שתף קטע נבחר

"החלטתי שאני לא נבהל יותר מהקולות בראש שלי"

זיו דיין לקה בהתקף סכיזופרניה הראשון במהלך שירותו הצבאי ומאז הוא מתמודד עם החיים לצד המחלה. בשיחה עם ד"ר אילן טל הוא נזכר בהתפרצות הראשונה ומספר על הרגע המכונן שבו החליט כי המחלה לא תנהל את חייו. פרק בסדרה "יד על הלב"

  

 

את זיו אני מכיר בעיקר מהפעילות שלו בהדרכה, ליווי, חיזוק ועזרה למתמודדים אחרים לשוב לחיים איכותיים ופעילים. בפרק הזה זיו מדבר בעיקר על ההתמודדות האישית שלו, התמודדות לא פשוטה שמכילה הן חוויה עוצמתית של טראומה במהלך השירות הצבאי והן התמודדות עם התפרצות של סכיזופרניה שהתרחשה לאחר מכן.

 

סכיזופרניה היא אחד מהקשיים הנפשיים המוכרים, בעיקר בשמם, אך שמיוחסים להם סימפטומים או מצבים נפשיים אחרים שאינם שייכים להם, כך למשל, רבים טועים לחשוב כי פיצול אישיות הוא סכיזופרניה או חלק ממנה, כאשר למעשה אין קשר בין השניים.

 

בקצרה, סכיזופרניה היא מצב נפשי אשר מתאפיין בשתי קבוצות עיקריות של מאפיינים - האחת מכונה סימפטומים חיוביים שכוללים למשל, מחשבות שווא (לדוגמא מחשבות שווא של רדיפה), הזיות (בין אם הזיות של שמיעה ובין אם של ראייה - נפוץ יותר שמיעת קולות), התנהגות לא רגילה או שנראית מוזרה כלפי חוץ, כמו שימוש בתנועות שאינן מתאימות לסיטואציה, דיבור לא מאורגן ועוד. חלק מהתסמינים החיוביים בולטים יותר כלפי חוץ וחלקם נחווים בעולמו הפנימי של המתמודד כמו מחשבות השווא או ההזיות.

 

קראו עוד ב"יד על הלב":

החיים של דקל זיו: דיכאון עמוק לצד "היי" מסוכן

ריקי גל: "פרידה יכולה לגרום לי לרצות למות"

פנינה רוזנבלום: "לא נשברת גם ברגעים הקשים בחיים"

 

התסמינים השליליים כוללים בעיקר ירידה במוטיבציה, במצב הרוח, בהנאה, כמו גם ברגש וכן הפחתה של דיבור. סימנים אלו פחות בולטים מהסימנים החיוביים ולרוב קשים יותר לזיהוי, אך הם אלו שמלווים את המתמודד רוב הזמן ויוצרים מצוקה משמעותית.

 

סכיזופרניה עשויה לפרוץ באופן "פתאומי" או להופיע בשלב מוקדם של החיים, אפילו בשנות הילדות. התפרצות של סכיזופרניה יכולה להיות כזו שהסימנים לה היו קיימים עוד קודם לכן אך היה קשה לזהות אותם, או שהאדם לא שיתף בהם - כמו למשל שמיעת קולות עליהם לא סיפר.

 

סכיזופרניה יכולה גם להופיע באופן פתאומי בעקבות חוויה של אירוע - אשר בעקיפין או באופן ישיר גרם להופעתה. אחת הדוגמאות היא התפרצות של סכיזופרניה בעקבות טראומה, סטרס או לחץ משמעותיים וכדומה. זיו עצמו מדבר בהרחבה ובכאב על הטראומה שהקדימה להתפרצות הסכיזופרניה אצלו ומתאר כיצד הטראומה קשורה לסימפטומים שאפיינו את הסכיזופרניה אצלו ואיך היא הקשר בין השניים עודנו קיים, בעיקר כאשר הזיות השמיעה שלו מזכירות שוב ושוב את אותה טראומה שחווה.

 

להתמודד עם סכיזופרניה. זיו דיין ( ) ( )
להתמודד עם סכיזופרניה. זיו דיין

 

בעבר קו הטיפול העיקרי וכמעט היחידי היה הטיפול התרופתי, כיום מגוון אפשרויות הטיפול הוא רחב יותר, גם באפשרויות הטיפול התרופתי הקיימות:

 

טיפול תרופתי יום-יומי

טיפול תרופתי הנלקח בפה הוא לרוב נטילת תרופה אחת או כמה מדי יום. ההתאמה התרופתית חשוב שתעשה על ידי פסיכיאטר מומחה ובהלימה למצבו של האדם באותה עת, כך שישנה גם חשיבות למעקב אחר השינוי במצבו הרגשי של האדם ובתפקוד שלו אחת לתקופה.

 

טיפול תרופתי יום יומי מחייב שמירה על רצף נטילה קבוע, לעיתים תוך התמודדות עם תופעות לוואי, קבועות או חולפות, דבר העשוי להוות קושי, בעיקר כאשר האדם מרגיש טוב או כשהוא מרגיש שיפור במצבו, ולא חש כי הוא זקוק יותר לתרופה. כך קורה לא פעם שאנשים מפסיקים את הטיפול התרופתי כאשר הם מתייצבים או כשמצבם הנפשי משתפר, הפסקה אשר מובילה לרוב לירידה והדרדרות במצבם הרגשית בשנית.

 

טיפול תרופתי בזריקה

 אפשרות של טיפול תרופתי שלא באמצעות כדור אלא באמצעות זריקה מאפשר להשתחרר מהצורך לטיפול תרופתי מידי יום ביומו. טיפול זה נוסף בשנים האחרונות כאופציה נוספת. טיפול בזריקה יכול להיעשות אחת לחודש או אף אחת לשלושה חודשים. למרות שרבים נרתעים מזריקה, זו אחת האפשרויות המומלצות כאשר הזריקה אכן מתאימה לאדם ואינה גורמת לתופעות לוואי.

 

גם בכתבה הקודמת הדגשתי את ההבדל המשמעותי בעצם האפשרויות של טיפול בזריקה אחת לשלושה חודשים. לטעמי, האפשרות לקבל טיפול, גם אם בזריקה, רק 4 פעמים במשך שנה ולהיות מכוסה כל השנה, היא אפשרות מהפכנית שיכולה לתת מענה לחלק מהמתמודדים.

 

זיו עצמו עוזר לכל מתמודד ומתמודד לבחור מה נכון עבורו - איזה טיפול תרופתי, איך לקבל את הטיפול ובאיזה מקום להיות מטופל.

 

טיפול יום ציבורי בקהילה

הכוונה לטיפול המתבצע באופן יום יומי או כמה פעמים בשבוע, כאשר המטופל ממשיך לגור בביתו אך את רוב היום מעביר במסגרת של במרכז לטיפול יום. טיפול יום הוא בדרך כלל מצב ביניים בין אשפוז מלא בבית חולים לבין טיפול מרפאתי בקהילה. הטיפול מעניק מסגרת כוללת של מעקב פסיכיאטרי, טיפול רגשי פרטני, שיקום תעסוקתי ועוד.

 

טיפול יום במסגרת שאינה ציבורית

דומה למעשה לטיפול יום במסגרת ציבורית או בקהילה פרט לכך שלרוב הטיפול אינטנסיבי יותר. חשוב לברר כי המסגרת מעניקה טיפול כוללני המעניק גם מעקב פסיכיאטרי שוטף, גם התייחסות לחלק המעשי של חזרה לתפקוד, לתעסוקה הולמת ולעצמאות, כמה שניתן, שתעניק טיפול פרטני מותאם אישית, המסייע בעיבוד ההתמודדויות הרגשיות שמלוות אתכם וכן שתעניק מגוון רחב ככל האפשר של טיפולים משקמים כמו טיפולים קבוצתיים, ריפוי בעיסוק, עבודה על מיומנויות נדרשות לתפקוד עצמאי, תוכניות ספורט, תזונה ועוד.

 

למצוא את אופן הטיפול המתאים לכל אחד היא לא תמיד משימה פשוטה, לעיתים אין ברירה אלא לחוות תהליך של ניסוי וטעיה. לכן, חשוב גם לגייס בני משפחה או חברים קרובים שילוו ויתמכו לאורך כל הדרך וכמובן לא להתייאש, כמו שזיו מספר, למצוא את החלום שלכם ולהגשים את מה שללא ספק אפשרי - לחיות חיים מלאים ואיכותיים.

 

כל המשתתפים בסדרה אינם מטופלים של ד"ר אילן טל - רובם קשורים לעמותת אנוש, והם בחרו לדבר במסגרת פרויקט "יד על הלב" כדי לטפל בסטיגמה שממנה סובלים מטופלי הנפש בישראל 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זיו דיין. לקה בהתקף בשירות הצבאי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים