שתף קטע נבחר

כחלון מסכם את 2017 בנדל"ן: "הבועה הזו בדרך להתפוצץ"

במהלך תדרוך עיתונאים לסיכום צעדי הממשלה בתחום הנדל"ן, שר האוצר ציין כי עד כה היו עליות שהתמתנו ברמה של 2.9%, "ואני מעריך שהן ימשיכו לרדת". לגבי סוגיית המשקיעים אמר: "אנחנו בוחנים צעדים נוספים להכביד על המשקיעים - הם הגורם לעליית מחירים"

"אני שמח שהשיח השתנה מעליות מטורפות ורואים שהבעיה (מחירי הדיור. ב"פ) הזו נבלמה", אמר השר משה כחלון במהלך תדרוך עיתונאים לסיכום צעדי הממשלה בתחום הנדל"ן בשנת 2017. 

 

כחלון הוסיף ואמר כי "עד כה היו עליות שהתמתנו ברמה של 2.9%, ואני מעריך שהן ימשיכו לרדת. זה מגיע ממקום אחד - אמון הצעירים. הם לא רצים לכל פרי סייל, וכבר לא משלמים את המחירים המטורפים שהקבלנים מבקשים".

משה כחלון במהלך תדרוך העיתונאים (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
משה כחלון במהלך תדרוך העיתונאים(צילום: בילי פרנקל)
 

כחלון הוסיף ואמר כי "מה שהוכיח שזה בלוף ומחירי בועה - זה מחיר למשתכן. כשזוג צעיר רואה שדירה נמכרת בקריית מוצקין באותו אזור ב-300-400 אלף שקל פחות, הם מבינים שמישהו גזר סכום תוספתי שיכול היה גם להסתפק בפחות. אנשים אחזו בקרקעות, ניצלו את המצב וגבו כל מה שיכלו. אני שמח שהזוגות הצעירים הפסיקו להיות פאריירים".

 

בהתייחסותו לטענות נגד פרויקט מחיר למשתכן, אמר כחלון כי "לא האמנתי שתהיה כזו עוצמת התנגדות לתוכניות שלנו. אנחנו נותנים 300 אלף שקל הנחה בדירה ומגייסים את כל העולם נגדנו. עוד ציין כי "זה הפרויקט הכי גדול שהיה בישראל בשנים האחרונות באינטנסיביות שלו ובנפח שלו, האם הכל ירוץ חלק? יש בעיות נקודתיות שאנחנו פותרים אותן. אנחנו כל הזמן משפרים ועובדים מול ראשי הרשויות. מה שלא נסגר בהסכמי גג - עובדים נקודתית".

 

"יש לנו את כל הסיבות שבעולם שהבועה הזו בדרך להתפוצץ"

כחלון גם התייחס לנושא הכמות הגבוהה של המשקיעים בנדל"ן, ואמר כי "אחד הגורמים המרכזיים לעליית מחירי הדיור הם המשקיעים. לצערי לא הצלחנו עדיין בגלל בעיות פוליטיות ובג"ץ, שפסל את מס דירה שלישית לא בצדק. אנחנו על זה.

 

"לא נפרדנו מהמחשבה שדירה זה לא דבר שאוספים, אלא שצריך לגור בו. מבחינתנו המאבק במשקיעים ממשיך. אנחנו בוחנים צעדים נוספים להכביד על המשקיעים - הם הגורם לעליית מחירים.

 

"יש לנו את כל הסיבות שבעולם שהבועה הזו בדרך להתפוצץ, ואנחנו ממשיכים לפעול. יחד עם משרד השיכון ורמ"י לא נוריד את הרגל מדוושת הגז לשנייה. נמשיך ללחוץ עד שזה יקרה. כולם רואים שקורה משהו בתחום הדיור - בעיית התכנון נפתרה, הביצוע באמצעות משרד השיכון מצליח דרמטית, השיווקים באמצעות רמ"י מצליחים דרמטית ואנחנו בכיוון הנכון".

מתוך מצגת משרד האוצר ()
מתוך מצגת משרד האוצר
 

גלנט על מחיר למשתכן: "המשאבים מרוכזים במקום אחד וזה הגיוני"

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט הוסיף כי משרד השיכון בהיקף הוצאה של 7.2 מיליארד שקל - שיא כל הזמנים. חלק מהכסף הוא קדם מימון לפיתוח הקרקע, וזה מעיד מה יקרה אחר כך.

 

"בסוף 2018 נהיה במצב ש-30 אלף יחידות דיור ייבחרו כבר על ידי זוכים, 12 אלף יחידות יהיו בתהליך בנייה וכ-5,000 יאוכלסו. בשנה שאחריה זה יכפיל את עצמו, סביר להניח שאם הבחירות ייערכו במועדן סוף 2019, יהיו 20 אלף איש עם אנשים שגרים בבתים - זה דבר חסר תקדים".

גלנט במהלך תדרוך העיתונאים (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
גלנט במהלך תדרוך העיתונאים(צילום: בילי פרנקל)
 

גלנט הוסיף כי "הממשלה וקבינט הדיור חרטו על דגלם את נושא ההתחדשות העירונית. בתוך עשור 20% מהבנייה החדשה תהיה התחדשות עירונית, אישרנו ב-2015-2017 כ-22 אלף יחידות דיור וב-5000 הוציאו היתרי בנייה והשאר הולך וגדל".

 

באשר למחיר למשתכן ציין כי "המשאבים מרוכזים במקום אחד וזה הגיוני". גלנט התייחס לפעולת נוספות שננקטו בהן בניית 1,200 יח"ד בחריש בתוך 40 חודשים, כולל מוסדות ציבור ותשתיות; רכישת 1,600 יח"ד לדיור הציבורי ואכלוס דירות שעמדו ריקות; שיפוץ 5,200 דירות במסגרת שיקום שכונות וכ-9,000 שיווקים במגזר הכפרי.

 

לגבי טענות הזוכים במחיר למשתכן אמר: "עיקר הטענות של הדיירים היא לא על איכות ביצוע, אלא על תכנון. שיפרנו את זה. חוק מכר דירות יעניק הגנה מאוד משמעותית על הרוכשים מול הקבלנים בכל מה שקשור למפרטים, אופן גביית ערבויות, חישוב שטח ועוד. זה תהליך מורכב, יש הרבה לחצים".

 

לסיכום דבריו ציין כי "2017 מסכמת את מה ששר האוצר אמר לפני שנתיים וחצי - לשים את הרכבת על המסילה. ככל שנלחץ יותר נראה תוצאות".

 

אביגדור יצחקי: הקבלנים מבינים שמחיר למשתכן זה העתיד

ראש מטה הדיור אביגדור יצחקי אמר כי "הממשלה נתנה ארגז כלים שמוכיח את עצמו ופתרונות שמאפשרים לשוק החופשי לבנות מספיק דירות. אני מציע לא להתרשם מהנתונים שפורסמו על הירידה בהתחלות הבנייה. הנתון של ירידה בהתחלות הבנייה של הלמ"ס לא נכון. לפי התחזיות שלנו יש עלייה ונעבור את ה-54 אלף. אנחנו נעדכן אותם. אנחנו עוסקים בתכנון ושיווק ותשתיות, וחוץ מחבורה ציבורית אין לנו כל בעיה.

 

"אנחנו גם עוסקים באשראי לשוק הנדל"ן, שהוא כמעט בלתי מוגבל, בהבאת עובדים זרים ארצה ובנושא של התחדשות עירונית בציר הנכון".

 

מתוך מצגת משרד האוצר ()
מתוך מצגת משרד האוצר

יצחקי פירט ואמר כי במחיר למשתכן יש כבר 116,640 אלף רשומים. "בסך הכל כ-42 אלף זכאים כבר זכו, כלומר 42 אלף ש-80% מהם מתחת לגיל 40. 121 אלף יחידות דיור קיבלו היתרי בנייה ונמצאות בשלבי תחילת בנייה, 7,000 יחידות דיור נוספות בשלבי אישור מתקדמים, למעלה מ-8,800 יחידות דיור נמצאות בשלבי בנייה שונים בשטח.

 

"מתוך 335 פרויקטים ב-61 ערים - 216 קבלנים השתתפו וזכו, כלומר קבלנים חוזרים למחיר למשתכן בפעם השנייה, השלישית והרביעית, הרבה מהם מבינים שזה העתיד ומשקיעים את כוחם. בנוסף, שיפרנו את תנאי המימון בפריפריה, כך שההון העצמי העצמי הנדרש המינימלי הוא 60 אלף שקל".

 (צילום: בילי פרנקל) (צילום: בילי פרנקל)
(צילום: בילי פרנקל)

ראש רשות מקרקעי ישראל עדיאל שומרון ציין כי זו השנה שלישית ברציפות שרשות עוקפת את היעד הממשלתי של שיווקים. שומרון פירט כי "יש 46.3 אלף עסקאות מאושרות על אדמות מדינה - כלומר יזמים שילמו את הכסף על הפיתוח והקרקע.

 

"מקובל לומר שאנחנו משווקים רק בפריפריה, אבל במחיר למשתכן פרסמנו 35 אלף יחידות דיור במכרזים, שרק 17 אלף מתוכן בתל אביב, מרכז וחיפה. אם מוסיפים את ירושלים, אשקלון ובית שמש - שולי אזורי הביקוש, מגיעים ל-25 אלף יחידות דיור. השאר נמצאות בדרום ובצפון - שם יש לנו הצלחות גדולות במחיר למשתכן".

 

מתוך מצגת משרד האוצר ()
מתוך מצגת משרד האוצר

דלית זילבר מנהלת מינהל התכנון דלית זילבר ציינה כי "כל הוועדות המחוזיות עברו את היעדים". לדבריה, "בנושא התשתיות אושרו 3 רכבות קלות, 2 בגוש דן ואחת בירושלים. אני מקווה שיצאו לביצוע כמה שיותר מהר, תחנת חנה וסע בשפיים - כל אלו תורמים לתשתיות שאנחנו מחויבים להוסיף לצד יחידות הדיור".

 

מנכ"ל משרד השיכון חגי רזניק פירט על צעדים בתחום הדיור הציבורי ושיקום שכונות, בהם הטמעת 450 דירות במחיר למשתכן לטובת דיור ציבורי, תמיכה בסיוע בשכר דירה ב-160 אלף שקלים ופעילות שיקום שכונות ביותר מ-40 רשויות.

 

מנכ"ל דירה להשכיר עוזי לוי סיכם את הצעדים בתחום של השכרה לטווח ארוך, ואמר כי יש כיום כ-5,000 יחידות דיור בשלבי הקמה. בסך הכל, עד היום הוכרזו 45 אלף יחידות דיור להשכרה ארוכת טווח בוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל).

 

לדבריו, "בשנה החולפת שווקו 2,200 יחידות דיור להשכרה לטווח ארוך ובנוסף אוכלסו שני פרויקטים", אמר. "הכמויות מתחילות להיות משמעותיות וזה אומר שהמודל עובד - היזמים רוצים לבנות והדיירים רוצים לגור. ככל שינקוף הזמן זו תהיה צורת מגורים מקובלת בישראל".

 

 

 


פורסם לראשונה 03/01/2018 13:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים