שתף קטע נבחר

"לא אירא רע": כשא.ב יהושע מצא נחמה בתהילים

הסופר א.ב יהושע מצא עצמו מתנחם בצבא עם פרק כ"ג, השחקן דרור קרן מדבר עם האלוהים הפנימי שלו במזמור א' – ויעל אבקסיס גילתה את התהילים בתקופת "צוק איתן", ומאז היא לא מוותרת עליהם

 

"בתקופות קשות בצבא לפעמים היתי אומר אותו לעצמי, ככה. ממלמל אותו לעצמי: 'גם כי אלך בגיא צלמוות, לא אירע רע'. זה המשפט המנחם. גם כשאתה מצבים קשים – לא אירא רע": הסופר א.ב יהושע התחבר למזמור ק"ד בתהילים, והוא אומר כי "חלק מהביטויים בספר הזה טבועים בעברית שלנו, ואנחנו אפילו לא מודעים לעד כמה הם טבועים בנו".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

ביום ראשון הקרוב הוא יקריא פרקי תהילים במסגרת "הללויה- סימפוניית תהילים" לצד אנשי רוח ויוצרים רבים, חלקם רחוקים בתודעה הציבורית מתפילות ומזמורים. בין המשתתפים, השחקנים דרור קרן, חנה אזולאי הספרי ויעל אבקסיס, הסופרת והמחזאית שהרה בלאו והרב דוד מנחם. מאחורי המופע הרב-תחומי - מיזם 929, המבקש לחבר את עם ישראל אל ספר-הספרים, כשלאחרונה הגיעו עוקביו הרבים לספר תהילים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"בתקופת 'צוק איתן רוחי היתה מאד נמוכה", מספרת יעל אבקסיס על הרגע שבו התחברה לספר התהילים. "פתחתי את התנ"ך ונכנסתי לזה, ואז אמרתי: אם זה עשה לי טוב, אז אקרא גם ביום שלמחרת".

 

 

אבקסיס אומרת ל-ynet כי "החיבור שלי לתהילים הוא סיפור אהבה של השנים האחרונות, אבל בעצם זה מרגיש כמו משהו שתמיד היה שם, אולי מחיים קודמים. אני מקפידה לקרוא תהילים מדי יום, אני מוצאת שם עושר אנושי שמרגיש כמו הדי-אן-איי שבונה את הזהות שלנו. אבקסיס שתקריא את פרק ק"ד מגדירה את החיבור שלה לתהילים: "עמוק. 'ממעמקים'. חיבור מראש ומהבטן וכמובן ישירות ללב".

 

"איזה סיפור אני רוצה לספר?"

גם עבור השחקן, הבימאי והיוצר דרור קרן, שבחר להקריא את מזמור א' בתהילים, מגלם הפרק משמעות אישית וערכית: "יש בנו צדיק פנימי ורשע פנימי, לאו דווקא 'עצת רשעים' חיצוניים. אנחנו מחפשים לדייק את עצמינו, מה באנו לעשות פה? מה זה האלוהים הפנימי הזה שלי? להיות קשוב לו. איזה סיפורים אני רוצה לספר? איזה מן גיבור אני רוצה להיות בסיפור של החיים שלי מחוץ לבמה?"

 

 

קטעי הווידאו כאן הם הצצה למופע שישלב וידיאו ארט באורך מלא של שחקנים, סופרים ואנשי רוח מקריאים פרקי תהילים, בשילוב מוזיקאים ובהם רונה קינן ועידן עמדי, והמלחינים הצעירים אמיר לקנר, נדב ויקיסנקי ומיכאל זלטנרייך, על במה אחת. הם יבצעו שירים שנכתבו בהשראת מזמורי התהילים שעובדו מחדש במגוון סגנונות מוזיקאליים שונים עבור "התזמורת הסימפונית חיפה" בניצוחו של רועי אופנהיימר, שתלווה את הערב, וכן מקהלת "בת קול". בנוסף יוצגו גם שלושה לחנים מקוריים למזמורי התהילים שנבחרו. במסגרת המופע יוצגו שש פרשנויות אמנותיות ומוזיקאליות למזמורי תהילים.

 

"אני מקפידה לקרוא תהילים מדי יום". יעל אבקסיס ()
"אני מקפידה לקרוא תהילים מדי יום". יעל אבקסיס

 

המנהלת האמנותית של המופע, נטע דנציגר, מציינת כי המופע הוא מסע בין תחנות בחייו של אדם, בין פחד לקושי לבין הודיה ושבח: "ידענו אילו מזמורים אנחנו רוצים, 'שיר המעלות' ו'על נהרות בבל' שכולם מכירים. אנחנו לא מפחדים גם לתת את החידוש. בנינו מעגל של תנועה בספר עם התחלה וסוף, לכן יש גם את פרק א' וגם את ק"ו. תחילת המסע ב'אשרי האיש' (פרק א') - וסיומו ב'הללויה' (ק"נ, סוף הספר). ובדרך עברנו תחנות במסע בין רגעים שונים, סגנונות מוזיקאליים ועוד".

 

למזמורי התהילים צוותו בהתאם לקונספט גם שירים ישראלים נבחרים המתכתבים בצורות שונות עם הרעיונות במזמורים שנבחרו. "למשל, 'על נהרות בבל', שמבטא געגוע וכאב, מתכתב עם 'שובי אל ביתך' של שם טוב לוי. המטרה שעמדה הייתה לבטא את האופן הרחב והמגוון של תהילים בתרבות הישראלית".

 

"הללויה- סימפוניית תהילים", יום א' (14/5), אולם רפפורט בחיפה

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים