שתף קטע נבחר

סכנה בתרופות נגד צרבת בגיל מבוגר: מעלות סיכון לדמנציה

מחקר חדש שכלל למעלה מ-73 אלף איש גילה שכיחות גבוהה של דמנציה אצל נבדקים שטופלו בתרופה הפופולארית המיועדת לטיפול בצרבת ואולקוס -אומפראזול. ההשערה: ייתכן והתרופה פוגעת לצמיתות בתאי מערכת העצבים המרכזית

לוקחים תרופות נגד צרבת? שימו לב: מחקר חדש מצא שכיחות גבוהה של דמנציה בעקבות השימוש בתרופה אומפראזול. הממצאים פורסמו בגליון החדש של כתב העת JAMA של איגוד הרופאים האמריקני.

 

קראו עוד מחקרי בריאות:

חיפאיות? היזהרו: זיהום אוויר בהריון מעלה סיכון ללידה מוקדמת

העתיד כאן: תוכנה לעריכת גנים תחסל מחלות גנטיות

מחקר: מתאמנים אחרי גיל 40? המוח שלכם לא יתכווץ

 

התרופה אומפראזול שייכת לקבוצת תרופות המכונות PPI, כלומר מעכבי משאבות פרוטונים. המחקר אמנם בוצע על תרופות גנריות בגרמניה, אולם תרופות דומות נמכרות גם בארץ תחת השמות המסחריים: לוסק, אומפרדקס ואומפראזול. פעילות התרופה משפיעה על רירית הקיבה, ועל ידי כך מפחיתה את הפרשת החומצה הגורמת לצרבת, לאולקוס ואף לדימומים בדרכי העיכול העליונות.

 

מומלץ לשים לב לתופעות הלוואי של התרופות נגד צרבת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ לשים לב לתופעות הלוואי של התרופות נגד צרבת(צילום: shutterstock)

במחקר החדש אותו ערכו חוקרים מהמרכז לניוון עצבי בבון שבגרמניה, נבדקו מעל 73 אלף מטופלים בגילאי 75 ומעלה, בין השנים 2004 ל-2011. מתוך הנבדקים, רובן נשים, 2,950 טופלו בתרופות PPI כל 4-5 חודשים, למשך 18 חודשים בממוצע.

 

במהלך תקופת המחקר, 29,510 אנשים פיתחו דמנציה. אלה שהשתמשו באופן קבוע בתרופות ה- PPI, היו בסיכון גבוה ב-44% ללקות בדמנציה, מאשר אלה שלא טופלו בתרופות הללו.

 

החוקרים לא ידעו האם הנבדקים במחקר היו בסיכון גבוה לדמנציה ממילא, או שמא הסיכון המוגבר נבע מהשימוש בתרופות. במחקרים קודמים כבר התברר כי התרופות הללו מגבירות את הסיכון לדלקות מיפרקים. בנוסף, משתמשי התרופות הללו היו לרוב במצב בריאותי ירוד יותר מאחרים, מה שמגביר ממילא את הסיכון לדמנציה.

 

עם זאת, דמנציה אינה אחת מתופעות הלוואי המוכרות של התרופה אומפראזול. תופעות הלוואי המוכרות שלה הן מחלות כליה, שברים, רמות נמוכות של המינרל מגנזיום, זיהומים בדרכי העיכול ודלקת ריאות.

 

לדברי החוקרים, הממצאים מראים רק קשר סטטיסטי בין סיכון מוגבר לדמנציה לבין השימוש באומפראזול, עם זאת המנגנון בו פועלות התרופות הללו, ייתכן ומשפיע על הפעילות המוחית וגורם לנזק לצמיתות בתאי מערכת העצבים.

 

בישראל: 1 מכל 5 קשישים סובלים מדמנציה

דמנציה (שיטיון בעברית) היא שם כולל לקבוצת מחלות שמתאפיינות בירידה בתפקוד של קליפת המוח ובהידרדרות מנטלית, כשהשכיחה בהן היא האלצהיימר.

 

אחד מכל חמישה קשישים בישראל סובל מדמנציה ברמות שונות. כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, גדלה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל הגזעים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.

 

אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.

 

השלב הראשון של המחלה, שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שיכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שיכחה של שמות חפצים פשוטים ושיכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.

 

בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה. בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.

 

אבחון המחלה נעשה במרפאת זיכרון על ידי רופא נוירולוג שבוחן את התגובות לפעילויות היומיום, כמו איבוד היכולת לנהל את ענייני הכלכלה השוטפים (חשבון בנק, תשלום חשבונות), איבוד ההחלטות והסתמכות מוחלטת על אחרים ("תבחר אתה בשבילי"), חזרה על אותה שאלה שוב ושוב במהלך שיחה, איבוד עניין בתחביבים ובעיסוקים שהביאו להנאה בעבר ומידת הפגיעה בזיכרון.

 

הטיפול המקובל באלצהיימר הוא בתרופות שמעכבות את פירוק המעביר העצבי אצטיל כולין במוח. התרופות מעלות את הריכוז והקשב של החולה, שהופך ליותר מחובר לסביבה, אבל משפיעות פחות על הזיכרון. הן עוצרות את תהליך ההידרדרות, אך לא מונעות את המחלה.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
סובל מצרבת? התרופה עלולה להזיק יותר
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים