שתף קטע נבחר

איך לשלוט בתת-מודע כדי להשיג דברים שתמיד רציתם

התת-מודע שלנו הרבה יותר חזק מהמודע. אמונות שונות שצברנו במשך החיים מונעות מאיתנו להגיע למקומות שאנחנו רוצים. פסיכולוג קליני מסביר איך ניתן לשנות זאת - בעבודה עצמית

אתם רוצים לשנות משהו בעצמכם ולהתמיד בו, שוב ושוב מחליטים ומבטיחים לעצמכם שתתמידו, וזה מחזיק מעמד אולי יום אחד. ללכת לחדר כושר, להפסיק לאכול דברים מסוימים, לשנות את אופן הדיבור כלפי אחד הילדים ועוד.

 

לכולנו יש דברים שאנחנו מאוד רוצים לשנות בעצמנו: בהתנהגות, בצורת החשיבה, אבל לא מצליחים. לפעמים גם אם מנסים לאורך שנים. ואז אנחנו מאוכזבים מעצמנו, כועסים על עצמנו, וזה בוודאי שלא עוזר.

 

אורח חיים בריא: הבחיה הטבעית שלכם

היפנוזה: באילו בעיות רפואיות ניתן לשלבה

צמחי מרפא ודימיון מודרך

   

 

האמונות על עצמנו מכתיבות את חיינו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
האמונות על עצמנו מכתיבות את חיינו(צילום: shutterstock)

 

למה זה קורה?

הסיבה לכך הן אמונות הנמצאות בתת-מודע שלנו ומכתיבות את אופן ההתנהגות והחשיבה שלנו. אמונות על עצמנו, על האנשים ועל העולם בו אנו חיים. לא מדובר באמונה דתית, אלא באמונה שנוצרה והתקבעה אי-שם בילדותנו, בעיקר בעשור הראשון לחיינו.

 

חלק מאיתנו מודעים לאמונות הללו וחלק לא. מרביתן נמצאות עמוק בתת-מודע, למשל, האמונה שיש לי ידיים שמאליות, שאני לא יודעת לבשל, שאני שמן, שהעולם הוא מקום מסוכן ואנשים רוצים לנצל אותנו, שצריך להיזהר, ועוד.

 

מהיכן מגיעות האמונות הללו?

כפי שכבר ציינתי, הן נוצרות בילדות. כשאנחנו נולדים, ולכל אורך העשור הראשון לחיינו, המוח עדיין אינו מפותח במלואו ופועל בגלי מוח איטיים: גלי דלתא, תטא, ואלפא. למעשה הוא נמצא במצב היפנוטי. משמעות הדבר היא שהמוח פועל כמו מכשיר הקלטה: שומר את כל מה שהוא קולט מהסביבה.

 

אם ההורים נוהגים לחבק אותנו הרבה ולומר לנו כמה אנחנו מדהימים וכמה הם אוהבים אותנו, תיווצר בנו האמונה שאנחנו אהובים ומוצלחים. ולהיפך: אם הם מרבים לצעוק עלינו ולכעוס, לומר ששום דבר לא יצא מאיתנו, אנחנו נפנים עמוק בתוכנו שאנחנו לא מוצלחים.

 

אלה דוגמאות מופשטות, אך הן מדגימות כיצד הדברים עובדים. האמונות הללו מתבססות עמוק עמוק בתת-המודע, ולרוב, כאמור, אנחנו לא מודעים כלל שיש לנו אמונה שכזאת ומהיכן היא באה.

 

לדוגמא: מטופלת שלי, שהתקשתה לרזות, גילתה במהלך הטיפול שיש בתוכה אמונה שאם יש תיאבון ואוכלים זה סימן שבריאים, מכיוון שאביה, ואביו לפניו, נהגו לומר זאת שוב ושוב. לפני כן המטופלת לא היתה מודעת כלל שיש בתוכה אמונה שכזאת. 

 

התת מודע תמיד ינצח

התת-מודע שלנו הרבה יותר חזק מהמודע. המודע הוא ההגה באמצעותו אנו יכולים לבחור ולכוון את עצמנו לעשיה וצורת חשיבה, אך הדפוסים והאמונות הקיימים בתת-מודע חזקים הרבה יותר ויגרמו לנו שוב ושוב לעשות את מה שמתאים ומתיישב עמם.

 

אז אם אתם רוצים ללכת לחדר כושר, אבל יש בכם אמונה שאתם עצלנים, לא תצליחו להתמיד מכיוון שזה לא מתיישב עם האמונה שלכם. וכשיש אי הסכמה בין המודע לתת-מודע, התת-מודע תמיד ינצח.

 

כך למעשה האמונות שלנו יוצרות ומנציחות מציאות בחיים שלנו. המציאות הקיימת בחיינו היא תוצאה ישירה של האמונות הקיימות עמוק בתוכנו ועד שלא נשנה את האמונות לא נוכל לשנות את המציאות.

 

האמונות שלנו: קווים לדמותן

אז איך בכלל אפשר לדעת מהן האמונות, אם הן בתת-מודע שלנו?

 

למעשה, לא צריך ממש לחפור בילדות שלנו כדי לגלות מהן. מספיק להתבונן על המציאות הקיימת בחיינו כדי להקיש מכך על האמונות שלנו. למשל, אם בחור מסויים מתקשה ליצור קשר זוגי, ברור שיש לו אמונות שמחבלות בכך. אם אתם מתקשים כלכלית וחיים בדחק כספי, יש לכם אמונות שיוצרות את המצב הזה.

 

עוד דרך ללמוד על האמונות שלנו היא דרך המחשבות שלנו. מרבית המחשבות שלנו הן למעשה לא מחשבות שאנחנו בחרנו באופן מודע, אלא מחשבות אוטומטיות שהמוח מייצר. אם נתחיל להתבונן עליהן, נוכל דרכן ללמוד על האמונות שלנו.

 

למשל, אדם הרוצה לרזות, וכל הזמן עולות בו מחשבות כמו: "איזה שמן אני", "לעולם לא אצליח לרזות", "אני יותר מידי אוהב לאכול", אלה מחשבות המייצגות את האמונות שלנו.

 

מחשבה יוצרת מציאות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מחשבה יוצרת מציאות(צילום: shutterstock)

 

צרו אמונה חדשה

אז איך משנים את האמונות שלנו?

 

ראשית, חשוב להבין שאי אפשר להעלים אותן בכוח. כל מחשבה ואמונה שננסה להיאבק בהן רק יתחזקו. אפשר להמחיש זאת בקלות: אם אומר לכם עכשיו "אל תחשבו על פיל!" – מיד תחשבו על פיל ותהיה לכם תמונה שלו בדימיון. אל תנסו שלא לחשוב מחשבה מסוימת.

 

מה שצריך לעשות זה ליצור אמונה חדשה, ולהתחיל להחדיר אותה לתת-מודע שלכם. את זה עושים באמצעות משפטים קצרים ושימוש בדימיון.

 

למשל, אם אתם פוחדים לעשות משהו, כמו ללכת לבחורה ולהתחיל לשוחח איתה, להזמין אותה לצאת, התחילו לומר לעצמכם: "אני יכול לעשות את זה!", "אני חזק!", "זה בסדר לעשות את זה". 

 

בנוסף, תתחילו לדמיין את עצמכם עושים את הדבר ממנו אתם חוששים. צרו תמונה וסרט בו אתם רואים איך אתם עושים זאת. צרו סרט בו אתם מתנהגים ממש כפי שאתם רוצים לנהוג.

 

היפנוזה עצמית

חשוב לעשות זאת תוך כדי הרפיה קלה, כי אז אנחנו עוברים למצב של גלי מוח איטיים יותר והתת-מודע נהיה נגיש יותר. בהרפיה המוח הופך למעשה להיות קצת היפנוטי. זכרו: אנחנו צריכים להחדיר את האמונות החדשות לתת-מודע.

 

זו הסיבה מדוע "חשיבה חיובית" בפני עצמה אינה מספיקה תמיד, כי היא מתרחשת רק ברובד המודע. חשיבה חיובית היא כמובן חשובה, אך בכדי לשנות את האמונות העמוקות שלנו אנו צריכים "לשוחח" עם התת-מודע שלנו.

 

כשאנחנו משתמשים בדימיון, אנחנו מתקשרים עם התת-מודע, כי הוא מבין את שפת התמונות. אם עושים זאת במצב של הרפיה, זה הרבה יותר עוצמתי ויעיל.

 

הדרך הפשוטה ביותר להיכנס להרפיה היא דרך נשימות. מבלי להיכנס להסברים מפורטים, ההדרכה הבסיסית היא לשבת במקום נוח, לעצום עיניים, ולהתחיל לנשום נשימות עמוקות ואיטיות.

 

אתם יכולים לדמיין את הגוף שלכם נעשה רפוי, ולדמיין את עצמכם בתוך מעלית יורדת. הנשימות העמוקות-איטיות יכניסו אתכם מהר להרפיה.

 

במצב הזה, בתוך ההרפיה, אתם יכולים ליצור את הסרט שאתם רוצים ליצור. לראות את עצמכם כפי שאתם רוצים להיות. אפשר לגבות את זה בעזרת אמירות תומכות ומחזקות. כשאתם עושים זאת במצב של הרפיה, אתם למעשה עושים לעצמכם היפנוזה-עצמית, ויוצרים בתת-מודע שלכם מה שאתם רוצים ליצור.

 

במאמר הבא ארחיב על היפנוזה-עצמית, כיצד להיכנס למצב של היפנוזה-עצמית, וכיצד לעשות שם את העבודה הפנימית שאנו רוצים לעשות.

 

חושבים שונה? המוח הנשי לעומת המוח הגברי 

 

   

ד"ר תומר סברון פסיכולוג קליני, מחבר הספר "להתעורר! מדריך רוחני מעשי

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כוחו של התת מודע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים