שתף קטע נבחר

נמצא קשר בין תרופה מוכרת ללחץ דם לסרטן עור

חוקרים בדנמרק מצאו קשר בין טיפול בתרופה הנפוצה "הידרוכלורותיאזיד" נגד לחץ דם ובין התפתחות שני סוגים של סרטן עור ממאיר. רופאים: "אין להפסיק ליטול את התרופה, אך כדאי להקפיד על רמות החשיפה לקרני UV"

מחקר מצא קשר בין תרופה פופולרית נגד לחץ דם לבין סרטן העור: חוקרים בדנמרק, שבדקו את נתוניהם הרפואיים של מאות אלפי אנשים, מצאו סיכון מוגבר אצל מטופלים בתרופה הידרוכלורותיאזיד (הנמכרת בישראל תחת השם "דיזותיאזיד") ללקות בשני סוגים מסוימים של סרטן העור. המחקר פורסם בגליון האחרון של האקדמיה האמריקנית לדרמטולוגיה.

 

הידרוכלורותיאזיד, תרופה ממשפחת התיאזידים, היא אחת התרופות הנפוצות ביותר לטיפול ביתר לחץ דם. מדובר בתרופה משתנת, המגבירה את נפח השתן ובכך מפחיתה את אגירת הנוזלים בגוף, וכפועל יוצא מכך - גם את לחץ הדם.

 

הקשר בין התרופה ובין סכנות מחשיפה לשמש היה ידוע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשר בין התרופה ובין סכנות מחשיפה לשמש היה ידוע(צילום: shutterstock)
 

כבר בעבר נקשרה התרופה הידרוכלורותיאזיד לרגישות מוגברת לכוויות שמש, ועל כן נוספה לה אזהרה כי על החולים להימנע מחשיפה מוגזמת לקרינת ה-UV. כעת מתברר כי האנשים הנוטלים את התרופה עלולים גם לפתח שני סוגי סרטן עור: קרצינומת תאים בזליים וקרצינומת תאי קשקש.

 

במחקר הנוכחי בדקו החוקרים מידע על מרשמי התרופה הידרוכלורותיאזיד בין השנים 1995 ל-2012, ובמקביל נבדקו אבחנות סרטן העור בין השנים 2004 ל-2012.

 

עוד כתבות בנושא:

שינוי הגדרות בארה"ב: יתר לחץ דם - כבר מ-130/80

סרטן העור שרובכם לא מכירים – ותוקף מעל גיל 55

"גלולת הפלא" שמורידה לחץ דם בלי כל תופעות הלוואי

 

המחקר כלל מעל 71 אלף איש הסובלים מסרטן עור מסוג קרצינומת תאי בסיס, 8,600 איש הסובלים מסרטן עור מסוג קרצינומת תאי קשקש, וקבוצת בקרה שמונה 313 אלף איש שלא סבלו מממאירות.

 

החוקרים מצאו כי אלה שנטלו הידרוכלורותיאזיד מדי יום למשך לפחות 6 שנים, היו בסיכון גבוה ב-29% לפתח סרטן עור מסוג תאי בסיס, ובסיכון גבוה כמעט פי 4 ללקות בסרטן תאי קשקש, מאשר אלה שלא נטלו את התרופה. סך כל המינון המצטבר שנבדק במחקר: 50 אלף מ"ג במשך 6 שנים.

 

החוקרים חישבו ומצאו כי חשיפה למינון המצטבר הגבוה ביותר של התרופה, בשימוש יומיומי במשך 24 שנים, תגביר את הסיכון לקרצינומת תאי בסיס ב-54%, ולקרצינומת תאי קשקש ביותר מפי 7.

 

עם זאת, החוקרים הדגישו כי המחקר לא בדק האם התרופה היא הגורם הישיר לסרטן, ואם כן - כיצד היא עושה זאת. במחקר גם לא נבדקה רמת חשיפת הנבדקים לקרינת ה-UV וסוג העור שלהם - שני משתנים שעשויים להיות חשובים לתוצאות.

 

כדאי לציין כי המינון המקובל במבוגרים הוא 12.5 מ"ג עד 200 מ"ג ליממה. המינון משתנה בהתאם להשפעת התרופה, כאשר מקרים חמורים של לחץ דם גבוה דורשים מינון גבוה מקסימלי.

 

סרטני העור המדוברים: לא גורמים לתמותה, אך עלולים להתפשט לאיברים אחרים

קרצינומת תאי בסיס היא סרטן העור השכיח ביותר. אחד מכל שלושה מקרים חדשים של סרטן הוא סרטן עור, ורוב המקרים הם סרטן של תאי בסיס (או בקצור BCC). סרטן זה מתפתח בתאים הבסיסיים (בזליים) שנמצאים באפידרמיס - החלק החיצוני של העור. התחלואה בסוג סרטן זה עלתה באופן משמעותי בעשורים האחרונים וכן נצפית גם ירידה משמעותית בגיל החולים. יותר נשים חולות בסרטן של תאי בסיס מאשר בעבר. עם זאת, עדיין רוב החולים הם גברים.

 

ניתן לטפל ביעילות בסרטן תאי בסיס כאשר הגידול מוסר בשלמותו, והטיפול נעשה בשלבים הראשונים להופעתו. ככל שהגידול גדול יותר, הטיפול מסובך יותר. למרות שסוג זה של סרטן העור מתפשט או שולח גרורות רק לעיתים רחוקות, הוא עדיין יכול לגרום הנזק לאיברים כמו אוזניים או אף ואף לאובדן העין. כאשר הגידולים מוסרים בשלבים מוקדמים, הצלקת בדרך כלל קטנה. אם הנגע שהוסר גדול, יהיה לעיתים צורך בשתל עור על מנת להבטיח החלמה.

 

סרטן תאי הבסיס מהווה 95% ממקרי סרטן העור. סרטן נוסף שכיח פחות שאינו מלנומה הוא סרטן תאי הקשקש. לעיתים רחוקות גידול זה מתפשט לבלוטות הלימפה האזוריות או לאיברים אחרים, אך בשכיחות גבוהה יותר מאשר סרטן תאי הבסיס.שני סרטנים אלה לרוב אינם גורמים לשיעור גבוה של תמותה, אלא במקרים נדירים. אך הם עלולים להתפשט לאיברים אחרים, ולגרום לפגיעה משמעותית במבנה העור באיזור צמיחתם.

 

"לא להפסיק ליטול את התרופה"

"העובדה שהידרוכלורותיאזיד הופך את העור לרגיש יותר לנזקי קרינת השמש או לנזקי מיטות שיזוף הייתה ידועה בעבר", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר אנטון פוטגרד מאוניברסיטת דרום דנמרק. "עם זאת, לא ידענו עד כה האם סיכון זה מתרגם את עצמו לסיכון מוגבר לפתח סרטן עור שאינו מלנומה".

 

"אין סיבה להיכנס לפאניקה", מרגיע פרופ' יהונתן שרעבי, מומחה ליתר לחץ דם מהמרכז הרפואי שיבא, "תיאזידים הן תרופות נהדרות לטיפול ביתר לחץ דם, במיוחד אצל אנשים בעלי עודף משקל או צריכת מלח גבוהה. כל העדויות בספרות הרפואית לא הצליחו להוכיח קשר ישיר בין תרופות ללחץ דם לבין ממאירות.

 

"חשוב גם לזכור שהמטופלים במחקר קיבלו מינון גבוה מאוד של התרופות, בעוד שבארץ אנו מקפידים לתת את המינון הנמוך ביותר האפקטיבי. מי שמטופל בתרופה - שימשיך לקחת אותה, אך עם זאת, אין לבטל את הממצאים, ובהחלט יש מקום ליידע את המטופלים לגשת לביקורת אצל רופא עור ולהיזהר מחשיפה לקרינת השמש או למיטות שיזוף".

 

 

האם גם ילדים צריכים תרופות ללחץ דם? צפו:

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופה פופולרית ליתר לחץ דם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים