החרדים בחוק עוקף בג"ץ: מקוואות לדתיים בלבד
הסיעות החרדיות ומחצית מחברי "הבית היהודי" חתמו על הצעת חוק, ולפיה הטבילה במקוואות הציבוריים תותר על פי ההלכה בלבד, ולא יחולו עליהם הוראות חוק איסור אפליה במקומות ציבוריים. המטרה: לטרפד את פסיקת העליון שקבע כי גם הרפורמים והקונסרבטיבים יטבילו לגיור במקוואות המורשים, ואת עתירת הנשים האורתודוכסיות הדורשות לטבול ללא בלנית
החרדים נגד בית המשפט: ח"כ משה גפני ("יהדות התורה") הניח בצהריים (ב') על שולחן הכנסת הצעת חוק, ולפיה הטבילה במקוואות הציבוריים תותר לשם טהרה - על פי ההלכה בלבד. כמו כן, לא יחולו על המקוואות הוראות חוק איסור אפליה בשירותים ובכניסה למקומות ציבוריים.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
מטרת ההצעה - לעקוף את פסיקת העליון שקבע כי יש לאפשר לזרמים הרפורמים והקנסרבטיבים להטביל מתגיירים שלהם במקוואות אלה. מטרה נוספת: למנוע התערבות עתידית של בג"ץ בעתירה שתלויה ועומדת של נשים אורתודוכסיות, המבקשות לטבות בפרטיות וללא נוכחות בלנית.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- אוהבים את ישראל ללא תנאי: עם דגלי יפן בירושלים הרב סתיו על תחקיר הבד"ץ: "כשהכל ייחשף - הארץ תרעד"
- תיעוד מרתק: השבטים האפריקאים שגילו את היהדות
על הצעת החוק של גפני חתומים ח"כים מש"ס ו"יהדות התורה", ואף ארבעה מתוך שמונת חברי סיעת "הבית היהודי": בצלאל סמוטריץ', מוטי יוגב, ניסן סלומיאנסקי ושולי מועלם-רפאלי.
במפלגות החרדיות אומרים כי בכוונתם לעמוד על כך שהחוק יקודם, והזכירו כי על פי ההסכמים הקוליציוניים לא יהיה שינוי סטטוס-קוו בענייני דת ומדינה ללא הסכמתם. עם זאת, ההערכה היא כי החרדים לא יכריזו משבר קואליציוני על רקע זה, ולא יפילו את הממשלה.
"כתות שונות... טקסים שונים"
בדברי ההסבר שצורפו להצעת החוק, נכתב כי "בעקבות עתירת גופים שמטרתם לקעקע את יסודות היהדות
המקובלת במשך אלפי שנים, פסק בית המשפט העליון כי יש לאפשר לכתות שונות לעשות שימוש במקוואות טהרה לצורך טקסים שונים הנערכים על ידן".
לטענת גפני ושותפיו, "במדינת ישראל מאז ומעולם משמשים המקוואות לצרכי מסורת, הלכה ומנהג, ולשם כך ניתן מימון ציבורי לבניית ותכנון המקוואות".
"לאור האמור, הוצע לקבוע בחוק כי ייעוד השימוש במקוואות טהרה ציבוריים שבאחריות גופים ממשלתיים, כגון רשויות מקומיות ומועצות דתיות, יהיה לצורך טבילה הלכתית בלבד. עוד הוצע לקבוע כי הסמכות להגדיר את ייעוד השימושים שיותרו במקוואות תהיה בידי מועצת הרבנות הראשית לישראל, בדומה לשירותים שונים שבהם קבע המחוקק רגולטור שמוסמך לתת אישורים".
בבאר שבע הוציאו את הגיור מהמקוואות
לפני עשרה ימים דנה מועצת הרבנות הראשית, בין היתר, בפסיקת בית המשפט העליון בנוגע לטבילת מתגיירים רפורמים קונסרבטיבים, והציעה למועצות הדתיות האחראיות על המקוואות, דרך חלופית למנוע דריסת רגל מצד הזרמים הלא אורתודוכסים במתקניהן. הצעת הרבנות היא לא לאפשר כלל הטבלה לצורך גיור, אף לא של מערך הגיור הממלכתי, שהרי ייעוד המקוואות הוא לצרכי טהרה.
הרבנים סבורים כי במקרה כזה לא יוכלו הרפורמים והקונסרבטיבים לטעון כי הם מופלים לרעה. רב העיר באר שבע, יהודה דרעי, שיזם את החלטת המועצה, כבר ייישם אותה בעירו, והמועצה הדתית המקומית כבר הודיעה למערך הגיור כי לא תחדש את החוזה עם מערך הגיור המאפשר הטבלת מגתגיירים. עם זאת, החלטות הרבנות הן בגדר המלצה בלבד, ואין בסמכותה למנוע זאת מהמועצות הדתיות.
הרב ד״ר שאול פרבר, יו״ר ארגון "עתים" שהגיש את "בג״ץ המקוואות", תקף את חברי הכנסת של "הבית היהודי" שתמכו בחוק, ואמר כי הם "מכרו את הנשים הטובלות לחסדי העסקנות הפוליטית", כדבריו. "ההצעה להכפיף את מצוותן של אלפי נשים לכפייה ממסדית, מנוגדת לעקרונות הבסיסיים ביותר של אמונתנו היהודית״.
גם בארגונים הליבראליים תוקפים את הצעת גפני דרך חברי "הבית היהודי". בתנועת "נאמני תורה ועבודה" מזרם הציונות הדתית, הביעו פליאה נוכח העובדה שארבעה מחברי המפלגה חתמו עליה, "למרות ההבטחה לבחינה מחודשת", לדבריהם.
"חברי 'הבית היהודי' חתמו על הצעת החוק שממשיכה את מגמת חיזוק אחיזתן של המפלגות החרדיות בשירותי הדת במדינה, ויצירת החמרות ללא כל צורך הלכתי. בחתימתם על הצעת החוק של ח"כ גפני פוגעים חברי הסיעה בציבור הבוחרים שלהם - שחציו נשים - ודווקא הם שותפים להחמרה בסטטוס-קוו. מקוואות הם דוגמה מצויינת לשירותי דת שחייבים לעבור דמוקרטיזציה, ויצירת פחות ריכוזיות הדואגת לצד אחד".
"דורשות דין וחשבון"
רני חזון וייס, מזכ"לית סיעת ירושלמים ומובילת מחאת הטובלות "תנו לטבול בשקט", כינתה את הצעת החוק "מצערת ופוגעת בציבור טובלות ממגוון המגזרים".
"חברי וחברת 'הבית היהודי' החתומים על ההצעה בחרו לקחת חלק בעוולה גם במחיר פגיעה באוטונומיה של הנשים הטובלות", אמרה. "מנציגי המפלגות החרדיות אין לי ציפייה, אולם מנציגי ונציגת 'הבית היהודי' שעל בוחריו נמנות מרבית הטובלות אני דורשת לתת דין וחשבון על חלקם בהובלת הצעת החוק ההרסנית, והפגיעה הישירה בציבור הבוחרות".
חזון וייס ציינה כי איש "מנציגי ונציגת 'הבית היהודי' לא הגיע לדיון שהתקיים בנושא בשבוע שעבר במסגרת הוועדה לקידום מעמד האישה בכנסת, כדי לשמוע את קולות הטובלות ואת מידת היקפי הפגיעה והעוולות המתרחשים כלפי ציבור הנשים הטובלות". היא הבהירה כי "ברור שאין כאן עניינים הלכתיים, כי אם שליטה, כוח וכסף, ובזה נמשיך להיאבק עד להצלחה".
ח"כ רחל עזריה ("כולנו") הגדירה את הצעת החוק "פוגענית ומיותרת": "החוק שיאפשר טבילה רק על פי
השולחן ערוך והנחיות הרבנות הראשית, בעצם יאסור על טבילה של נשים כסגולה ללידה קלה, סגולה להצלחת טיפולי פוריות, ואף טבילת נשים שמטעמים אישיים מבקשות לטבול ללא בלנית. מנסים לקחת מאיתנו, הנשים, את האוטונומיה שלנו על חוויית הטבילה ועל הדרך שבה אנחנו טובלות. בשום מצווה ביהדות אין צורך במפקחת צמודה: לא על איך שאנחנו מתפללות, ולא על איך שאנחנו שומרות שבת. אז למה בטבילה במקווה מנסים לכפות עלינו פיקוח?"
עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, אמר כי "גפני ושותפיו מתנהגים בהיסטריה ובפחד גדול, האופיינים למונופולים בקריסה", כדבריו. גם הוא הדגיש כי "הצעת החוק תפגע, בראש ובראשונה, כרגיל, בנשים - ואף תקיים את אותה אפליה שבג"ץ אסר".