שתף קטע נבחר

"לא" לסטודנטים ועולים מאוגנדה "בגלל שהם שחורים"

כבר ארבע שנים שמוגויה שדרך לוי מבקש לעלות לישראל, אבל למרות שבמחלקת הזכאות של הסוכנות אישרו את עלייתו - משרד הפנים מסרב להתיר לו. גם סטודנטים שביקשו להצטרף לתוכנית "מסע", מסורבים זה כבר שנתיים ונדרשים להוכחת יהדות. הגורמים שמלווים את קהילת יהודי אוגנדה משוכנעים: "הכל תלוי בצבע העור. הגזענות חוגגת במשרד הפנים". משרד הפנים: "כל הטוען כך, חוטא לחוקים בישראל"

"הם חשדנים ואומרים לי 'ברגע שאנחנו פותחים את הדלת, כולם - סודנים ואריתראים - ירצו לבוא'. אותי זה מייאש" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"הם חשדנים ואומרים לי 'ברגע שאנחנו פותחים את הדלת, כולם - סודנים ואריתראים - ירצו לבוא'. אותי זה מייאש"(צילום: AFP)

 

"גזענות פשוטה", כך מכנה הרב אנדי סאקס את יחס הרשויות ומשרד הפנים ליהודי אוגנדה. ל-ynet נודע כי אחד מבני הקהילה מבקש לעלות לישראל מזה כארבע שנים, אך משרד הפנים, שמסרב להכיר בקהילה למרות המלצת הסוכנות היהודית - מסרב לעלותו.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >> 

 

בזמן שראש הממשלה, בנימין נתניהו, מבקר באפריקה - מתריעים פעילים למען הקהילה מפני גזענות. "מדינת ישראל עושה עוול ליהודי אוגנדה רק בגלל שהם שחורים", אומר ל-ynet הרב סאקס, המלווה את קהילת יהודי אוגנדה מאז שנת 2002. "יהודים לבנים עולים בלי בעיות, אבל מסתבר שהכל תלוי בצבע העור. הגזענות חוגגת במשרד הפנים".

 

קראו עוד בערוץ היהדות  

 

לפני כארבע שנים ביקש חבר בקהילת אוגנדה, האבאיודיאה - מוגויה שדרך לוי - לעלות לישראל. "פניתי לשר הפנים דאז, גדעון סער, לאחר שבמשרד הפנים סירבו להכיר בקהילה", משחזר הרב הישראלי, המשמש גם כמזכ"ל כנסת הרבנים של התנועה המסורתית (הקונסרבטיבים).

 

 

לדבריו, "אמרו לנו: 'אנחנו רוצים ללמוד את הנושא של אפריקה'. אמרתי, מה יש ללמוד? אנחנו מעלים שנים יהודים מדרום-אפריקה. איך תלמדו את הנושא אם איש מטעם מדינת ישראל אינו מבקר אותם או מדבר איתנו?"

 

גם הסטודנטים מופלים

על פי הרב סאקס, במחלקת הזכאות של הסוכנות היהודית אישרו את עליית מוגויה - אבל, כאמור, רשות האוכלוסין וההגירה סירבה עד כה לאפשר את עלייתו.

 

מוגויה שדרך לוי. משרד הפנים אמר לו "לא"   ()
מוגויה שדרך לוי. משרד הפנים אמר לו "לא"

 

יחסן של הרשויות הישראליות כלפי קהילת האבאיודיאה לא נגמר באישורי עלייה: לפני כשנתיים קיבלו אנשי התנועה פנייה מחמישה סטודנטים שביקשו לבקר בישראל במסגרת תוכנית "מסע". כאן, מספר סאקס, נפתחה מסכת של תלאות מול רשות האוכלוסין וההגירה, שנמשכת כבר כשנתיים.

 

"הם הופלו ונדרשה מהם אשרת סטודנט שהתנאי לה הוא הכרה ביהדותם - שלא כמו משתתפים שמגיעים ממדינות אחרות. ולמרות שמשרד הפנים קיבל את כל המסמכים, הוא סירב להכיר ביהדותם של הסטודנטים".

 

בפסח האחרון, לאחר מאבק ארוך שניהלו סאקס וחבריו בתנועה המסורתית העולמית, הכירה הסוכנות היהודית בגיורים שערך הרב גרשום מאז 2009, והעבירה את ההמלצה למשרד הפנים.

 

"הבעיה הייתה שאותם סטודנטים גויירו ב-2008. במשך כמעט שנתיים מסרב משרד הפנים לאפשר לסטודנטים האלה להגיע לישראל במסגרת התוכנית", מסביר סאקס

 

"נמשיך להילחם"

לאחרונה, ושוב לאחר מאבק ממושך, התקבל מכתב ממשרד ראש הממשלה ובו המלצה לאפשר לסטודנטים לבקר בישראל, אך לדברי סאקס עדיין לא ברור מה תהיה החלטת משרד הפנים.

 

הקהילה הקטנה, ה"אבאיודאיה" שעליה כתבנו כאן אתמול (יום ג'), מונה כמה מאות יהודים, וקיימת כבר כמאה שנה. היא משלבת בין קיום מצוות למנהגים אפריקניים. אחרי שנרדפה בשנות ה-70, היא שוב משגשגת. הרב גרשום והמוהל ישראל, סיפרו כי הם מקווים שביקור ראש הממשלה יאפשר להם להגיע לארץ הקודש: "אנחנו רוצים לבקר, ללמוד ולהתפלל בישראל".

 

"במשך ארבע שנים מסרב משרד הפנים להנפיק תעודת זכאות לבן הקהילה שמבקש לעלות ארצה, וזאת למרות המלצת הסוכנות שניתנה בפסח, והועברה למשרד הפנים. המשרד מסרב עדיין להכיר בקהילה. הם חשדנים ואומרים לי 'ברגע שאנחנו פותחים את הדלת, כולם - סודנים ואריתראים - ירצו לבוא'. אותי זה מייאש, אבל אני לא מוכן לקבל שזו המדיניות של המדינה שלי כלפי יהודים, ובכלל. וכן, נמשיך להילחם", מסכם סאקס.

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "רשות האוכלוסין פועלת על פי חוקים, וכך גם נבדקת זכאות של אדם למעמד בישראל - על פי כללים וחוקים, ובוודאי שלא על רקע מין, צבע או גזע. כל הטוען כך, חוטא לחוקים בישראל - והטענה בדבר 'גזענות' איננה רלוונטית ואינה במקומה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוגויה שדרך לוי. משרד הפנים אמר לו "לא"
מומלצים