שתף קטע נבחר

מחיר האשפה: יעל בלע 1.5 ק"ג של שקיות ניילון ומגבונים

יעל נובי בוגר שבר את רגלו האחורית לאחר שניסה לדלג מעל גדר במצפה רמון בחודש שעבר. במהלך השיקום בביה"ח לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, התגלה כי הוא סובל מגופים זרים בקיבתו והחל לאבד משקל רב. בתום ניתוח מורכב, הווטרינרים הוציאו מקיבתו קילוגרם וחצי של ניילונים ומגבוני בד. בשנים האחרונות מתו מספר יעלים עקב אכילת אשפה ושקיות ניילון

 

 

יעל נובי בוגר, שגילו מוערך בין שבע לתשע שנים, הגיע לפני כחודש אל בית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן, לאחר ששבר את רגלו במצפה רמון.

 

"הרגל האחורית של היעל נלכדה בגדר של מרכז המבקרים 'חי רמון'. הוא נכנס לשם עם יעלים נוספים כדי לאכול. משהו הבהיל את העדר. הוא ניסה לדלג מעל הגדר ונפגע", מספר מארק כץ, פקח הר הנגב ברשות הטבע והגנים.

 

יעל נובי. היעלים התרגלו למזון של בני האדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יעל נובי. היעלים התרגלו למזון של בני האדם(צילום: shutterstock)

 

תיירים שביקרו באותה העת במרכז המבקרים הזעיקו את אנשי רשות הטבע והגנים למקום. "היעל הצליח להשתחרר בכוחות עצמו מהגדר ודידה על שלוש רגליים. הרגל שנתפסה בגדר, נשברה. אנשים שמרו על היעל עד שהגעתי למקום ובסיוע של ד"ר רוני קינג, הווטרינר של הרשות, העמסנו אותו לארגז להובלת בעלי חיים והבהלנו אותו לטיפול בבית החולים לחיות בר".

 

"היעלים מגיעים בעקבות המזון של בני האדם וזו רק אחת הדוגמאות לשלל האתגרים שאנחנו, בני האדם, מציבים לחיות הבר. היעלים משוטטים בין פחי הזבל. חוסר מודעות לכך שפחי האשפה ביישוב או בבסיסי צה"ל נשארים פתוחים, הרוח מעיפה את האשפה והשקיות בסופו של דבר מתגלגלות לטבע. מי שחשוב לו הטבע, אפשר לשמור עליו באמצעות דברים קטנים כמו סגירת פח האשפה ולדאוג למהפך בתשתיות, כמו פחים טמונים בקרקע". 

 

 (צילום: ביה"ח לחיות בר) (צילום: ביה
(צילום: ביה"ח לחיות בר)

 

אשפה קטלנית ליעלים:


 

הרגל נותחה, אך היעל החל לאבד משקל

חודש לאחר שהגיע, מצב הרגל הפגועה משתפר בהדרגה. "השבר ברגיל היה בעייתי, הוא מתאחה, במגמת החלמה עם מגבלת בטווח התנועה ואנחנו מטפלים בזיהום הבעייתי", אומרים שמוליק לנדאו, המטפל הראשי בבית החולים וד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים והספארי.

 

לאחר שהיעל החל לרזות ולאבד משקל במהירות, נערכו לו בדיקות נוספות שהעלו חשש לקיומם של הגופים הזרים. בשנים האחרונות נפוצה התופעה של יעלים שנפגעים לאחר שאכלו פסולת ואשפה.  

 

לדברי צוות המטפלים, ישנו קושי בזיהוי שקיות ומגבונים בקיבתו של היעל. "שקיות וגופים זרים ניתן לזהות ברנטגן ובאולטרה-סאונד, אך לא תמיד ניתן לראותם", הם מציינים.  "צילום רנטגן מזהה עצמים קשים שמחזירים קרינה וקשה לאבחן בתוך הבטן מה ההיקף של גופים זרים מניילון ובד".

 

יעלה וגדי. בשנים האחרונות מתו יעלים ויעלות עקב אכילת אשפה ושקיות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יעלה וגדי. בשנים האחרונות מתו יעלים ויעלות עקב אכילת אשפה ושקיות(צילום: shutterstock)

 

ניתוח חירום: קילוגרם וחצי של ניילונים ומגבוני בד

"הגופים הזרים פוגעים במספר מישורים. פגיעה בעיכול, בספיגת מזון וגרימה למוות בהמשך", הם מדגישים. "כשראינו שהמגבונים גורמים לבעיה משמעותית של ירידה במשקל, אז החלטנו להתערב, כי מדובר בניתוח גדול ומאוד מורכב, שיכול להיות גם מסוכן לחיה".

 

היעל נותח השבוע ע"י ד"ר יגאל הורוביץ, מנהל בית החולים לחיות בר בסיוע צוות בית החולים. מקיבתו של היעל הוצאו שאריות של שקיות ניילון ומגבוני בד במשקל של קילוגרם וחצי. "תוך חצי שעה לאחר שיצא מחדר הניתוחים, הוא כבר יכול היה לעמוד על שתי רגליו האחוריות. מצבו טוב והוא אוכל בכוחות עצמו".

 

 (צילום: ביה"ח לחיות בר) (צילום: ביה
(צילום: ביה"ח לחיות בר)

 

בבית החולים מקווים כי היעל יוכל לשוב לטבע, אך צפויה לו תקופת שיקום והתאוששות ארוכה. הם ציינו כי אם היעל לא היה מטופל בזמן, הוא היה עלול למצוא את מותו בטבע.

 

ברשות הטבע והגנים מזהירים כי תופעת האכלת היעלים החמירה בשנים האחרונות במצפה רמון. מספר יעלים מתו לאחר שאכלו שאריות מזון ובלעו שקיות פלסטיק, שקיות ניילון, חבלים או מגבונים. היעלים במקום למצוא מזון צמחי בטבע, החלו לבסס את קיומם על מזון שמקורו מבני האדם, נצפים הופכים פחי אשפה כדי לאכול מהם ובחלק מהמקרים, זוכים למזון ממבקרים או תושבי המקום. 


פורסם לראשונה 11/01/2017 23:15

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים