שתף קטע נבחר

כמעט סרבן אחד ליום: כ-300 סרבני גט ב-2016

נתונים רשמיים ראשונים מבתי הדין הרבניים מעלים כי בישראל 809 מסורבי ומסורבות גט מחמש השנים האחרונות. עוד עולה כי לרוב מקרי הסרבנות אחראיות דווקא הנשים. מנכ"ל בתי הדין: "איננו מזניחים שום זירה. בתי הדין הרבניים עושים לילות כימים כדי להביא מקרים עגומים לידי סיום"

כמה סרבני גט יש בישראל? דו"ח שמפרסמת הנהלת בתי הדין הרבניים מגלה כי מספר הזוגות שלא סיימו את קשר הנישואין ביניהם, למרות החלטה שיפוטית שניתנה בעניין בחמש השנים האחרונות, עומד על 809 מקרים - ובהם 285 מ-2016. מדובר בממוצע של כמעט מקרה סרבנות אחד ליום בשנה החולפת.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

בנתונים רשמיים ראשונים על התופעה, מהערכאה השיפוטית הממלכתית המטפלת בה, הוצג מספר האנשים שעומדים בסירובם עד היום לקיים החלטות שניתנו בעניינם באותה תקופה - 95 מ-2012, 94 מ-2013, 108 מ-2015, 157 מ-2015 וכאמור 285 בשנה שעברה. מתחילת שנת 2017 ועד לעריכת הדו"ח בראשית החודש, נרשמו 70 מקרים נוספים. מטבע הדברים, ככל שחולף בזמן כך יורד מספר הסרבנים, שכן בינתיים רבים מהם התרצו והסכימו לגירושין. 

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

בסך הכל ישנם כיום 809 תיקים שבהם ניתנה החלטה ב-5 השנים האחרונות, ובכל זאת לא הושגה הסכמה לגט - זאת מתוך כ-56 אלף זוגות מתגרשים בתקופה זו (פחות מ-1.5% מהמקרים). למרבה ההפתעה, נמצא כי מספר הנשים הסרבניות גדול במעט מזה של הסרבנים הגברים, והן הגורם לסחבת ולעיכוב הגט ב-53% מהמקרים.

 

קלף מיקוח - בעיקר לגברים

המצב החוקי הקיים, בו נישואין וגירושין של יהודים בישראל נעשים רק ברבנות ובבתי הדין הרבניים, הפכה את סרבנות הגט לאחת התופעות הקשות בסכסוכים משפחתיים: הדין הדתי (בניגוד למשפט האזרחי) אינו מאפשר התרה של קשר נישואים בלי הסכמת של שני הצדדים, וזו הפכה מנוף לחץ לשיפור עמדות במשא ומתן על הסכם הגירושין, בנושאים כמו חלוקת הרכוש והמשמורת על הילדים.

 

 

היהדות אוסרת באופן גורף על אישה נשואה ("אשת איש") לנהל מערכת יחסים עם אדם שאינו בעלה הרשמי, גם אם היא פרודה. לעומת זאת, אצל הגבר האיסור לשאת יותר מאישה אחת הוא קל יותר, ובמקרים חריגים, כגון סרבנות קיצונית מצד האישה או מצב בריאותי קשה שלה, יש לבית דין סמכות להתיר זאת. הדו"ח מגלה כי בין 2012 ל-2017 הוגשו 210 בקשות כאלה. רק 53 נענו בחיוב – ממוצע של כ-10 היתרים בשנה.  

 

ההבדל בין המינים בנושא זה גורם לכך שמתן הסכמה לסיום הקשר משמש קלף מיקוח אפקטיבי בעיקר עבור גברים, הכולאים את נשותיהם בקשר שהן אינם רוצות בו, מבלי שום יכולת להשתחרר ממנו.

 

2016: רק 19 סרבנים נשלחו לכלא

במסגרת המאבק בתופעה, יש בסמכות בית הדין להטיל עיצומים שונים על סרבני גט: מצו איסור יציאה מהארץ ושלילת רישיון נהיגה - ועד לעונש מאסר. אלא שדווקא באותן השנים שבהן זוהתה מגמת הגידול הברורה, הלך ופחת השימוש באותן סנקציות: 19 סרבנים נשלחו לכלא ב-2012, רק 9 ב-2016, ובסך הכל 69 בכל התקופה – כולם גברים. האסיר ה"ותיק" ביותר נמצא מאחורי סורג ובריח כבר 14 שנים, ועדיין מתעקש שלא לגרש את אשתו-בנפרד.

 

"כל יום של עיכוב בסידור גט של מסורבת גט או מסורב גט, הוא'יום נוסף יותר מדי ובלתי ראוי" ()
"כל יום של עיכוב בסידור גט של מסורבת גט או מסורב גט, הוא'יום נוסף יותר מדי ובלתי ראוי"

 

מנכ"ל בתי הדין הרבניים, הרב שמעון יעקבי, התייחס לנתונים ואמר: "כל יום של עיכוב בסידור גט של מסורבת גט או מסורב גט, הוא 'יום נוסף יותר מדי' ובלתי ראוי. סרבנות גט ראויה לגינוי. היא קשה ופוגענית. ככל שהסרבנות מתמשכת – בת-הזוג או בן-הזוג הזכאים לגט הם בבחינת עולם מלא הראוי לסיוע ולהצלה. העבודה רציפה ויום-יומית, ואיננו מזניחים שום זירה. בתי הדין הרבניים עושים לילות כימים כדי למצוא פתרונות ולהביא מקרים עגומים לידי סיום".

 

השר לשירותי דת, ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), הוסיף: "אני מקווה שמינוי הדיינים לבית הדין הגדול, וכן מינוי דיינים אזוריים נוספים ותקנים נוספים לעובדי בית הדין, יובילו להמשך מגמת היעילות בסגירת תיקים - בדגש על מניעת סרבנות הגט. הוא הביע תקווה כי הוועדה שהקים ראש הממשלה להשוואת תנאי בתי הדין הרבניים לבתי המשפט, תסיים את עבודתה בקרוב וכי המלצותיה תיושמנה במלואן".

 

ארגוני הנשים כועסים

ב"עיקר", קואליצית הארגונים לזכויות העגונה ומסורבת הגט, זעמו על הודעת בית הדין כי מספר הסרבניות עולה על זה של הסרבנים, וכינו אותה "לעג לרש". לטענתם, "הנתונים לא מספרים על ההבדל המהותי בין שתי תופעות הסרבנות: גבר מסורב גט יכול להמשיך בחייו, לחיות בזוגיות, להביא לעולם ילדים, ללא כל השלכה דתית או משפטית, ולעומתו אישה מסורבת גט אינה יכולה להמשיך בחייה, משום שילדיה ייחשבו ממזרים ויוכנסו לרשימה של פסולי החיתון".

 

עוד העירו ב"עיקר" כי הנתונים היבשים - על היקף התופעה - אינם משקפים את המציאות בשטח, שכן בין המסורבות יש רבות שאינן "נספרות" ככאלו על ידי בתי הדין - כגון נשים שהתייאשו מהאפשרות לגירושין וויתרו על כך מבלי למצות את ההליכים המשפטיים, וכן אלו שבעניינן לא התקבלה החלטה על המלצה או חיוב גט. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מיחלים לגידול בתקני הדיינים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים