"חלית? נפצעת?" - עכשיו זה סימן מסחרי
למרות התנגדות לשכת עורכי הדין, רשות הפטנטים נעתרה לבקשת המרכז למימוש זכויות רפואיות בע"מ וסיסמת הפרסום של לבנת פורן תירשם כסימן מסחר. הרשות קבעה כי הסימן לא עלול ליצור הטעיה לגבי אופי השירותים הניתנים על ידי המרכז
סיסמת הפרסום המדבקת של לבנת פורן: "חלית? נפצעת?" היא מעתה סימן מסחר רשום. סגנית רשם הפטנטים ז'קלין ברכה, קבעה כי הסלוגן של המרכז למימוש זכויות רפואיות בע"מ שבבעלות פורן, יירשם כסימן מסחר ובכך דחתה את התנגדות לשכת עורכי הדין לבקשת הרישום, כך נמסר בהודעה מטעם משרד המשפטים.
ההתנגדות של לשכת עורכי-הדין הוגשה במסגרת מאבקה ארוך שנים נגד המרכז למימוש זכויות רפואיות, בטענה שהוא נטל על עצמו תפקידים שמוגדרים על פי חוק ככאלה שבתחום העיסוק של עריכת דין. המרכז ערער לבית המשפט העליון וב-2014 העליון פסק חלקית לטובת המרכז. הוא אמנם הסכים עם הפסיקה של בית המשפט המחוזי בירושלים, לפיה על המרכז לחדול מלהעניק ייעוץ פסבדו משפטי, אך השופטת עדנה ארבל מיתנה את פסק הדין של המחוזי. היא הגדירה את הלשכה "מונופול", והציעה למחוקק לאפשר גם לאלו שאינם עורכי דין לספק אי אלו שירותים משפטיים, באמצעות שינוי החוק.
הוחלט גם כי המרכז כן יכול לטפל במילוי טפסים, לנסח מכתבים, לצרף חוות דעת רפואיות לתביעות ראשוניות ועררים המוגשים לוועדות ערר שונות. בעקבות ההחלטה, המרכז לא סגר את שעריו, אלא פשוט שינה את הדרכים בהן הוא מעניק שירותים לפונים אליו. המרכז עוסק במתן סיוע תמורת תשלום, לאנשים שחלו או נפצעו ומעוניינים למצות את זכויותיהם מול הביטוח הלאומי, מס הכנסה, קצין התגמולים וחברות הביטוח.
הוחלט כי הסימן אינו מטעה את הציבור, שכן נאסר על המרכז לתת שירותים משפטיים
במקביל ובמסגרת המאבק של לשכת עורכי-הדין במרכז, הגישה הלשכה התנגדות אצל רשם הפטנטים לרישום הסימן "חלית? נפצעת?" אותו ביקש המרכז למימוש זכויות רפואיות בע"מ לרשום כסימן מסחר, כבר ב-2012. טענתה העיקרית הייתה כי הרישום פוגע בתקנת הציבור, שכן הסימן עוסק בדיוק בתיאור השירותים המשפטיים שנאסר על המרכז להעניק. עוד טענה הלשכה שהציבור מקשר את הסיסמה ללבנת פורן ולא אל המרכז עצמו, כך שרישום הסימן עלול ליצור הטעיה.
לטענת המרכז, סימן המסחר הזה הוא בעל אופי מבחין ביחס לשירותי המרכז, אינו מטעה ואינו פוגע בתקנת הציבור ויש פה עניין של צבירת מוניטין. לשכת עורכי הדין פועלת לטענת המרכז בתום-לב במטרה לסכל שלא כדין את זכויותיו של המרכז, תוך שימוש לרעה בהליך ההתנגדות.
ממשרד המשפטים נמסר כי: "בהחלטתה, קיבלה סגנית רשם הפטנטים טענה זאת וקבעה כי אין לאפשר רישום סימן מסחר עבור שירותים שהענקתם לציבור נאסרה בחוק או בהחלטה שיפוטית. חרף האמור, מאחר וקבעה כי השירותים עבורם ביקש המרכז למימוש זכויות רפואיות בע"מ לרשום את הסימן אינם כוללים ייעוץ משפטי, דחתה הסגנית את ההתנגדות והורתה על רישום הסימן".
סגנית הרשם קבעה כי אופי השירותים שנותן המרכז אמנם השתנה בעקבות האיסור שהוטל עליו לתת ייעוץ משפטי, אך לא מדובר בשינוי כה משמעותי, אשר היה בו כדי לבטל את המוניטין שרכש הסימן. היא כתבה בהחלטתה: "איני סבורה כי יש דבר מה בסימן אשר יש בו כדי להטעות את הציבור ביחס לאופי השירותים הניתנים. משהוגבלה פעילות המרכז לאותם שירותים אשר אינם משפטיים גם ברשימת הסחורות בגינם יירשם הסימן, ואשר ביחס אליהם אף יש לסימן אופי מבחין, איני סבורה כי עלולה להיווצר הטעיה באשר לאופי השירותים הניתנים על ידי המרכז".
רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר, סגניתו והפוסקת בקניין רוחני, מוסמכים לנהל הליכים שיפוטיים בענייני ערעורים על החלטות בוחנים, התנגדויות לרישום ובקשות לביטול זכויות רשומות. הליכים אלו מתנהלים בבית הדין המצוי ברשות הפטנטים. כדי שהסיסמה אכן תירשם כסימן מסחר על המרכז להגיש לרשם הפטנטים רשימת שירותים ייעוץ שאינם משפטיים שהיא מספקת, תוך 7 ימים. לשכת עורכי-הדין יכולה להגיש ערעור על ההחלטה לבית המשפט המחוזי.