שתף קטע נבחר

כל מה שרציתם לדעת על מערכת השמש

השמש שלנו היא רק כוכב אחד מתוך יותר מ-200 מיליארד כוכבים שנמצאים בגלקסיית שביל החלב בלבד. אז מה יש במערכת השמש שלנו שהופך אותה לכל כך מיוחדת?

 

 
מערכת השמש שלנו כוללת כוכב שבת ושמו שמש, וכן גושי חומר המקיפים אותו במסלולים שונים בהשפעת כוח הכבידה שלו. השמש מכילה מעל 99% מהחומר במערכת השמש, ומן הנותר, כשני שלישים מרוכזים בכוכב הלכת צדק.
 
 
גופי מערכת השמש נחלקים לפי גודלם ולפי מקומות הימצאם. כוכבי הלכת הם הגופים הגדולים ביותר, והם (לפי הסדר, מהקרוב לשמש אל הרחוק ממנה): כוכב חמה, נוגה, כדור הארץ, מאדים, צדק, שבתאי, אורנוס ונפטון. עד לאחרונה נחשב גם פלוטו לכוכב לכת, אך באוגוסט 2006 החליט האיגוד האסטרונומי הבינלאומי (IAU) על שינוי מעמדו, ומעתה הוא נחשב לכוכב לכת ננסי. יש המבחינים בין "מערכת השמש הפנימית" - מהשמש ועד למאדים - ו"מערכת השמש החיצונית" - ממאדים והחוצה. הבחנה נוספת מחלקת את המערכת החיצונית בין גופים ציס-נפטוניים - ממסלול נפטון פנימה - וגופים טרנס-נפטוניים - ממסלול נפטון החוצה.

 

מקובל לתאר את מערכת השמש ככדור שרדיוסו כ-100,000 יחידות אסטרונומיות (יחידה אסטרונומית היא המרחק הממוצע של כדור הארץ מהשמש, 150 מיליון ק"מ בקירוב). גבולה החיצוני, הקרוי "הֶליוֹפָּאוּזָה", הוא המקום שבו לחצה של רוח השמש משתווה ללחץ התווך הבין-כוכבי. מערכת כוכבי הלכת הרגילים משתרעת רק למרחק של כ-30 יחידות אסטרונומיות מהשמש.

 

מערכת השמש מקיפה את מרכזו של שביל החלב, במרחק של כ-32,000 שנות-אור ממנו, במהירות של כ-220 ק"מ בשנייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: IAU איגוד האסטרונומיה הבינלאומי
מערכת השמש
צילום: IAU איגוד האסטרונומיה הבינלאומי
מומלצים