שתף קטע נבחר

5 רכיבי המזון שמסייעים לגוף להילחם בסרטן

תזונה טבעית הכוללת ירקות, פירות, ויטמינים ונוגדי חמצון, מכילה רכיבים טבעיים שפעילותם מפחיתה את הסיכון לסרטן. איזה מאכלים מומלצים ואיך הם מסייעים?

מניעה של תהליך סרטני עלה לראש סדר העדיפויות כמעט בכל מדינה עקב תחלואה ותמותה רבה. תהליך סרטני המוגדר כהתחלקות בלתי מבוקרת של תאים, המסוגלים להגיע לאזורים שונים בגוף האדם ולשבש את תפקודם, נובע מגורמים גנטיים ו/ או גורמים סביבתיים כגון: קרינה, זיהום אויר, עישון ותזונה.

תהליך של סרטני יתעורר כתוצאה משינוי ברצף ה- DNA, היוצר מוטציה ב- DNA או כתוצאה מביטוי מוגבר או נמוך של גן מסוים.

 

תא סרטני מאופיין בשתי תכונות עיקריות:

א. חלוקה בלתי מבוקרת של תאים, הגורמת לכך שהתא לעולם אינו מת וממשיך להתרבות וליצור את הגידול הסרטני.

ב. חוסר התמיינות של תא הגורם לכך, שהתא הסרטני שומר על תכונותיו הסרטניות ולא משנה פעילות.

 

מתברר כי מרכיבי תזונה טבעיים הכוללים פירות, ירקות ותבלינים, מעבר לכך שמכילים סיבים תזונתיים, ויטמינם ומינרלים ונוגדי חמצון, מכילים רכיבים בעלי פעילות ביולוגית כמו פלבנואידים, אלקלואידים ופנולים, שיש להם תרומה מעבר למרכיב תזונתי בסיסי. מרכיבים אלו הראו פוטנציאל במניעה וטיפול במחלת הסרטן (ומחלות נוספות).

 

האם אפשר למנוע את הסרטן?

מה לאכול וממה להיזהר כדי למנוע סרטן? מדריך

אחרי הסרטן: איך מונעים מהמחלה לחזור?

מדריך למניעת סרטן: כל הבדיקות לגילוי מוקדם

  

סולפורפאן

סולפורפאן, מרכיב עיקרי הנמצא בירקות המצליבים כגון: כרוב, ברוקולי, כרובית ועוד, נמצא כבעל יכול להפחית את הסיכון לסרטן ואף למנוע התקדמות של מחלה קיימת.

 

הסולפורפאן מסוגל למנוע חלוקה בלתי מבוקרת של תא סרטני בכך שמוביל למוות מתוכנן שלו, ובנוסף להביא לביטוי מחדש של גנים אנטי סרטניים. ההשפעה של הסולפורפאן גדלה עם המינון ומשך הצריכה.

 

מחקר שנעשה בבני אדם מצא כי צריכה של כחצי קילו ברוקולי ביום הביא לירידה משמעותית ברמות האנזים המגביר ביטוי של גנים סרטניים וייתכן כי הוספה של ירקות מצליבים יכול להוות תוספת משמעותית לתרופות כנגד מחלת הסרטן וזאת ללא תופעות ללוואי, ויתרה מכך, שיפור ההרגשה הכללית.

 

צריכה של כחצי קילו ברוקולי נורידה את האנזים המגביר גנים סרטניים (צילום: ענת סמבול) (צילום: ענת סמבול)
צריכה של כחצי קילו ברוקולי נורידה את האנזים המגביר גנים סרטניים(צילום: ענת סמבול)

 

EGCG

במחקרים רבים נצפה כי, המרכיב התזונתי בשם EGCG, נוגד חמצון מאוד חזק המצוי בתה הירוק, בעל פעילות אנטי סרטנית. הוא מסוגל לגרום למוות מתוכנן של תאי הסרטן ולמעשה למנוע את ההתחלקות הבלתי מבוקרת וההתרבות של התאים, וזאת מבלי להשפיע על תאים תקינים בגוף האדם.

 

כמו כן, מתברר כי בגוף האדם קיימים גנים ברצף ה- DNA, שהייעוד שלהם הוא למנוע היווצרות של סרטן - "גן נוגד סרטן". בתהליך הסרטני, גנים הללו מושתקים כתוצאה מפעילות מוגברת אנזים בשם DNMT, ובכך יוצאים מכלל פעולה. מתברר כי ה- EGCG מסוגל להפחית את רמות האנזים, ובכך לגרום לביטוי מחדש של הגנים הללו.

 

מחקרים נוספים מראים כי מינון נמוך (1-3 כוסות תה ירוק ביום) כחלק משגרת היום יום, מסוגלים להפחית משמעותית את ההתפתחות וההתקדמות של התא הסרטני.

 

3 כוסות ביום של תה ירוק מפחתיתות התקדמות הסרטן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
3 כוסות ביום של תה ירוק מפחתיתות התקדמות הסרטן(צילום: shutterstock)

 

ג'ניסטאין

פלבנואיד המצוי בעיקר בסויה ובשעועית ירוקה, נמצא כבעל תכונות אנטי סרטניות במספר מנגנונים. צריכה של הג'ניסטאין במינון בינוני נמצא כבעל יכולת למנוע מוטציות על גבי ה- DNA המקושרים לתהליך סרטני, עיכוב התחלקות התא הסרטני ומניעה של הסתעפות פתולוגית של כלי דם.

 

שילוב של ג'ניסטאין יחד עם מרכיבים תזונתיים נוספים שנמצאו גם כן כבעלי יכולת עיכוב של תהליכים סרטניים, פועלים בסינרגיזם ומגבירים את יכולת ההגנה של הגוף מפני המחלה.

 

פלבנואיד המצוי בעיקר בסויה ובשעועית ירוקה, נמצא כבעל תכונות אנטי סרטניות  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פלבנואיד המצוי בעיקר בסויה ובשעועית ירוקה, נמצא כבעל תכונות אנטי סרטניות (צילום: shutterstock)

 

כורכומין

פיגמנט המעניק את צבעו הצהוב של תבלין הכורכום, נמצא קשור למניעה של מחלות רבות. עוזר בהפחתת תהליכי חמצון, תהליכי דלקת וריפוי פצעים, וכן נצפתה פעילות אנטי-סרטנית.

 

הכורכמין בדומה למרכיבי תזונה נוספים גורם למוות של תאי סרטן, ובנוסף נקשר ומתיישב על האנזים DNMT (אנזים שגורם לעיכוב גנים מדכאי סרטן) ומעכב את פעולתו. מחקרים חדשים מראים כי לכורכמין היכולת לתקן נזקי DNA ולהפעיל מחדש ביטוי גנים אנטי סרטניים בתאי עור, שניזוקו כתוצאה מקרינת שמש.

 

הכורכום. עוזר בהפחתת תהליכי חמצון, תהליכי דלקת וריפוי פצעים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הכורכום. עוזר בהפחתת תהליכי חמצון, תהליכי דלקת וריפוי פצעים(צילום: shutterstock)

 

רברסטול

מרכיב תזונתי המצוי בענבים, אוכמניות ובוטנים, ונמצא כבעל יכולת מעכב סרטן. הוא מעכב התחלקות לא מבוקרת של התא, מעודד מוות מתוכנן ומונע היווצרות גרורות סרטניים.

 

לרברסטול אומנם יכולת אנטי סרטנית חלשה יותר ביחס למרכיבים כמו EGCG של התה הירוק ושל הסולפופראן, אך נמצע כבעל יכולת עיכוב של סרטן השד. בנוסף, נמצא כי הרברסטול מפעיל אנזימים המעכבים שינויים מבניים ברצף ה- DNA הגורמים להיווצרות של סרטן.

 

הכותב הוא מרצה לתזונה, תזונאי B.sc במדעי התזונה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התזונה שתעזור להילחם בסרטן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים