שתף קטע נבחר

פשרה בייצוגית: טבע נאות תחלק קופון של 50 ש'

בית המשפט המחוזי בת"א אישר הסכם פשרה בגובה 6.75 מיליון שקל, בתביעה ייצוגית שהסכום המקורי שלה היה 135 מיליון שקל. צרכנים יקבלו קופון רק בתנאי שיגיעו לחנויות עם נעליים שקנו ב-2012-2005, או עם הוכחת קנייה מהשנים אלה. בשירות הלקוחות אמרו ל-ynet: גם נעליים חדשות יותר יזכו בקופון הנחה

קופון של 50 שקל לקנייה הבאה של נעלי טבע נאות: שוב פשרה בתביעה ייצוגית על סכום נמוך מגובה התביעה המקורי ושוב ניתן פיצוי לצרכנים, שמותנה בכך שהם יקנו מוצר של החברה שנתבעה. לא רק זה, אלא שהסכם הפשרה שנחתם עם טבע נאות ואושר על-ידי בית המשפט, מחייב צרכנים להגיע לחנויות עם נעליים שקנו ב-2012-2005, אם כי בשירות הלקוחות אמרו לנו שניתן להגיע גם עם נעליים שנקנו מאוחר יותר ולקבל את הקופון.

 

 

 

מדובר בבקשה לאישור תובענה ייצוגית בסך של 135 מיליון שקל, נגד טבע נאות, בטענה שהיא הגבילה את המחירים של דגמי הנעליים שלה עבור החנויות שמוכרות אותם, והגבילה את החנויות בהנחות שנתנו על הדגמים. טבע נאות הכחישה את הדברים.

 

לאחר שהתקיימו מספר דיונים מקדימים, פנו הצדדים להליך גישור בפני עו"ד דרור שטרום, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים. הסכם הפשרה אושר על-ידי בית-המשפט המחוזי בתל אביב.

לא מודה, אך הלכה לפשרה. טבע נאות (קרדיט: יחצ) (קרדיט: יחצ)
לא מודה, אך הלכה לפשרה. טבע נאות(קרדיט: יחצ)

 

ההטבה תינתן במשך שלוש שנים עם אפשרות להארכה

הוסכם כי טבע נאות תשלם 6.75 מיליון שקל. מתוך סכום זה, היא תחלק 6 מיליון שקל ללקוחות החברה, שרכשו ממנה נעליים בין 5 ביוני 2005 ועד יום הגשת הבקשה: 5 ביוני 2012. כל לקוח שיציג זוג נעליים משומשות מתקופה זו, או חשבונית או שובר כרטיס אשראי, המעידים על רכישת נעליים בתקופה הקובעת, יהיה זכאי לקבל בחנות של טבע נאות הנחה בסך 50 שקל ברכישת זוג נעליים בחנות הרשת (באילת יופחת מההטבה מע"מ כשיעורו בעת המימוש). ההנחה תינתן באמצעות שובר/קופון.

 

בחברה אמרו ל-ynet שמדובר בנעליים שנרכשו רק בתקופה הקובעת לפי הסכם הפשרה, אבל בשירות הלקוחות של החברה אמרו לנו שגם צרכן שיגיע לחנויות עם זוג נעליים של טבע נאות שנקנו מאוחר יותר, נניח ב-2014, יקבל את שובר ההנחה.

 

ההטבה תהיה לגבי אותו סוג נעל, באותה מידה, או מידה אחת מעל, או מידה אחת מתחת, מגבלה שלא תחול על נעלי ילדים או על נעליים שהוכחת הקנייה שלהן לא מעידה על המידה בה הן נקנו.

 

ניתן יהיה להשתמש בהטבה במספר רכישות ללא הגבלה, אך בכל רכישה של זוג נעליים חדשות ניתן לממש רק זיכוי אחד כזה. ניתן יהיה להשתמש בהטבה בנוסף לכל מבצע או הטבה אחרת הניתנת באותה עת בחנות.

 

ההטבה תינתן במשך שלוש שנים. היא תוארך לשנה אם החברה לא תגיע לשישה מיליון שקל תוך זמן זה.

 

570 אלף השקל הנותרים, יוענקו בדרך של תרומות נעליים לעמותות התומכות בנזקקים. שווי התרומות בנעליים, יחושב לפי מחיר הנעל לצרכן בפועל (למשל: נעל סוג ב' או נעל מדגם שמתומחר כישן, תחושב לפי מחיר המחירון של נעל מסוג זה בפועל בחנויות הרשת). התרומות תועברנה על פני שלוש שנים (שווי של 250 אלף בשנה).

 

טבע נאות טענה: לא אוסרת על מתן הנחות

לטענת הצרכנית המבקשת לתבוע, שיוצגה על-ידי בן זוגה עו"ד נחום אורן ועו"ד זאב קורמן, חברת הנעליים עברה על חוק ההגבלים העסקיים בכך שנקטה בפרקטיקה אנטי תחרותית, הכתיבה ואכפה מחירי מינימום לצרכן הסופי והגבילה את החנויות העצמאיות המוכרות את מוצריה במתן הנחות לצרכן הסופי. תביעות דומות הוגשו נגד משווקות נוספות בתחום נעלי הנוחות.

 

לפי כתב הבקשה לתביעה, בידי התביעה יש 30 שיחות מוקלטות עם מוכרים ומתחרים, שמסבירים לכאורה את מדיניות הכתבת מחיר אחיד לצרכן של החברה. כמו כן נטען כי ניתוח כלכלי מעלה שמדובר בשוק לא תחרותי מבחינת מחירים.

 

טבע נאות טענה בתגובה שהיא אינה אוכפת מחירי מינימום, אינה אוסרת על מתן הנחות, והמחיר המוכתב לכאורה, אינו אלא מחירון מומלץ בלבד. לטענתה, גם אם הטענות של התביעה היו נכונות, אזי לא קיימת לה עילת תביעה, שכן הסדר אנכי (בין שני צדדים שאינם באותה מדרגה בשרשרת הייצור) של אכיפת מחירי מינימום, אינו הסדר כובל ואינו פוגע בתחרות.

 

החברה צירפה לתשובתה חוות דעת כלכלית לפיה, לאור מבנה השוק הרלוונטי והתחרות השוררת בו, אין כל פגיעה בתחרות בשוק ולמבקשת לתבוע (או לקבוצה שהיא מתיימרת לייצג) לא נגרם כל נזק.

 

החברה תשלח הבהרה לעניין מדיניותה

בנוסף, במסגרת הסכם הפשרה, טבע נאות התחייבה שכל עוד לא ישתנה הדין החל עליה, היא תקיים מדיניות לפיה המחירון הקמעונאי המומלץ על ידה אינו מחייב את הקמעונאים. היא תשלח לכל החנויות העצמאיות המוכרות נעליים מתוצרתה הבהרה לעניין מדיניותה בצירוף קטלוג ומחירון מומלץ.

 

היא אף תפרסם באתר האינטרנט שלה הבהרה לעניין מדיניותה, במיקום ובגודל ראויים, למשך שבע שנים מיום אישור הסדר הפשרה.

 

נקבע כי הגמול לתובעת הייצוגית, יעמוד על סך של 135 אלף שקל ובאי כוחה יקבלו 810 אלף שקל, בתוספת מע"מ.

 

עו"ד נחום אורן מסר בתגובה:"הפשרה היא בסכום של 50 שקל לכל צרכן, כי זה הנזק שנטען לכל צרכן. הנזק חושב כ-16% ממחיר ממוצע של זוג נעלי טבע נאות. וזהו הפיצוי שמקבל כל צרכן. ההטבה המצטברת בסך 6 מיליון שקל יכולה להגיע גם לכל הסכום הנתבע בשם הקבוצה, תלוי בהיענות הצרכנים. שכן טבע נאות אינה רשאית להפסיק את מתן ההטבה גם אם תעלה על 6 מיליון, במשך כל 3 השנים הבאות.

 

"לפי סקר צרכנים שהזמנו, 65% מצרכני טבע נאות אמרו שמדובר בהטבה משמעותית ושהם צפויים לנצל אותה. צפוי מימוש ע"י צרכנים להגיע לכ-60 מיליון שקל ב-3 השנים הבאות. תקופת ההטבה של 3 שנים נועדה מראש להבטיח שכל צרכן שירצה לרכוש נעליים, בעת שהוא צריך אותן באמת, יוכל לקבל הטבה כספית אמיתית, כך שאף צרכן לא נאלף לרכוש מוצר שאיננו צריך ע"מ לקבל את ההטבה.

 

"היות ומדובר בקבלת הטבה בעת הצגת נעל ישנה, כמובן שאין דרך לדעת מתי נרכשה הנעל. כל מי שברשותו נעל ישנה יוכל להציגה ולקבל את ההטבה גם אם נרכשה לאחר 2012.

 

"לפי הסקר שהוזמן, המבצע צפוי להביא ל'אפקט זליגה' שיביא למעבר של צרכנים ממותגים אחרים לטבע נאות בגלל ההטבה. ולחילופין להוזלה של מותגים מתחרים בגלל חשש לזליגת הצרכנים.

 

"במידה ומי מהצרכנים נתקל בבעיות ביישום הפשרה או בקבלת ההטבה הוא מוזמן לפנות אל עורכי הדין של המבקשת בדוא"ל: noren@korenllaw.com".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים