הענק של הניתוחים לקיצור קיבה

עברתם קיצור קיבה? כך תשמרו על המשקל החדש

 

ניתוחים לעיצוב הגוף מסייעים בשמירה על המשקל

מדינת ישראל משתתפת כמעט במלוא ההוצאות לניתוח קיצור קיבה מהטעם הפשוט שעדיף לשאת בתוצאות ניתוח אחד למטופל ולהפוך אותו לאדם בריא מאשר לשאת בתוצאות לטיפול בחולים שפיתחו מחלות נלוות לאורך השנים כתוצאה מהשמנת יתר (לחץ דם, לב, סוכרת וכדומה).

 

אולם במרבית המקרים אינה משתתפת בניתוחים לעיצוב הגוף לאחר ירידה דרסטית במשקל מכיוון שהם נחשבים לניתוחים אסטטיים ורק במקרים בודדים באישור ועדה חריגה מקבל המטופל/מטופלת אישור להשתתפות בניתוחים אלה. נשאלת השאלה האם ניתוחים לעיצוב הגוף מסייעים לשמירה עתידית על משקל הגוף ומסתבר שהתשובה היא חיובית בהחלט.

 

מחקר אותו הובלתי בקרב 100 מטופלים שירדו ירידה ניכרת במשקלם לאחר ניתוח בריאטרי, והוצג בכנס השנתי האמריקאי לכירורגיה פלסטית בשיקאגו באוקטובר האחרון, בדק את משתתפיו בחיפוש אחר גורמים המסייעים להם לשמור על משקל גוף נמוך לטווח ארוך (עשר שנים בממוצע לאחר הניתוח הבריאטרי).

 

במחקר נמצא שהמטופלים שהסירו את עודפי העור לאחר השלמת הירידה במשקל, הצליחו לשמור על משקל גוף תקין כעשור קדימה (BMI 24) - בהשוואה לאלו שלא עשו ניתוח פלסטי וחזרו למעגל ההשמנה (BMI 31).

 

השמנת יתר. ניתוחים בריאטריים טיפול אפקטיבי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השמנת יתר. ניתוחים בריאטריים טיפול אפקטיבי(צילום: shutterstock)

 

נתוני המחקר

גודל המדגם המינימלי חושב טרם המחקר ולכן הקבוצות כללו 18 מטופלים שעשו פלסטיקה (עקב המחקר) ו-54 שלא עשו (בקורת). שתי הקבוצות עברו התאמה כדי לנטרל גורמים מערפלים כמין, גיל בעת הניתוח הבריאטרי, ומשקל התחלתי (BMI).

 

לא נמצאו הבדלים כמו כן בין הקבוצות מבחינת הרגלי חיים, סטטוס משפחתי, מס ילדים, השכלה, פעילות גופנית, עשון והרגלי אכילה.

 

בקבוצת המטופלים שעברו עיצוב הגוף, 94.4% שמרו על המשקל המינימלי שלהם (משקל גוף תקין) בתום המחקר, בעוד שבקרב אלו שלא עברו פלסטיקה, רק 48% שמרו על המשקל המינימאלי (כלומר, כל היתר חזרו למעגל ההשמנה) כמובן שהתוצאות מובהקות סטטיסטית.

 

עוד נמצא כי בקרב המשתתפים נמצא שגברים ומטופלים לא נשואים שמרו לטווח ארוך על משקלם בהשוואה לנשים ומטופלים נשואים.

  

הגיל הממוצע בשתי הקבוצות היה 33 שנים, המשקל ההתחלתי היה זהה בשתי הקבוצות, המשקל המינימלי היה נמוך עם זאת באופן מובהק בקבוצה שעשתה פלסטיקה - 61 ק"ג בממוצע לעומת 69 בממוצע, וההפרש הזה למעשה נשמר לאורך זמן.

 

זמן הירידה במשקל לשתי הקבוצות היה דומה (עד הגעה למשקל מינימלי), כשנתיים בממוצע.

 

ה BMI ההתחלתי הממוצע היה דומה בשתי הקבוצות, 43. הזמן הממוצע מתחתית המחקר ועד סיומו היה 7.3 שנים בקרב אלו שעשו פלסטיקה ו-8 שנים בקרב אלו שלא עשו..

 

הסיבה העיקרית לכך שלא עשו פלסטיקה היה העלות של הניתוח - 52% וסיבה מינורית יותר הייתה שחשו שאין להם צורך בניתוח זה  - 22%.

 

ניתוחים לעיצוב הגוף. דורשים מהמטופלים להשלים את הירידה במשקל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ניתוחים לעיצוב הגוף. דורשים מהמטופלים להשלים את הירידה במשקל(צילום: shutterstock)

 

שנוי אורח חיים בריא התורם להצלחת הניתוחים לעיצוב הגוף

המחקר הצליח לבודד את השפעת הניתוחים לעיצוב הגוף, והצביע על התרומה הגופנית והנפשית של אלו בקרב המטופלים. לדוגמה אציין כי אחד המנותחים שעבר מתיחת בטן הסביר שבכל פעם שהוא עולה מעט במשקל, מתיחת העור בשיפולי הבטן הפך להיות נורת אזהרה עבורו מה שמחייב אותו מיד לזהירות והתמדה באכילה נכונה.

  

המועמד המתאים לניתוח לעיצוב הגוף, הוא כל אדם הסובל מעודפי עור באזורים שונים בגופו לאחר ירידה במשקל ומעוניין להסירם. למעשה, ניתן לעצב כל אזור בגוף: הבטן, הישבן, הירך הצידית, פנימית, חזה במצב צנוח, הזרועות והפנים.

 

ניתוחי עיצוב הגוף מאוד פופולארים בארץ, כולל באזורים שבעבר המטופלים חששו מפניהם, כמו הישבן והזרועות. בניתוח מתיחת בטן, למשל, מסירים עודף עור בדופן הבטן, ומקרבים בין השרירים אם ישנה אינדיקציה לעשות זאת, מצעירים את הטבור ויוצרים דופן בטן חטוב וצעיר.

 

ניתוח הבודי ליפט הינו גרסה משודרגת של ניתוח מתיחת הבטן, והוא נותן מענה אסתטי בו זמנית לצידי האגן, לירך הצידית ולישבן.

 

ניתוחים אלו בדרך כלל דורשים מהמטופלים להשלים את הירידה במשקלם טרם הניתוח, וכן להגיע לניתוח במצב תזונתי תקין ומאוזן. המעשנים שביננו צריכים להפסיק לעשן כחודש טרם הניתוח, וחודש לאחריו. באשר לניתוחי עיצוב הגוף בכללותם, לרוב מדובר בהליך חד-פעמי שמסייע בהשגת פרופורציות חדשות לאזור המטופל, ושאין צורך לחזור עליו.

 

ההצלחה לשמור על משקל הגוף אכן תלויה ביכולת של המטופלים לשמור על אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית, ולרוב מדובר במאבק יום-יומי שבו עליות ונפילות. ככל שהמטופלים ירגישו טוב יותר עם גופם, ויקבלו פירגון וחיזוקים מסביבתם הקרובה - כך יהיו מסוגלים להתמודד עם שפע הגרויים שמפתים אותם לחזור להרגלי האכילה הישנים.

 

לפיכך, כשיראו במו עיניים את השינוי שהשיגו, כשיחושו נוח עם גופם גם ברגעים האינטימיים, וכשיקבלו פידבקים חיוביים - כך יצליחו להתמודד עם ולתחזק את אורח החיים הבריא ואת משקלם החדש.

 

ניתוחי העיצוב לא כלולים בסל הבריאות

לצערי במדינת ישראל ניתוחים להסרת עודפי עור באופן גורף אינם נמצאים בסל הבריאות לעומת ניתוחים לקיצור קיבה ונשאלת השאלה מדוע?

 

המדיניות במקומות שונים בעולם כלפי ניתוחים אלו משתנה, וברור שזו תלויה במדיניות מערכת הבריאות המקומית, ובסוגי הביטוחים השונים. בארץ ניתוח להסרת עודפי עור מוכר כבריאותי, כאשר המטופל סובל מדלקות חוזרות ונשנות תחת קפל העור.

 

באירופה למשל, המדיניות שונה בין הארצות השונות, כאשר ישנן מדינות המממנות ניתוח בודד להסרת עודפי עור באופן אוטומטי, ואחרות רק כאשר עומדים בפרמטרים רפואיים שונים. בארה"ב הגדירו ביטוחי הבריאות אינדיקציות ברורות להסרת עודפי עור, כמו גודל הסינר הבטני על פי צילום בזווית סטנדרטית, כמות המשקל שירדה, דלקות עוריות כפי שתיעד אותן רופא עור, ועוד.

 

יש להבין שכל מטופל מפתח כמות שונה או מראה שונה לעודפי העור, ולאו דווקא קיים קשר ישיר בין מידת עודף העור האוביקטיבית לבין התחושה הסוביקטיבית הנפשית של הסלידה ממנו. לפיכך, מטופלים רבים עם עודפי עור קטנים יחסית, סובלים לא פחות מאחרים שלהם קפל עור גדול.

 

כאמור, לרוב הסבל הנפשי עולה אף על הממצאים הפיזיים, וקשה להעריכו אובייקטיבית. בנוסף, ברור שמדובר בעלויות גבוהות בשל אורך הניתוחים, ובשל מספר האזורים הרלוונטיים לטיפול אצל כל מטופל ומטופל.

 

המחקר בהחלט מוכיח כי הקשר בין ניתוחים לעיצוב הגוף לבין היכולת לשמור על משקל גוף תקין בעתיד הינו הדוק ובעל משמעות רבה. אליו מתווספים מחקרים דומים משוויץ ומארה"ב להם מסקנות זהות, וכולם מחזקים את הדעה שיש לסייע למטופלים לאחר ירידה במשקל להפטר מעודפי העור לצורך סיום מעגל ההשמנה.

  

הכותבת היא מנתחת פלסטית בכירה, ומומחית לעיצוב הגוף אסף הרופא, רמת אביב





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוחים בריאטריים. למה המנותחים לא מצליחים לשמור על המשקל לאורך זמן?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים