שתף קטע נבחר

כך תבדילו: האם הכאב שלכם רגיל או עצבי

מרבית המבוגרים סובלים מכאב עצבי. מה ההבדל בינו לבין כאב רגיל, למה האיבחון עשוי להיות קשה בגיל מבוגר ומהם הטיפולים האפשריים. מנהלת יחידת הכאב בכרמל מפרטת

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

מרבית המבוגרים סובלים מכאב עצבי הנמשך גם לאחר ריפוי. לפני שנפרט את ההבדלים חשוב להבין כי כאב הוא חוויה חושית המתריעה מפני נזק אפשרי בגוף. תחושת האי נוחות מדווחת לנו למעשה שמשהו אינו תקין, גם כאשר המוקד הבעייתי אינו נגלה לעין.

 

ישנם כמה סוגים של כאב השונים אחד מהשני באבחנה, גורמים, תסמינים ואפשרויות הטיפול. שני העיקריים הם כאב רגיל וכאב עצבי. רבים מהמבוגרים בני ה-60 ומעלה סובלים מכאב עצבי הדורש התייחסות מיוחדת. לפניכם תריסר ההבדלים העיקריים בין כאב נורמלי, רגיל לכאב עצבי.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מחקר מצא: אלו התכונות של האנשים שחצו את גיל 90 

בגיל 68 : הסבתות שעפות על החיים 

האימון שמחבר שריר וקואורדינציה: במיוחד לגיל השלישי

 

רופא יכול לאבחן כאב עצבי הנמשך גם לאחר ההחלמה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רופא יכול לאבחן כאב עצבי הנמשך גם לאחר ההחלמה(צילום: shutterstock)
 

1. כאב שמסתיים מול כאב שנמשך

כאב נורמלי זה כאב בו ישנו נזק לגוף וכל עוד הכאב נמשך גם הנזק נמשך. למעשה, ברגע שהכאב מסתיים, הנזק נגמר. לעומת זאת, כאב עצבי נמשך זמן רב, מעבר לזמן ההחלמה, על אף שהנזק נגמר.

 

2. הגורם - נזק לעצב

הכאב העצבי קורה כשיש נזק לעצב. העצב יכול להיות בתוך מערכת עצבית מרכזית, כמו למשל המוח וחוט השדרה, או בתוך מערכת עצבית פריפרית המשפיעה על יתר העצבים בגוף, כמו למשל עצבים של הידיים, הרגליים, בית החזה, והפנים.

 

3. תסמינים

התסמינים לכאב עצבי מופיעים בצורה של נימול או צריבה והוא נמשך כל הזמן, או שהם יכולים להופיע כהתקפים של כאב חד, באופן ספונטני, בצורה של הבזק חשמלי או שריפה.

 

4. אבחנה של רופא

האבחנה של כאב עצבי היא בעיקר אבחנה קלינית אותה ניתן לאבחן באמצעות שיח עם הרופא. לדוגמא: התלונות הנפוצות אצל חולה סוכרת, הרגשת צריבה של כפות הרגליים בלילה, יכולות להתאים לאבחנה של מחלה עצבית פריפרית סוכרתית. מומלץ לבצע גם בדיקות כמו ELECTROMIOGRAPHY-EMG לאבחון הכאב.

 

5. השכיחות עולה

שכיחות כאב עצבי בגילאי 65 ומעלה היא גבוהה. 25-50% מהאוכלוסייה בגילאים אלו סובלים מכאב עצבי.

 

6. סיבות רבות לכאב עצבי

הסיבות לכאב עצבי בקשישים הן רבות. למשל כתוצאה מווירוס VARICELA ZOSTER, וירוס הנמצא בגוף בצורה מוחלשת מגיל הילדות והוא זה שגרם למחלת אבעבועות רוח. לאחר גיל 60, כשהגוף נחלש, הווירוס יכול להתעורר ולתקוף את הגוף במחלה מאוד קשה וכואבת בצורה של פצעים ושלפוחיות מסביב לעצבים פריפריים, מחלה זו נקראת שלבקת חוגרת.

 

כמו כן, כאב עצבי יכול לנבוע כתוצאה מסטרס או לאחר טיפולים כימותרפיים, מכיוון שהמערכת החיסונית נחלשת. בנוסף, כאב לאחר אירוע מוחי עלול לגרום לשיתוק של פלג גוף (ימין או שמאל) בעוד שהאדם עדיין חש כאב על אף שהחלק משותק. סיבה נוספת של כאב ממקור עצבי אצל אדם קשיש היא נפילה שגורמת לשברים בגפיים. כתוצאה מהשבר יכולה להיות פגיעה בעצב של הגפה והאדם סובל מכאב עצבי פוסט טראומתי.

 

7. קבוצת סיכון - חולי סוכרת

חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה עוד יותר. הסוכרת פוגעת בעצבי הרגליים ולפעמים פוגעת בכלי דם של הגפיים התחתונות שמביא לחוסר אספקת דם מחוץ לכפות הרגליים. בעקבותיה מופיע נמק של האצבעות עם סכנות קטיעה. לאחר הקטיעה חשים החולים כאבי פנטום (מדומים)- כאב שמופיע במקום הקטיעה, כשהאיבר אינו קיים עוד בגוף.

 

8. איבחון קשה יותר בגיל מבוגר

גילוי הכאב בקרב הגיל השלישי קשה יותר היות שהקשישים מפחדים לגלות שהם סובלים מבעיה מסוימת. במקרים רבים הם מפחדים מהמוות ולכן לא רוצים להודות בכך שהם חולים. חלק מהמבוגרים סובלים מדמנציה ולא מסוגלים לדווח על כאב, וישנם גם עריריים שאין להם את מי לשתף.

 

9. אפשרויות למניעה

ישנם טיפולים תרופתיים- מניעתיים. למשל, לשלבקת חורגת ניתן לעשות חיסון. אצל סוכרתיים ניתן לשמור על איזון סוכר בדם באמצעות דיאטה וספורט ובכך למנוע סיבוכים עתידיים של קטיעות גפיים.

 

10. תרופות להקלת הכאב

במידה שהאדם סובל מכאבים, ניתן לתת תרופות על מנת להקל על כך. ישנן תרופות משתי קבוצות- קבוצה אחת של תרופות נוגדות דיכאון, כמו למשל סימבלטה, וקבוצה שנייה של תרופות נוגדות אפילפסיה, כדוגמת גאבאפנטין או -פרגאבאלין (ליריקה), בה ניתן להתחיל עם כמות קטנה ולאט לאט להעלות את המינון כך שהחולה יסבול מפחות תופעות לוואי.

 

11. טיפול נוסף

ישנם גם טיפולים חודרניים יותר. למשל, בשלבקת חוגרת מוסיפים הזרקות של קורטיזון וחומר הרדמה מקומית מסביב לעצב הנפגע וכך החולה מחלים מהר יותר. כמו כן, ניתן לעשות טיפול של השתלת אלקטרודה, או שימוש בגלי רדיו לחולים שנשארים עם כאבים למשך שנים או לכל החיים.

 

12. קאנביס רפואי

טיפול תרופתי נוסף הוא מקבוצת הנרקוטיים, כמו מדבקות שמכילות תרופות נרקוטיות העשויות להקל על הכאב, או מדבקות המכילות תרופות שעושות הרדמה מקומית וכן, טיפול בקאנביס רפואי.

 

הכותבת הינה רופאה, מנהלת יחידת כאב במרכז הרפואי 'כרמל' של שרותי בריאות כללית

 

 

 

10 תרגילים לשמירה על יציבה נכונה בגיל מבוגר ומניעת כאבים:

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
סוגים שונים של כאב
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים