שתף קטע נבחר

מחקר בתאומים מצא: מחסור בשינה פוגע במערכת החיסון

חוקרים שערכו בדיקות דם גנטיות ל-11 זוגות תאומים, מצאו אצל התאום שישן פחות – פגיעה בתפקוד רכיבים רבים במערכת החיסון, כולל תאי הדם הלבנים. מומחה ישראלי: "קיים קשר ברור בין מחסור בשינה לתפקוד מערכת החיסון ונטייה לזיהומים"

כשליש מחיינו אנו מבלים בשינה שהוכחה כחשובה לא רק לתפקוד היומי אלא גם לתפקוד תהליכים רבים בגוף. ועכשיו מראה מחקר חדש כי השינה חשובה גם עבור מערכת החיסון. ממצאי המחקר הופיעו בגליון החדש של כתב העת Sleep.

 

החוקרים ממרכז השינה UW, בדקו 11 זוגות תאומים זהים, בעלי הרגלי שינה שונים זה מזה. הנבדקים ענדו מכשיר הבודק את משך השינה ואיכותה, ובמקביל עברו בדיקות דם בה נבדקו תאי הדם הלבנים ופרמטרים גנטיים הקשורים בתפקודם במערכת החיסון.

 

החוקרים מצאו אצל התאום שישן פחות, פגיעה בתפקוד רכיבים שונים של מערכת החיסון, ובהם תאי הדם הלבנים לסוגיהם, והמתווכים החלבוניים אינטרלוקינים בעלי תפקידים רבים בהגנה על הגוף ולוחמה בחיידקים ונגיפים.

 

קראו עוד על שינה

משלימים שעות שינה בסופ"ש? זה מזיק לבריאות שלכם

מפתיע: למה עדיף לישון 7 שעות בלילה ולא 8?

לכמה שעות שינה הגוף זקוק עבור אימון ריצה מושלם?

 

"המיוחד במחקר החדש הוא שהוא בוצע על תאומים זהים וכך ביטלו את ההשפעה הגנטית האפשרית על מערכת החיסון", מסביר ד"ר אלי רוזנברג, מומחה לאימונולוגיה קלינית ומנהל מחלקה פנימית ה' במרכז הרפואי סורוקה, "בבחירה בתאומים זהים, החוקרים השוו בין אנשים שיש להם את אותו מטען גנטי, וראו שלמרות הגנום הזהה, התאום שישן פחות היה בעל ביטוי נמוך יותר של מולקולות שהפעילו את מערכת החיסון".

 

לדברי ד"ר רוזנברג, מחקרים קודמים כבר הראו קשר ברור בין שעות שינה למערכת החיסון: "ישנן עדויות לכך שמחסור בשעות שינה מביא לנטייה מוגברת לפתח זיהומים, ומכאן ההנחה שהמחסור בשינה משפיע על תפקוד לקוי של מערכת החיסון. כאן המחקר החדש מראה שזה לא תלוי בגנטיקה, אלא ממש בשינה עצמה. המחקר הוא עוד נדבך שנותן תוקף נוסף לחשיבות הרבה של השינה על בריאותנו".

 

הישראלים ישנים כ-6 שעות בלילה

סקר שנערך בשנה שעברה גילה כי הישראלי הממוצע ישן כ-6.4 שעות בלילה. כ-38% מהציבור ישנים בין 7-8 שעות בלילה. 4.7% ישנים עד 4 שעות בלילה ו-3.7% מפרגנים לעצמם 9 שעות שינה ומעלה.

 

 ( ) ( )

 

השיעור הגדול ביותר של אנשים הולך לישון בין 11:00 ל- 12:00 בלילה (46%) ועוד 20% הולכים לישון בין 12:00 ל- 1:00 בלילה. מוקדם יותר, בין 10:00 ל- 11:00 בלילה הולכים לישון 18% מהציבור.

 

מעט יותר גברים הולכים לישון לאחר חצות כאשר לאחר 1:00 בלילה באופן מובהק יותר גברים הולכים לישון מאשר נשים (15% לעומת 5%). שיעור האנשים ההולכים לישון לאחר חצות באזור המרכז הוא גבוה באופן מובהק משיעור ההולכים לישון לאחר חצות.

 

ואם אתם מתעוררים באמצע הלילה וסובלים מנדודי שינה, אתם לא לבד: 56% מהציבור בישראל מתעוררים לפחות פעם אחת בלילה. מתוכם 44% מתעוררים פעם אחת בלילה, 45% מתעוררים 2-3 פעמים בלילה ו-11% מתעוררים 4-5 פעמים בלילה. נראה כי צעירים קמים בלילה לטפל בילדים ומבוגרים – להגיע לשירותים.

 

בנוסף, ל-50% מהציבור בישראל יש הפרעות שינה (נדודי שינה) כלשהן לפי הגדרה. אצל 38% מהסובלים מנדודי שינה הדבר בא לידי ביטוי בקשיים בהרדמות, 34% מתעוררים באמצע הלילה ולא מצליחים להירדם מחדש ו-28% מהסובלים מהפרעות שינה חווים קושי בהירדמות וגם קמים באמצע הלילה ולא מצליחים להירדם.

 

שליש מהסובלים מנדודי שינה חווים זאת כל יום, כרבע (27%) חווים נדודי שינה 4-5 לילות בשבוע ו-40% סובלים מנדודי שינה 2-3 פעמים בשבוע.

 

ובזמן השינה - על מה חולמים בלילה? צפו:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
מחסור בשינה פוגע במערכת החיסון
צילום: Gettyimages
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים