שתף קטע נבחר

פריצת דרך: חוקרים ישראלים מצאו דרך לעצור התפשטות סרטן עור

מדענים מאוניברסיטת תל אביב גילו את מנגנון ההתפשטות של גרורות סרטן המלנומה הקטלני, ומצאו דרכים למנוע את התפשטות הגידולים לאיברים אחרים בגוף. החוקרת: "מקווה שנהפוך את המלנומה למחלה לא מאיימת שניתן להחלים ממנה"

התקדמות משמעותית בחקר מחלת הסרטן: חוקרים מאוניברסיטת תל אביב גילו מנגנון התפשטות של גרורות סרטן המלנומה הקטלני ומצאו דרך למנוע את התפשטותו לאיברים אחרים בגוף.

 

החוקרים מקווים כי באמצעות הממצאים ניתן יהיה להפוך את המחלה לבלתי ממאירה, כך שניתן יהיה להחלים ממנה בקלות. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Nature Cell Biology. המחקר מומן בתמיכת משרד המדע הישראלי, במסגרת תכנית משותפת עם המוסד הגרמני לחקר הסרטן DKFZ בהיידלברג.

 

קראו עוד

3 סימנים בעור שמרמזים: אולי מדובר בסרטן

סרטן העור: איך מזהים סימנים ראשונים למחלה?

הסיבות שנקודות החן שלכם הופכות לסרטן עור

 

ד"ר כרמית לוי. באדיבות "ידיעות אחרונות" (צילום: באדיבות דוברות אוניברסיטת תל אביב) (צילום: באדיבות דוברות אוניברסיטת תל אביב)
ד"ר כרמית לוי. באדיבות "ידיעות אחרונות"(צילום: באדיבות דוברות אוניברסיטת תל אביב)

 

מלנומה, סרטן העור האגרסיבי והקטלני ביותר, גורמת למותו של אדם אחד בעולם מדי 52 דקות ומספר החולים עולה בהתמדה מזה כ-30 שנה. במהלך השנים פיתחו מדענים טיפולים שונים, אך נכון להיום אין בנמצא מענה מלא למחלה הקשה.

 

מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת תל אביב מציע גישות חדשות ויעילות לאבחון ולמניעה של סרטן העור המסוכן מכולם.

 

"הסכנה במלנומה אינה בגידול הראשוני שמופיע על העור, אלא בגרורות שהסרטן שולח לאיברים חיוניים – כמו המוח, הריאות, הכבד והעצמות", מסבירה מובילת המחקר, ד"ר כרמית לוי מהמחלקה לגנטיקה של האדם וביוכימיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב. "במחקר שלנו גילינו כיצד הסרטן מתפשט לאיברים רחוקים, ואף מצאנו דרכים לעצור את התהליך לפני השלב הגרורתי".

 

שינויים בשכבה התחתונה של העור. מלנומה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
שינויים בשכבה התחתונה של העור. מלנומה(צילום: shutterstock)

 

שינויים במבנה הדרמיס

החוקרים בחנו דוגמאות פתולוגיות שנלקחו מחולי מלנומה, והעלו ממצאים חדשים. "להפתעתנו מצאנו שינויים שלא דווחו מעולם במבנה של השכבה התחתונה של העור, שנקראת דרמיס. משימתנו הבאה הייתה לברר מהם בדיוק השינויים הללו, וכיצד הם קשורים למלנומה", הם אמרו.

 

כך עלה בידי החוקרים לחשוף וגם לחסום - מנגנון מרכזי ביצירת גרורות המלנומה.

 

לדברי החוקרים, ידוע שהמלנומה נוצרת בתחילתה בשכבה העליונה של העור, שנקראת אפידרמיס. בשלב ראשוני זה אין ביכולתו של הגידול לשלוח גרורות, כי באפידרמיס אין כלי דם – אותו 'כביש מהיר' שמוביל תאי הסרטן אל איברים אחרים בגוף.

 

כדי לשלוח גרורות, זקוק הגידול לקשר עם כלי הדם המצויים בשפע בדרמיס.

 

ד"ר לוי: "גילינו שעוד לפני שהסרטן עצמו חודר לדרמיס, הוא שולח בועיות זעירות המכילות חומר גנטי מסוג מיקרו RNA, והן שיוצרות את השינוי במבנה הדרמיס - כהכנה לקליטת התאים הסרטניים ולשינוע הגרורות. הבנו שאם נצליח לחסום את הבועיות, נעצור את המחלה כולה".

 

להפוך את המלנומה למחלה בלתי מאיימת

החוקרים בחנו וזיהו חומרים כימיים ספציפיים שיכולים להתערב ולעצור את התהליך בשלביו הראשוניים. חומר אחד הקרוי SB202190 מעכב את שליחת הבועיות מהגידול שבאפידרמיס אל שכבת הדרמיס, ואילו חומר אחר U0126 מונע את היווצרות השינויים בדרמיס גם לאחר הגעת הבועיות.

 

שני החומרים, שנוסו בהצלחה במחקר, יכולים לדברי החוקרים לשמש כבסיס לפיתוח תרופות עתידיות למניעת מלנומה. בנוסף, השינויים שזוהו בדרמיס, וכן הבועיות עצמן, עשויים לשמש כסמנים מובהקים לאבחון מוקדם של הסרטן הקטלני.

 

"המחקר שלנו מהווה צעד חשוב בדרך להתמודדות עם סרטן העור האגרסיבי ביותר," מסכמת ד"ר לוי. "אנחנו מקווים שהממצאים שלנו יסייעו בעתיד להפוך את המלנומה למחלה בלתי מאיימת, שניתן להחלים ממנה בקלות יחסית".

 

כך מתפתח תא סרטני. צפו:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות דוברות אוניברסיטת תל אביב
ד"ר כרמית לוי. באדיבות "ידיעות אחרונות"
צילום: באדיבות דוברות אוניברסיטת תל אביב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים