שתף קטע נבחר

ברוך דיין האמת: הרב ישראל רוזן הלך לעולמו

הרב ישראל רוזן, ראש מכון "צומת" ומגדולי משלבי ההלכה והטכנולוגיה בדורנו, הלך לעולמו. הרב רוזן היה מייסד "מינהל הגיור", ופיתוחיו בנושאי שמירת שבת יושמו בצבא, בבתי חולים ובמוסדות ממלכתיים רבים

 (צילום: אורן כהן) (צילום: אורן כהן)
(צילום: אורן כהן)

הרב והמהנדס ישראל רוזן הלך הלילה לעולמו לאחר מחלה קשה, והוא בן 76. רוזן, מרבני הציונות הדתית, ייסד את מכון צומ"ת (צוותי מדע ותורה) לשילוב ההלכה והטכנולוגיה בחיים המודרניים ועמד בראשו במשך 40 שנה. כן היה מייסדו ומנהלו של אגף הגיור ברבנות הראשית לישראל , ובשנים האחרונות כיהן כיו"ר נשיאות מפלגת "הבית היהודי". מאות השתתפו בהלווייתו שנערכה בצהריים (יום ה') בבית העלמין בכפר עציון.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

הרב רוזן בלט במגוון תחומי עשייה בציבור הדתי - כרב וכפעיל ציבור, ונודע אף כפובלציסט חד ונוקב. ואולם עיקר עיסוקו היה סביב מפעל חייו, מכון צומ"ת, במסגרתו פיתח כמהנדס (בין היתר) שורה ארוכה של מוצרים טכנולוגיים המותרים לשימוש בשבת – בדרך כלל עבור אנשים חולים או מוסדות ממלכתיים שעובדים שבעה ימים בשבוע. בנוסף הוציא רוזן לאור עשרות חיבורים תורניים - סדרת "תחומין" – שבהם כתבו רבנים ופוסקים בכירים על ההיבטים השונים של שילוב ההלכה בחיים המודרניים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

הרב ישראל רוזן נולד בתל אביב בשנת תש"א (1941), למד בישיבה התיכונית החרדית "היישוב החדש" בעיר. את השכלתו התורנית רכש בישיבת "כרם ביבנה", בה היה ממייסדי הכולל - בית המדרש הגבוה הראשון של מוסדות ה"הסדר". הוא שירת בצה"ל כלוחם בנח"ל והשתתף במלחמות ששת הימים ויום כיפור. לאחר שהוסמך לרבנות מונה לרב צבאי והגיע עד לתפקיד רב אוגדה, ובמקביל למד הנדסה ב"מכון לב".

 

 

חלוץ בשדה המדע והטכנולוגיה

בשנת תשל"ו (1976) הקים את מכון צומ"ת באלון שבות שבגוש עציון, ומאז עמד בראשו. המכון חוקר, כאמור, סוגיות בחיים היהודיים העכשוויים, בעיקר בשאלות של ניהול מדינה מודרנית והתאמות הלכתיות נאותות. במקביל לתחום המחקרי עוסק המכון בראשותו בשדה היישומי - בפיתוח עזרים טכנולוגיים המיועדים לאפשר שמירת תורה ומצוות בדור הטכנולוגיה המתקדמת והאלקטרוניקה הדיגיטאלית. בהמשך הגה את השנתון "תחומין" ומאז פורסמו 37 כרכים המוקדשים לסוגיות תורה, חברה ומדינה (ובראשי תיבות - תחו"מ).    

 

 

בשנת 1995 הקים את מינהל הגיור ברבנות הראשית לישראל, המערך הממלכתי הראשון בתחום זה, ועמד בראשו. לאחר מכן הקים אולפנים ללימוד יהדות המלווים מתגיירים פוטנציאלים לקראת השלבים המכריעים של הגיור.

 

הוא רוזן היה פובליצסט (בין היתר, פרסם מאמרים ב-ynet), ובעל טור שבועי פופולארי בעלון "שבת בשבתו" שהופץ במשך יותר מ-30 שנה בבתי כנסת, והיה מהחלוצים בתחום, שבשנים האחרונות התפתח לז'אנר תקשורתי של ממש בציונות הדתית.

 

פסיקותיו שהיו מבוססות על שיטת ה"גרמא" (פעולה עקיפה) הביאו, בין היתר, לפיתוח מעלית השבת של "צומת", ה"קלנועית" להסעת נכים בשבת וה"חגז". פיתוחיו שיושמו במקומות ציבוריים (בהם בתי חולים, צה"ל וכו') לא היו מקובלות על הציבור החרדי, ורבנים בכירים היו במחלוקת קשה עמו.

 

ממכון צומ"ת נמסר: "המכון - על עובדיו, רבניו וכל מי שנעזרו בו והסתייעו בפסיקותיו של הרב ישראל רוזן להקל על סבלם - כואבים ומבכים מרה את לכתו בטרם עת של מנהיג שהיה איש חזון ומעש. זכויותיו של הרב רוזן, האומץ ההלכתי שגילה והחיבור המיוחד שיצר לגדולי פוסקי דורנו הביאו לעשרות פתרונות הלכתיים שסייעו לקשישים ולמוגבלים לחיות ולעשות את השבת כהלכתה".

 

"אנו משתתפים באבלה הכבד של הרבנית שלומית ושל הילדים ומייחלים כי ימצאו נחמה בזכויותיו העצומות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים