שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

סיכום 2017 של "מחוץ לרדאר"

מהשחיינית המהירה בעולם ועד לאצן שחושש ש"אוטובוס ידרוס אותו". השנה האחרונה הייתה עמוסה ברגעי קסם ספורטיביים גם מחוץ לכדורגל, כדורסל וטניס. כמיטב המסורת בחרנו עבורכם בספורטאים המצטיינים שנותרו מחוץ לסיכומים הממלכתיים. הסיכום היחיד שרונאלדו לא הצליח להשתחל אליו

 

 

סיכום 2015 של מחוץ לרדאר 

סיכום 2016 של מחוץ לרדאר

לכל הכתבות במדור  


תמיד ידענו ששרה שויסטרום (24), יכולה לשחות מהר, אבל רק השנה הבנו עד כמה. מלכת הפרפר השוודית שיכללה השנה את סגנון החתירה שלה והפכה לסירת סילון אנושית - השחיינית המהירה בעולם.

 

ב-50 מ' חופשי היא מחקה שיא עולמי בן שמונה שנים מימי חליפות השחייה האסורות לשימוש כיום, העמידה אותו על 23.67 שניות, ולראשונה בקריירה הוכתרה לאלופת עולם בסגנון שאיננו פרפר. היא אמנם הפסידה במרחק הכפול לסימון מנואל האמריקאית, אבל שברה את השיא העולמי במסגרת מקצי השליחות והפכה לאישה הראשונה בהיסטוריה היורדת מ-52 שניות ב-100 מ' חופשי – 51.71 שניות.

 

היא שוחה מהר, מאוד מהר. שויסטרום (צילום: EPA) (צילום: EPA)
היא שוחה מהר, מאוד מהר. שויסטרום(צילום: EPA)

במקביל לשיפור העצום בחתירה, מרשימה לא פחות היא יכולתה ליהנות גם מהלחם והחמאה, ולקטוף דאבל מוזהב שני ברציפות במשחי הפרפר המסורתיים שלה (50 ו-100 מ').

 

נדמה כי מבין השחייניות הנמצאות כיום בחוד החנית של השחייה הנשית, שויסטרום נהנית מפחות יחסי ציבור ביחס למקבילותיה האמריקאיות קייטי לדקי ולילי קינג, ובטח ביחס למותג-העל ההונגרי, קטינקה הוסו. בדיוק בגלל זה מקומה איתנו כאן, ספורטאית השנה של "מחוץ לרדאר".

 

נהנית מפחות יחסי ציבור יחסית. שויסטרום (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
נהנית מפחות יחסי ציבור יחסית. שויסטרום(צילום: gettyimages)

 

הטוענות לכתר:

דינה אברינה, התעמלות אמנותית (רוסיה)

נדמה שמעצמת ההתעמלות האמנותית הרוסית כבר משתעממת מלזכות פעם אחר פעם במדליות הזהב והכסף בהפרש ניכר מהמתחרות, והיא החליטה להציב לעצמה אתגר חדש. אחרי שתי אולימפיאדות בהן מתעמלות רוסיות תפסו את שתי המדרגות הגבוהות בפודיום, בטוקיו 2020 אמא רוסיה מתכוונת להציב שם תאומות זהות.

 

בזמן שהאלופה האולימפית המכהנת מרגריטה מאמון נמצאת בהפסקה וכלל לא ברור האם תחזור, התאומות דינה וארינה אברינה השתלטו לגמרי על הענף וחלקו ביניהן באליפות העולם האחרונה את כל חמש מדליות הזהב וארבע מחמש מדליות הכסף. בפוטו-הפיניש המשפחתי דינה מקדימה במעט עם שלוש מדליות זהב לעומת שתיים של אחותה, כולל המדליה החשובה והרלוונטית מכולן בקרב רב.

 

היא ואחותה השתלטו על הענף. דינה אברינה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
היא ואחותה השתלטו על הענף. דינה אברינה(צילום: אורן אהרוני)

 

דניאלה ריף, טריאתלון איש הברזל (שווייץ)

רק להשלים את טריאתלון איש הברזל הכולל 3.86 ק"מ שחייה, 180 ק"מ רכיבה על אופניים וריצת מרתון – זהו הישג שכל אדם מהשורה היה מתגאה לספר לנכדיו, אז מה תגידו על מישהי שזכתה באליפות העולם במרוץ המטורף הזה ועוד בפעם השלישית ברציפות?

 

פעם שלישית ברציפות. ריף (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
פעם שלישית ברציפות. ריף(צילום: גטי אימג'ס)

 

נפיסוטו ת'יאם, קרב 7 (בלגיה)

הזכייה המפתיעה למדי של ת'יאם במדליית הזהב האולימפית בשנה שעברה בקרב ה-7 המפרך והמורכב הציבה אותה כאחת מהכוכבות העולות של האתלטיקה. השנה היא הוכיחה שלא מדובר היה בהתעלות יוצאת דופן אלא במגמה. ת'יאם עשתה צעד ענק קדימה כשהפכה לאישה הרביעית בכל הזמנים החוצה את רף 7,000 הנקודות (7,013), הוכתרה לראשונה בקריירה לאלופת העולם ונבחרה לאתלטית השנה של התאחדות האתלטיקה הבינלאומית.

 

אחת מהכוכבות העולות של האתלטיקה. ת'יאם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אחת מהכוכבות העולות של האתלטיקה. ת'יאם(צילום: AFP)
 


"באתי, ראיתי וניצחתי", טדי רינר גילם ב-2017 את תפקיד יוליוס קיסר. הג'ודוקא הענק מכל בחינה נתן ליריביו להתחרות בינם ובין עצמם בשלל הטורנירים בסבב ולהזיע עבור נקודות בדירוג העולמי, בעוד הוא בורר תחרויות בפינצטה ועסוק בדבר אחד – העמקת המורשת המדהימה שלו.

 

החזרתה של אליפות העולם במשקל פתוח אפשרה לרינר לרשום הישג נדיר נוסף – זכייה בשתי אליפויות עולם בשנה אחת, וכמו הגאונים הגדולים הוא גרם להכול להיראות כאילו הוא נעשה ללא מאמץ מיותר.  

 

ספורטאי 10. רינר חוגג אליפות עולם עשירית (צילום: AFP / JACK GUEZ) (צילום: AFP / JACK GUEZ)
ספורטאי 10. רינר חוגג אליפות עולם עשירית(צילום: AFP / JACK GUEZ)

עד כמה איתנה השליטה של הענק הצרפתי במשקל הכבד תעיד העובדה שלאליפות העולם הראשונה השנה הוא הגיע לאחר שנה בה לא התחרה ולו קרב אחד וכשהוא איננו מדורג כלל בהגרלה. זה לא מנע ממנו לקחת את הזהב בלי בעיות מיוחדות, כשחמישה מתוך שישה קרבות הוא מנצח באיפון. חודשיים וחצי לאחר מכן, הוא הוסיף לעצמו גם את התואר במשקל פתוח והעלה את מאזנו הבלתי נתפס לעשר זכיות באליפויות עולם והיד עוד לגמרי נטויה.

 

בעוד כוכבי שחייה כמו מייקל פלפס בעבר וקיילב דרסל כיום או אתלטים דוגמת אוסיין בולט, מוצאים את עצמם בסיכומים הממלכתיים לצד ה"מסים והלברונים", לוחמי-על כמו טדי רינר, שלא פזלו לכסף הגדול ולפרסום של ה-UFC, יש נטייה לשכוח. אנחנו לא שוכחים.

 

הכניע את היריבים שלו בלי להתאמץ יותר מדי. רינר בפעולה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכניע את היריבים שלו בלי להתאמץ יותר מדי. רינר בפעולה(צילום: AFP)

 

הטוענים לכתר:

טום דיילי, קפיצות למים (בריטניה)

בענף פרפקציוניסטי כמו קפיצות למים, אסור לעצבן סינים. טום דיילי חווה זאת על בשרו. כשהיה בן 15 בלבד, הדהים את העולם כשהוכתר לאלוף העולם בקפיצה מ-10 מ'. יריביו הסינים לא היו מוכנים לוותר כל כך מהר לילד הפלא הבריטי ועשו את מה שהם עושים הכי טוב, עבדו קשה מאוד, והעלו את הרף. מאז הזכייה ההיא ב-2009, הסינים השאירו את דיילי להסתפק במקרה הטוב במדליות ארד, כמו בלונדון ב-2012 או בהתרסקות טוטאלית כמו שקרה לו בתחרות היחידים בריו 2016.

 

בגמר דרמטי באליפות העולם השנה דיילי התעלה על הציפיות וניהל קרב צמוד-צמוד עם יריבו הסיני הגדול צ'ן אייסן. הכול הסתכם בקפיצה האחרונה ואחרי ביצוע מצוין של צ'ן נראה היה לכולם שהזהב הולך לסין – לכולם חוץ מלדיילי. "ראיתי את צ'ן מבצע את הקפיצה האחרונה שלו ואת כל הנבחרת הסינית מעודדת וחוגגת כאילו הם ניצחו. אמרתי לעצמי 'אוקיי, רוצים לשחק? עכשיו אראה לכם מה אני יודע לעשות". דיילי אכן הראה, ועם קפיצת סיום מושלמת החזיר לעצמו את תואר אלוף העולם אחרי שמונה שנים.

 

חזר ובגדול. דיילי עם המדליה המוזהבת (getty images) (getty images)
חזר ובגדול. דיילי עם המדליה המוזהבת(getty images)

 

ויקטור אקסלסן, בדמינטון (דנמרק)

עוד ספורטאי שאימלל את הסינים השנה היה ויקטור אקסלסן. הדני הגבוה מגיע ממדינה בה חיים סך הכל כ-5.7 מיליון תושבים, בסין לעומת זאת יש 100 מיליון איש, שלא רק חיים בה, אלא גם משחקים בדמינטון באופן חובבני או מקצועני. זה לא מנע מאקסלסן להדהים את המדינה המאוכלסת בעולם, להפוך לאלוף העולם הלא-אסייתי הראשון מאז 1997 וכל זה אחרי ניצחון בגמר על לין דאן, הרוג'ר פדרר של הבדמינטון.

 

הדהים את הסינים ואת העולם כולו. אקסלסן (צילום: AP) (צילום: AP)
הדהים את הסינים ואת העולם כולו. אקסלסן(צילום: AP)

 

פיטר ברלינג, שייט (ניו-זילנד)

ארבע שנים אחרי שהקבוצה הניו זילנדית איבדה יתרון אסטרונומי של 1:8 באמריקה קאפ, תחרות השייט החשובה בעולם והפסידה בסופו של דבר 9:8, השבת כבודה של האומה הוטלה על כתפיו של שייט צעיר ומחונן. ברלינג עשה זאת בענק עם ניצחון מוחץ על האלופה היוצאת, אורקל האמריקאית, והפך להגאי הצעיר בהיסטוריה העומד בראש קבוצה מנצחת במרוץ היוקרתי. ההישג הזה שהגיע שנה אחרי שזכה במדליית הזהב האולימפית בריו, הציב אותו כאחד מהימאים הגדולים בהיסטוריה, והוא רק בן 26.

 

אחד מהימאים הגדולים בהיסטוריה, לא פחות. ברלינג (צילום: getty images) (צילום: getty images)
אחד מהימאים הגדולים בהיסטוריה, לא פחות. ברלינג(צילום: getty images)


אם תבחר להתחרות בעוד חודשיים בפיונגצ'אנג כספורטאית נייטרלית, למרות ההשעיה הגורפת של רוסיה, המחליקה האמנותית הפנומנית הזו (18) אמורה לעשות לאולימפיאדת החורף את מה שסימון ביילס עשתה לאולימפיאדת הקיץ האחרונה. באופן מדהים, העובדה שמדבדבה, בדיוק כמו ב-2016, ניצחה בכל תחרות בה השתתפה היא זניחה ביחס לאיכות הביצועים שהציגה. מדבדבה פשוט שרפה את הקרח ואת לבבותיהם של הקהל והשופטים ושברה את השיא העולמי שבע פעמים בשנה האחרונה.

 

היא רק בת 18. מדבדבה (צילום: AP) (צילום: AP)
היא רק בת 18. מדבדבה(צילום: AP)


לפני ארבע שנים המחליק האוסטרי חזר מאולימפיאדת החורף עם מדליית כסף אחת, אם להסתמך על העונה האחרונה שלו, בפיונגצ'אנג השלל צפוי להיות מרשים בהרבה. הירשר היה הכוכב הגדול השנה של מדרוני הסקי, דורג ראשון בגביע העולם בשלוש קטגוריות שונות (כללי, סלאלום וסלאלום ענק), והיה המחליק היחיד שזכה בשתי מדליות זהב באליפות העולם.

 

תתכוננו לפברואר. הירשר (צילום: getty images) (צילום: getty images)
תתכוננו לפברואר. הירשר(צילום: getty images)


אחרי שנתיים שבחרנו באתלטית הפנומנית טטיאנה מקפאדן לספורטאית הפראלימפית של השנה, הפעם ולמרות עוד שנה מדהימה במהלכה זכתה בארבע מדליות זהב באליפות העולם, היא מפנה את הבמה לשחיינית ג'סיקה לונג שעשתה מעשה מייקל פלפס וזכתה בשמונה מדליות זהב באליפות העולם. לונג, קטועת רגליים, שכמו מקפאדן גדלה בבית יתומים ברוסיה ואומצה על ידי משפחה אמריקאית, הציגה ורסטיליות מדהימה וזכתה במדליות זהב בכל אחד מארבעת סגנונות השחייה.

 

 


זוכרים את החגיגות אחרי הטרבל המוזהב השלישי ברציפות של בולט? קבלו את גירסת הספורט הפראלימפי. בפעם השלישית ברציפות האצן התוניסאי זכה בארבע מדליות זהב באליפות העולם במרוצי כסאות גלגלים, וכמו ב-2013 וב-2015 ניצח בכל המקצים מ-100 מ' ועד ל-800 מ'.

 


כמה שונאים בקרואטיה את נבחרת הכדורמים של סרביה? לפני שנתיים חתכה הטלוויזיה הקרואטית את שידור גמר אליפות העולם בין שתי היריבות המרות מיד עם סיום המשחק ולו רק כדי לא להראות את הסרבים מקבלים את מדליית הזהב בסיום. אחרי שבע שנים רצופות של הפסדים במפגשים הישירים והטעונים ביניהן, הצליחה השנה קרואטיה להנחיל לסרביה הפסד דרמטי 12:11 בחצי גמר אליפות העולם, והגדילה לעשות כשניצחה בגמר את הונגריה המארחת וקטפה את התואר העולמי.

 

שברו את הנאחס. הקרואטים חוגגים (צילום: getty images) (צילום: getty images)
שברו את הנאחס. הקרואטים חוגגים(צילום: getty images)


תומאס (24) אמנם משחק בסבב הגולף המקצועני מאז 2013 וכבר זכה במספר תארים בעבר, אבל 2017 הייתה ללא ספק שנת הפריצה שלו שבה הפך לאחד מהכוכבים הגדולים של הענף. תומאס זכה בחמישה תארים השנה, כולל תואר המייג'ור הראשון שלו (אליפות ה-PGA), סך הפרסים שלו היה הגבוה השנה בסבב – 9,921,560 דולר והוא נבחר לשחקן השנה.

 

חתיכת פריצה. תומאס (צילום: getty images) (צילום: getty images)
חתיכת פריצה. תומאס(צילום: getty images)


"בכנות, אני לא מאמין", אמר קרסטן וורהולם אחרי שחצה ראשון את קו הסיום בגמר אליפות העולם ב-400 מ' משוכות. גם יתר העולם לא האמין, אחרי הכול מדובר באצן אלמוני למדי בן 21, המגיע ממדינה שאיננה עתירת מסורת בריצות קצרות, שעד השנה עוד התלבט בכלל בין קרב 10, ריצה ל-400 מ' וריצה ל-400 מ' משוכות. "מה התוכניות שלי לעתיד? אני רוצה להשיג עוד, אבל אי אפשר לדעת, מחר יכול לדרוס אותי אוטובוס". ואם כל זה לא מספיק, הפרצוף ההמום-מאושר שלו אחרי אותו ניצחון סנסציוני הפך לאחת מהתמונות האיקוניות של האליפות האחרונה.

 

 

איזו תמונה נפלאה. וורהולם לא מאמין (צילום: getty images) (צילום: getty images)
איזו תמונה נפלאה. וורהולם לא מאמין(צילום: getty images)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מדבדבה, רינר ושויסטרום
צילום: AP
מומלצים