שתף קטע נבחר

מנשנשים אוכל בלי הפסקה? 5 שלבים לגמילה

כולם מדברים על "אכילה רגשית", אבל מה זה בכלל ואילו פעולות מעשיות אנחנו יכולים לעשות כדי לטפל בה? מומחית מסבירה

"הכל בראש", "צריך לדעת להקשיב לגוף", "אל תאכל בגלל רגשות", "תאכל רק עד שאתה שבע" אלו מושגים שכיחים בעולם הדיאטות, שכולם יודעים לשחרר לחלל האוויר כדי לומר לנו אלו התנהגויות אכילה אנחנו צריכים לאמץ, אבל אף אחד לא באמת יורד אתנו להסברים על איך ליישם זאת בפועל הלכה למעשה.

 

כשאומרים לנו שאנחנו אוכלים אכילה רגשית, אנחנו יודעים שזה נכון ואפילו מודים בכך, אבל מכיוון שבפועל בשעת מעשה אנחנו לא בדיוק יודעים איך להימנע מזה, אנחנו משאירים את הטיפול בצמד המילים העלום הזה להזדמנות אחרת ומבטיחים לעצמנו שיום אחד, כשנהיה מספיק פנויים ומרוכזים לדון במצבנו, נשב עם עצמנו רחוק מן המטבח, נפתח את הכול ונעשה סדר.

 

אבל היום הזה לא ממהר להגיע ובמרוץ החיים אנחנו לא כל כך מצליחים לעזוב את הכול ולהתפנות לזה. לתפיסתי, רצוי מאוד להקדים ולטפל בו בסדר ראשון במעלה, הרבה לפני שאנחנו רצים לחפש תפריטים או מתכונים שיסייעו לנו לרזות.

 

קיראו עוד

איך כעס יכול לגרום לכם לעלות במשקל

אכילה רגשית: למה מצב הרוח גורם לנו לאכול

  

מהי בעצם "אכילה רגשית" ולמה זה קורה לנו?

כדי להבין מהי אכילה רגשית כדאי להגדיר קודם מהו רגש בעצם. למעשה, רגש הוא תחושה גופנית פנימית, ממוקדת או מתפשטת שנחוות על ידנו במקום כל שהוא בגוף (בעיקר בין הבטן התחתונה למעלה הגרון) בתגובה לפרשנות שאנחנו נותנים לכל אחד מרבבות האירועים הנקלטים בחושים שלנו.

 

במצבים שהפרשנות לא מבשרת טובות, או שהיא מבשרת בשורה טובה מדי בצורה שלא ציפינו לה, הרגשות שהגוף מרגיש הן תחושות שמסבות לו אי נוחות פנימית (לפיתה, שריפה, לחיצה, מתח וכו').

 

אלפי מחשבות ופרשנויות עוברות בראשנו ביום, ולכן אין פלא שהגוף שלנו יוצא ללא הרף מהנוחות שאנחנו כל כך שואפים אליה, כי הרי לא הכל בחיים מתנהל בדיוק כמו שרצינו.

 

כיצורים שמתוכנתים להיטיב עם עצמם, אנחנו כל הזמן מנסים להחזיר את הגוף למצב שלווה, בו הבטן והגרון רגועים, שקטים ורפויים ממתח. להשגת השקט אנחנו מוכנים להשתמש בכל דבר שלמיטב ניסיוננו יוכל לסייע לנו ובלבד שהשקט יאפוף אותנו בשלווה.

 

רוצים להחזיר את השלווה לגוף. גם באמצעות אוכל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רוצים להחזיר את השלווה לגוף. גם באמצעות אוכל(צילום: shutterstock)

 

מדוע אנשים רבים כל כך טועים לחשוב שאוכל יכול לסייע בהרגעת רגשות?

העניין המרכזי שמקשר בין אוכל לרגשות הוא שגם תחושת אי הנוחות שמתעוררת בגוף בעקבות רעב אמיתי וגם תחושת אי הנוחות שמתעוררת בעקבות הרגשות השונים, מטרידות אותנו בדיוק באותם אזורים בחלל הבטן והגרון (אנחנו הרי לא מרגישים רגשות או רעב בידיים או ברגליים), ולכן, במירוץ החיים הלחוץ, כל כך קשה לנו להפריד ביניהם ולהבחין מה יכול להירגע על ידי אוכל ומה צריך להיפתר בדרכים אחרות.

 

אצל רוב האנשים עם עודף משקל מדובר בתגובה כמעט אוטומטית: תחושה לא נוחה כלשהי באזור הבטן או הגרון מתפרשת כתחושת רעב ושולחת אותנו לחפש משהו מספק לאכול כדי להרגיע את התחושה ולהחזיר את הגוף לאיזון.

 

מניסיונם זה משהו שאפשר לנסות כדי להרגיע. כמובן שהם מגלים מהר מאוד שזה לא ממש עוזר, ואף מחמיר את המצב, אבל אין להם מספיק כלים או אמצעי עזר אחרים.

 

כך תצליחו להרגיע את הגוף

1. מחליטים לפתח מודעות גבוהה יותר וקשובה לתחושות של הגוף. בשלב ראשון לפחות לדעת להצביע על תחושות לא נוחות באזור הבטן והגרון ולציין האם הן נוצרו בגלל מחשבה לא נוחה שחשבתם או בגלל שאתם אכן רעבים ב-א-מ-ת.

 

2. סוף מעשה במחשבה תחילה. מזכירים לעצמכם שאוכל עודף שנאכל שלא ברעב לא פתר, לא פותר ולא יפתור את הבעיות הרגשיות שלנו והוא רק פוגע בבריאות הגוף שלנו ובצורתו. לכן אין טעם להשתמש בו וכדאי שנלך למצוא את הנחמה או עמוק בתוכנו או להיעזר במישהו שיעזור לנו לעשות סדר במחשבות שלנו.

 

3. זוכרים שהמחשבה שלנו היא אמצעי ההרגעה הטוב ביותר. עוד לא נולד הרגש שמחשבה מתאימה לא תוכל להרגיע. בידה נמצא המפתח לתרגם באופן נוח בעבור הגוף כל סיטואציה שתיקרה בדרכנו ולשדר עבורו את המסרים המדויקים שירגיעו אותו.

 

4. מכניסים את עצמנו ל-7 שניות של שלווה. נסו לתאר מה הייתם מרגישים בבטן ובגרון אם הייתה לכם שלווה. איך הייתם נושמים במצב הזה?

 

בהמשך מתרגלים כמה שיותר כניסה למצב שלווה, נעשים קנאיים לה ומנסים לתקן כל דבר שמנסה להפר אותה.

 

5. מחפשים חומרי עזר מחשבתיים להרגעה עצמית ורעיונות ששולחים אל הגוף מסרים מרגיעים כגון: להוריד את הציפיה מעצמנו ומאחרים להיות מושלמים וגאונים בכל דבר שנעשה, לתרגל זרימה עם מצבים שאינם בשליטתנו וכו'.

 

המטרה שלנו היא בסופו של דבר לצאת אל עולם האוכל והמאכלים בביטחון מלא ובידיעה שנצרוך ממנו רק מה שנחוץ לגוף, תוך שמירה מלאה על תחושת השלווה הנעימה שיצרנו לעצמנו בבטן.

  

הכותבת היא מחברת הספר "אפשר לשקול אחרת" - מתמחה באימון המחשבה בתהליכי ירידה במשקל

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר "אפשר לאכול אחרת"
ד"ר רק שאלה
מומלצים