שתף קטע נבחר

עור טוב: עובדות מדהימות על העור

מדוע אנו סוחבים 20 קילוגרמים של עור על גופנו, כמה תאי עור נושרים מהגוף כל יום, מתי נשרפים ומתי משתזפים? עובדות מרתקות על האיבר הגדול ביותר בגופנו

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו. הוא מהווה מעטפת חיצונית לגוף, ובכך משמש קו ההגנה הראשון של המערכת החיסונית. אבל הוא ממלא גם שלל תפקידים נוספים ובהם ויסות הטמפרטורה של הגוף ולחץ הדם, תחושת מגע כאב וטמפרטורה, ייצור חומרים הנחוצים לגוף ובהם ויטמין D, אגירת חומרים דרושים ועוד.

 

קראו עוד:

למה שתיית קפה מזיקה לעור הפנים שלך?

צפו: מצלמת התלת ממד שמאבחנת במדויק נזקים לעור הפנים

הסיבות שנקודות החן שלכם הופכות לסרטן עור

 

העור בנוי משתי שכבות עקריות של תאים:

1. האפידרמיס (שפירושו ביוונית עור חיצוני) הוא השכבה החיצונית. חלק מתאיו מייצרים כמויות גדולות של צבען העור מלאנין, ושל החומר קראטין שמשתתף בבניית אברונים שונים ונוזל התא (ציטופלסמה).

 

האפידרמיס מתחדש בהתמדה במשך כל חיינו. התאים נודדים כל העת מלמטה שם הם נוצרים, כלפי מעלה. במקביל, התאים שברובד החיצוני מתים. בשלב ראשון התאים המתים הללו נותרים צמודים לתאים החים של האפידרמיס ומהווים שכבה קרנית המגינה עליו. בשלב השני הם נושרים.

 

במקומות החשופים ביותר לחיכוך פיסי עם הסביבה, האפידרמיס עבה יותר מאשר במקומות אחרים, כמו למשל בכפות הרגליים. במקומות אחרים, נותן האפידרמיס מרקם מחוספס לאברים החשובים, כמו למשל טביעות האצבעות. האפידרמיס אינו מכיל כלי דם, ואת תזונתו הוא מקבל מתאי השכבה התחתית לו – היא שכבת הדרמיס.

 

האפידרמיס מכיל גם תאים המהווים חלק ממערכת החיסון. תאים אלה הקרויים "תאי לנגרהנס" מצויידים בקולטנים המאפשרים להם לזהות גופים זרים שחדרו לאפידרמיס, ולדווח על הפלישה הזו למערכת הלימפה שבשכבת הדרמיס.

 

20 ק"ג של עור בכל הגוף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
20 ק"ג של עור בכל הגוף(צילום: shutterstock)

 

2. הדרמיס (יוונית: עור) הוא חלקו העיקרי של העור, מבחינת עובי ומסה. הדרמיס הוא רקמה חיבורית עבה, עשירה בסיבים של קולגן ואלסטין ובחומרים בעלי תכולת מים גבוהה, ששומרים על מתיחות העור ועל גמישותו. תאי הדרמיס המייצרים חומרים אלה נקראים פיברובלסטים (fibroblasts).

 

חלקי הדרמיס הבולטים לתוך השקערוריות באפידרמיס, כמתואר לעיל, נקראים פטמיות (papillae). הדרמיס מכיל את זקיקי השיער, בלוטות שונות, תאי עצב וכלי דם ולימפה מרובים מאוד. עוד הוא מכיל את התרכובות הקרויות סטֶרולים, המפרישות ויטמין D כאשר פוגעת בהם הקרינה העל-סגולה שבאור השמש.

 

הדרמיס מכיל גם מגוון בלוטות, ובהן בלוטות החלב המפרישות דרך תעלות מיוחדות את החומר השומני חלב אל פתח הזקיק ומשם אל פני שטח העור. גם בלוטות הזיעה נוצרות באפידרמיס ותפקידן להפריש נוזל מימי אל שטח פני העור כדי לצנן אותו באמצעות התאיידות.

 

ועוד כמה דברים שכדאי שתדעו על העור:

שטחו של העור מגיע עד כדי 2 מ"ר ומשקלו 18 - 20 ק"ג.

  • בשטח של 6 סמ"ר של עור מצויים 3 מטרים של סיבי עצב, 1,300 תאי עצב, 100 בלוטות זיעה, 3 מיליון תאים ו-3 מטרים של כלי דם.
  • על גבי עורו של אדם אחד יש יותר יצורים מאשר מספר תושבי כדור הארץ. למזלנו, רובם לא מזיקים כלל.
  • מלנוציטים (melanocytes) מייצרים את הצבען מלנין, הנותן לעור את צבעו. מספר המלנוציטים אינו שונה בין הגזעים השונים של האדם: הם מונים בין 1,000 ל-2,000 למילימטר רבוע של עור אצל כל אדם, אולם קצב פעילותם שונה מגזע לגזע. הקצב עשוי לגבור עקב חשיפה לקרינת השמש, וזוהי התופעה הקרויה שיזוף.
  • כל חודש מגדל הגוף שכבת עור חיצונית חדשה. אצל חולי ספחת (פסוריאזיס) קצב הגידול הזה גדול פי 27 מזה של עור בריא.
  • בקרקפתנו כ-100 אלף שערות. אדם מאבד 40-100 קווצות שיער ביום
  • זיפי הזקן הם השערות שגדלות הכי מהר בגוף. אם אדם לא יתגלח לעולם, יצמחו שערות הזקן לאורך 9 מטרים.

  • אנחנו משילים מדי שעה 600 אלף חלקיקי עור, שמשקלם מגיע לכחצי ק"ג בשנה. עד גיל 70 מאבד האדם הממוצע כ-40 ק"ג עור.

  • אדם משיר ומגדל מחדש את כל תאי העור בגוף אחת ל-27 ימים. במהלך חיינו 'נחליף' את עורנו כאלף פעם. אצל חולי פסוריאזיס מהירות התחלקות התאים גבוהה פי 27, ועורם 'מתחלף' במהלך חייהם כ-27 אלף פעמים.
  • טביעות אצבעות מופיעות אצל עובר רק בגיל שלושה חודשים.

 

איך להתמודד עם פצעי בגרות בגיל מבוגר?

 

 

 



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
שתי שכבות עיקריות של תאי עור
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים