שתף קטע נבחר

יום כיפור: 10 טיפים לארוחת סיום הצום

לשתות בהדרגה, לא להתחיל באוכל חריף ולקנח בתה ירוק. הכללים שיעזרו לכם לצלוח את הארוחה של סיום הצום בלי לפגוע בבריאות

יום כיפור הוא יום מאד חשוב בלוח השנה היהודי. הצום הוא חלק בלתי נפרד מהזהות היהודית שלנו, המסורת, התענית וחשבון הנפש. רבים מתכוננים היטב לקראת הצום, אך שוכחים שגם בעת שבירתו, חשוב להקפיד על מספר כללים תזונתיים.

 

אכילה לא נכונה לאחר סיום הצום עלולה לגרום להרגשה רעה, כבדות ותחושות לא נעימות של מערכת העיכול. בכתבה הבאה אספתי את 10 הכללים החשובים לשבירה נכונה של הצום.

 

קראו עוד:

לא רק בגלל יום כיפור: איך הצום מגן על הלב?

יום כיפור: הצום מזיק לשיניים - איך למזער נזקים

צמים בכיפור? למה אתם עלולים דווקא לעלות במשקל

 

צום אינו הרשאה לאכילה ללא הגבלה בסיומו. רבים נוטים "להתנפל על האוכל" בדקה בה נגמר הצום ומותר לאכול. גם אנשים המקפידים לאורך כל השנה על תזונה מאוזנת או/ו דיאטה לירידה במשקל, מרשים לעצמם פעמים רבות לאכול ללא הגבלה בעת סיום הצום.

 

תופעה זו איננה בריאה, יוצרת עומס גדול על מערכת העיכול ואף עלולה לשבור דיאטה מאוזנת שהובילה לירידה יפה לפני הצום. חשוב לזכור שהצום הוא לא הרשאה לאכול בלי הגבלה בעת סיומו.

 

כמו לפני הצום, כאשר אנו מכינים את הגוף להפסקת האכילה והשתייה, כך גם בעת החזרה לאכילה יש חשיבות רבה לשמירה על כמה כללים תזונתיים חשובים. המטרה התזונתית בסיום הצום היא לספק לגוף את מה שהוא באמת צריך ולא להעמיס עליו עודף מזון העלול ליצור תחושה רעה ואף להוביל לעלייה במשקל.

 

10 טיפים חשובים:

 

1. הכי חשוב- החזירו נוזלים

למרות שאנו חושבים בעיקר על אוכל במהלך הצום, הסיכון הבריאותי המיידי עלול להיות דווקא בשל התייבשות. יום הכיפורים עלול להיות יום חם במיוחד וגם אם רק "חמים", עדין הסיכון להתייבשות גבוה מאד.

 

בנוסף לכך, רבים נוהגים להשאיר את המזגן פתוח לאורך יום הכיפורים ולא מרגישים שמתייבשים. אחרים מטילים ומסתובבים הרבה בחוץ ועלולים להתייבש בלי לשים לב. לכן בתכנון הנכון של שבירת הצום, קודם כל תכננו מה אתם שותים.

 

2. שתייה נכונה בהדרגה

לא להתנפל בבת אחת על בקבוק מים גדול של ליטר וחצי ולסיימו בשלוק אחד. עדיף דווקא לשתות בצורה רגועה שתתן לגוף אפשרות לספוג את הנוזלים בהדרגה ותתרום בצורה נכונה להתאוששות הגוף.

 

מה מומלץ לשתות? קודם כל מים. המים מרווים את הגוף והם חלק בלתי נפרד משבירת הצום. עם זאת, יש עוד משקאות שמומלץ לשלב בשבירת הצום כמו תה ירוק.

 

תה ירוק. אנרגיה ראשונית לגוף לאחר הצום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תה ירוק. אנרגיה ראשונית לגוף לאחר הצום(צילום: shutterstock)

 

3. לגימה של תה ירוק להחזרת נוזלים עשירים בנוגדי חמצון

לשתייה של תה ירוק יש 3 יתרונות בסיום הצום:

 

1) התה ירוק עשיר בנוגדי חמצון ותרומתו לגוף בסיום הצום הוא לא רק בהחזרת הנוזלים, אלא גם ביתרונות הבריאותיים אותם הוא מספק לגוף בסיום הצום.

2) כשלוגמים אותו לאט לאט - מספקים לגוף נוזלים בקצב לא מהיר מדי.

3) אפשר להמתיק מעט את התה הירוק בכפית סוכר חום/דבש או מולסה, ולספק מעט אנרגיה ראשונית להתאוששות הגוף מהצום.

 

4. ארוחה ראשונה

תכננו את האכילה לאחר הצום בשתי ארוחות נפרדות: קודם כל משהו קל שיכול להשתלב ליד השתייה. למשל, עוגייה אחת, פרוסת לחם עם ממרח, פירות חתוכים, פרי יבש. מזונות אלו מבוססים על פחמימות שנספגות יחסית מהר בגוף, במטרה לאושש את הגוף. לכן חשוב לא להגזים בכמות שאוכלים.

 

5. ארוחה שנייה

לאחר כשעה בערך מהארוחה הראשונה, אפשר לעבור לארוחה העיקרית שמספקת לגוף את אבות המזון החשובים לאחר הצום. גם כאן, חשוב לשלב סוגים נכונים של מזונות ולא להעמיס יותר מדי מבחינת הכמות והמבחר שאוכלים.

 

6. אל תגזימו בכמות שאוכלים

שימו לב, נכון שלא אכלתם 25 שעות, אך עדין אין צורך "לפצות" בארוחה אחת על כל מה שלא אכלתם ביממה האחרונה. חשוב מאד לקחת צלחת אחת, למלא פעם אחת ולא לחפש תוספת של עוד אוכל.

 

תנו לקיבה לעכל בנחת את האוכל ולא להגזים בכמות שאוכלים. גם אם טעים לכם, נסו לאכול לאט וליהנות מהטעם במקום להגדיל את הכמויות.

 

7. לא לאכול מזון כבד

מערכת העיכול לא תפקדה במשך שעות רבות בשל הצום. כעת, כאשר אנו חוזרים לאוכל חשוב לבחור מזונות שלא יעמיסו עליה מבחינת תהליך העיכול. למשל, הפחיתו באכילה של בשר בקר והתמקדו יותר בעוף, הודו ודגים. תבשיל חמין אומנם מזין מאד, אך לא בהכרח יהיה הדבר הנכון לעיכול לאחר הצום.

 

8. לא להרבות בחריף

המזון החריף עלול לגרום לעלייה חזקה בתנועתיות מערכת העיכול. במיוחד לאחר שעות רבות בהן מערכת העיכול לא הייתה בתנועה רבה, בשל הצום, מומלץ לא לאכול מאכלים חריפים מאד בארוחה שלאחר מכן.

 

9. לא  לאכול מטוגן

אוכל מטוגן עלול לגרום לתחושה מאוד לא נעימה בקיבה ואף להוביל להיווצרות צרבות ואי נוחות במערכת העיכול לאחר הארוחה. השאירו את המטוגנים והמזונות השמנים למועד אחר בשנה. בארוחה שלאחר הצום הקפידו להימנע ממזון שמכיל כמות גבוהה של שומן והעדיפו צורות בישול של אפייה/בישול/אידוי.

 

10. תה במקום קינוח

גם אם נשמור על כל הכללים הרשומים למעלה, עדיין מערכת העיכול עלולה להרגיש עמוסה ונפוחה בסיום הארוחה. כדי להקל על תהליכי העיכול, למנוע מיחושים וכאבים שעלולים להפריע לנו בהמשך הערב, מומלץ לסיים את הארוחה בצורה רגועה ונינוחה תוך לגימה של תה ירוק.

 

 הכותבת היא דיאטנית קלינית ופזיולוגית (M.Sc), מנהלת התזונה במרכז רפואי מדיקס

 

ומה קורה לנו לגוף כשאנחנו אוכלים אוכל שומני?

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשבור את הצום. לא להתנפל על האוכל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים