שתף קטע נבחר

מהם צבעי המאכל הכי מזיקים - ואיפה הם קיימים

האדומים, הצהובים והכחול: איך תדעו מהם צבעי המאכל שלא כדאי לכם להכניס הביתה, למה הם גורמים לכל כך הרבה נזק ואיך נוכל לדעת איזה צבעי מאכל קיימים במוצרים אותם אנחנו קונים? מדריך

צבעי המאכל אמורים לשפר את מראה המזון, להוסיף לצבעוניותו כדי שימשוך את קהל היעד של אותו מוצר. ומיהו קהל היעד העיקרי של מאכלים בצבע אדום, כחול, צהוב וירוק? הילדים כמובן. שהם גם הנפגעים העיקריים מתופעות הלוואי של צבעים אלו.

 

קיראו עוד

נא להכיר: חומרי טעם וצבעי מאכל מסכני בריאות

צבעי מאכל: מכניסים נפט ופחם לאוכל שלך

ילדים, מי רוצה צבעי מאכל לארוחת בוקר?

 

למרות המודעות הגוברת למזון בריאות, השימוש בצבעי מאכל בתעשיית המזון הולך ועולה עם השנים - כשהמטרה האחת והיחידה לכך היא הגדלת המכירות והרווחים של היצרנים.

 

קרטיבים צבעוניים שמשאירים את הלשון כחולה, משקאות קלים צבעוניים, דגני בוקר מסוימים, סוכריות עדשים צבעוניות וסוכריות גומי – אלו מכילים לפעמים רשימה ארוכה של יותר מ-10 צבעי מאכל מזיקים במוצר אחד.

 

ממתקים בכל הצבעים. עלולים להזיק לבריאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ממתקים בכל הצבעים. עלולים להזיק לבריאות(צילום: shutterstock)

  

צבעי מאכל מהטבע

אבל לא כל צבעי המאכל מסוכנים לבריאות. חלק גדול מהם טבעי ומופק מצמחים בעלי פיגמנטים חזקים, כמו כרוב סגול, סלק, כורכום וגזר.

 

צבעים אלו לא רק שאינם מזיקים, חלקם אפילו מועיל לבריאותנו, כמו למשל הצבע המופק מכורכום שנחשב לנוגד חמצון בעצמו, כזה המפחית סיכון למחלות לב ומחלות אחרות.

 

הצבעים הסינתטיים, לעומת זאת, מיותרים ובהחלט מזיקים. ההבדל העיקרי בין חלק מצבעים אלו לבין הצבעים בהם אנו מסיידים את הקיר, למשל, הוא הכמות בה משתמשים.

 

אז למה לא משתמשים רק בצבעי המאכל הטבעיים בתעשייה? כי הם יקרים יותר.

 

כל צבעי המאכל המותרים לשימוש רשומים בקטלוג של תוספים, הקטלוג הראשון הוכן באירופה ולכן כל מספר קטלוגי כזה מלווה לאות E שמקורה מן המילה אירופה.

 

בקטלוג זה רשומים גם צבעי המאכל הטבעיים, וגם הסינתטיים, ולכן לא כל צבע מאכל E נחשב אוטומטית למזיק. אבל, אם היצרנים השקיעו בצבע מאכל איכותי וטבעי, בדרך כלל הם גם מתגאים בעובדה זו ומציינים אותה במפורש על גבי האריזה, או ברשימת הרכיבים.

 

 

 

הצבע המופק מכורכום נחשב לנוגד חמצון. צבעי מאכל טבעיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הצבע המופק מכורכום נחשב לנוגד חמצון. צבעי מאכל טבעיים(צילום: shutterstock)

 

איזה צבעים טבעיים ולא מסוכנים? 

E-100 – צבע זה מופק מכורכום.

E-150 - זהו צבע מאכל קרמל, העשוי מהשחמת סוכר, טבעי ולא מזיק.

E-160 – צבעי מאכל טבעיים המופקים מירקות ופירות.

 

איך יודעים האם המוצר מכיל צבעים מסוכנים או טבעיים?

חובה לקרוא את רשימת הרכיבים של כל מוצר לפני שקונים אותו, אין שום סיבה לשלם על מוצרים שמזיקים לבריאות.

 

רשימת הרכיבים של המוצר היא בסדר הולך ויורד לפי משקל הרכיב, ככל שיש יותר מרכיב מסויים כך גם הוא יופיע בתחילת הרשימה.

 

מאחר שצבעי המאכל הם בכמות קטנה יחסית, הם רשומים תמיד לקראת סוף רשימת הרכיבים. כך שאם המטרה היא לחפש אותם – אפשר לקרוא ישר את סוף הרשימה.

 

אם ברשימה זו יש מילים ומספרים שלא מבינים, רצוי לחפש מוצר אחר. בסופו של דבר, הרי אף אחד מאיתנו לא אמור לזכור את כל המספרים בקטלוג בעל פה. ברוב המקרים, התוספים הללו מזיקים לבריאות.

 

 ( ) ( )

 

איזה צבעי מאכל מזיקים?

להלן המסוכנים ביותר:

 

הצהובים:

טרטזין: הצבע המסוכן ביותר, הצבע הצהוב שמספרו הקטלוגי הוא E-102. צבע זה נמצא כגורם להתנהגות הפראקטיבית בילדים, לכאבי ראש ומיגרנות, הוא עורר תגובות אסתמטיות בילדים, ונחשד כמסרטן. במחקרים בהם העבירו ילדים לתזונה חסרת צבעי מאכל גילו שיפור בהתנהגות וירידה בהפרעות קשב וריכוז.

 

סנסט ילו: שמספרו E-110 , עלול לגרום לתגובות אלרגיות, לפריחה, בחילות עד הקאות – בעיקר בילדים. עקב הסכנה הבריאותית בצבע הצהוב הסינתטי, כמעט שלא קיימות תרופות לילדים בצבע זה. רוב הסירופים היום צבועים באדום.

 

האדומים:

צבעים מסוכנים נוספים הם הצבעים האדומים E-122 וגם E-124. הם עלולים לגרום לאסתמה, להיפראקטיביות, ונחשבים כמסרטנים.

 

הכחול:

צבע כחול שנחשב למסוכן לדוגמה הוא E-132 שמסוכן למוח, עלול לגרום לפריחות וגרד בעור וגם לכאבי בטן.

   

באילו מוצרים מצויים צבעי המאכל המזיקים?

כדאי לבדוק כל מוצר. לפעמים נופתע לגלות שבגלידות צבעוניות יש צבעי מאכל טבעיים שלא מזיקים לבריאות, או שבדגני בוקר שחשבנו שהם בריאים – יש צבעי מאכל סינתטיים ומזיקים.

 

 ( ) ( )

  

חשוב לדעת שיש מוצרים שלא היינו מצפים שיכילו צבעי מאכל מזיקים עלולים להכיל אותם, וההפך: מוצרים שאנו מניחים מראש שמכילים צבעים מזיקים, מכילים צבעים טבעיים. כנראה שכל צבע מיותר, אבל חשוב לקרוא על אריזת המוצר לפני שקונים.

 

צבעי המאכל הסינתטיים המזיקים מותרים לשימוש ומאושרים מאחר שהם בכמות קטנה, אך אין לשכוח שגם לכמות קטנה יש לפעמים השפעה על הבריאות.

תרופות, למשל, ניתנות גם הן בכמות קטנה ויש להן השפעה מורגשת ומיידית.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איפה נמצאים צבעי המאכל המזיקים לילדים?
צילום: shutterstock
צילום: סיוון שחור
ד"ר מאיה רוזמן
צילום: סיוון שחור
ד"ר רק שאלה
מומלצים