שתף קטע נבחר

למה ילדי ישראל לא מקבלים חיסון לחיידק האלים?

החיסון נגד החיידק האלים מנינגוקוק B כלול בשגרת חיסוני הילדים בארה"ב, בריטניה, אוסטרליה ובמדינות נוספות - אך לא בישראל. משרד הבריאות: "נדון בהכנסת החיסון לשגרת חיסוני הילדוּת ב-2018"

חיסון יעיל נגד חיידק אלים שכיח אינו כלול בתוכנית חיסוני השגרה בישראל: החיסון נגד החיידק "מנינגוקוק B" - שגורם לדלקת קרום המוח ולתמותה של 5%-20% מהנדבקים בו, ניתן לתינוקות בתוכנית החיסונים בבריטניה, אוסטרליה וארצות הברית. החיסון ניתן גם ב-35 מדינות נוספות ברחבי העולם באופן ניסויי. אבל בישראל משרד הבריאות כלל לא עוסק בסוגיה, אף שהחיידק הזה הוא השכיח ביותר כגורם לדלקת קרום המוח החיידקית. בינתיים, ניתן חיסון לחיילים בזנים שכלל אינם שכיחים בארץ.

 

תינוקות ברחבי העולם כבר מחוסנים. מנינגוקוק B (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תינוקות ברחבי העולם כבר מחוסנים. מנינגוקוק B(צילום: shutterstock)

החיסון החדש, ששיווקו בעולם החל ב-2012 והוא ניתן בשגרת החיסונים במדינות הנזכרות לתינוקות בני חודשיים, ארבעה חודשים ושנה, תואר כפריצת דרך ניכרת בתחום החיסונים ב-30 השנים האחרונות. החיסון מונע הדבקה בחיידק מנינגוקוק B, שגורם לתמותה של עד חמישית מהנדבקים בו ולפגיעה מוחית קשה בכרבע מהם. ילדים מתחת לגיל 5 נמצאים בסיכון הגבוה ביותר ללקות בזיהום מהחיידק.

 

עוד כתבות:

לראשונה: חיסון נגד זן קטלני של דלקת קרום המוח

התפרצות דלקת קרום המוח בישראל: מתי להגיע למיון?

בת 5 חודשים שלא הייתה מחוסנת מתה מדלקת קרום המוח

 

בישראל נדבקו בשנים האחרונות בחיידק המנינגוקוק על סוגיו עשרות מטופלים שאושפזו בעקבות דלקת קרום המוח, ובקרב ילדים קרוב ל-80% ממקרי ההדבקה הם בזן B - שנגדו, כאמור, ילדי ישראל אינם מקבלים חיסון.

 

 

תסמיני ההדבקה בזיהום

החיידק תוקף בדרך כלל ילדים, ומעל 50% מהמקרים של ההדבקה בו מתגלים אצל ילדים עד גיל שנתיים. עם זאת, התחלואה מופיעה גם אצל מבוגרים. תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים שונים במערכת הנשימה העליונה: נזלת ושיעול קל המלווים בחום גבוה, ולעיתים כתמי פריחה אדומה-כחלחלה על פני העור. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים, עד לירידה במצב ההכרה ופרכוסים.

 

אלה שנותרים בחיים לאחר פגיעת החיידק סובלים לעיתים מנזק מוחי ועצבי בלתי הפיך. במקרי הדבקה, כלומר לאחר חדירת החיידק לדם, עלולים להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פציעה בשריר הלב ומוות בתוך שעות.

 

חמישה זנים עיקריים לחיידק המנינגוקוק מוכרים בעולם. לארבעה מהם, A ,C ,W ,Y, יש חיסון הניתן גם בישראל לחיילים ולאוכלוסיות בסיכון. אולם נגד זן B, הזן השכיח בישראל הגורם למרבית מקרי המוות והתחלואה הקשה, לא מחסנים, כאמור, את הילדים בישראל.

 

 "קרוב ל-80% מזני המנינגוקוק שאחראים למחלה קשה בילדים בישראל הם של זן B", אומר פרופ' אפי בילבסקי, מומחה למחלות זיהומיות ילדים מביה"ח שניידר, "ומרבית המקרים של מחלה פולשנית ממנינגקוק B מתרחשים בילדים מתחת לגיל 5 שנים".

 

פרופ' בילבסקי מוסיף: "אין ספק שחשיבותו של החיסון כנגד הזן הספציפי הזה עולה על החשיבות של החיסון כנגד הזנים האחרים, ושמומחים למחלות זיהומיות יתמכו בהכנסת החיסון לישראל, בדומה למדינות מפותחות אחרות בעולם שכבר הכניסו אותו".

 

אך במשרד הבריאות, כאמור, לא ממהרים להכניס את החיסון לישראל. בדומה לחיסונים חדישים אחרים, שהגיעו לישראל שנים לאחר ששיווקם אושר ברחבי העולם, גם החיסון נגד החיידק המסוכן מנינגוקוק B לא צפוי להיכנס לשגרת חיסוני הילדות בקרוב.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "הוועדה המייעצת למחלות זיהומיות ולחיסונים תדון בצורך להוסיף את החיסון נגד מנינגוקוק B לתוכנית חיסוני השגרה של גיל הילדות. הניסיון הטוב של בריטניה בהכללת החיסון בתוכנית חיסוני השגרה והוספת המידע החסר בזכות תוכנית זו הינן סיבה לקיום הדיון ב-2018".

 

צפו: איך לזהות בבית את החיידק האלים

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה לא מחסנים את הילדים בישראל?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים