שתף קטע נבחר

פילאטיס עם הילד: 5 תרגילים ליציבה נכונה

כן, ברור שהכותרת הזו מעוררת התנגדות, כי הרי שיעור הפילאטיס הוא המקום אליו אנחנו בורחות כדי לנוח מהילדים ולשכוח לשעה מהתפקידים האמהיים שלנו. אבל מה דעתך לצאת מהקופסה, ולהרוויח שיעור משותף עם הילד או הילדה שלך, שגם יסייעו לחיזוק הקשר וגם יגרמו לכם להזיז את הגוף

בדרך כלל שיעור הפילאטיס או היוגה הוא המקום אליו בורחות אמהות עסוקות מדי על המסלול המהיר, שרוצות ליהנות משעה של התמקדות עצמית ושקט מכל העולם.

 

אבל מה דעתך מדי פעם לצרף את הפעוט או הילד שלך דווקא לקודש הקודשים של הסטודיו? זה מה שאני מציעה לאמהות שמגיעות להתאמן אצלי, ולא רק בגלל הנתונים שמוכיחים שהורים עם קריירה מבלים היום עם הילדים שלהם פחות מ־20 דקות ביום, אלא גם מפני שמדובר באמת בהזדמנות להפוך את השיעור לסוג של פעילות משותפת.

  

כך מרוויחים פעמיים: גם פעילות גופנית  בעידן שבו הורים וילדים מבלים יותר מדי שעות מול המסכים, מה שמנוגד לחלוטין לצרכים הגופניים שלנו, וגם שעה של בילוי משותף. ותאמינו לי, אני יודעת, אני לא רק מדריכת פילאטיס מנוסה, אני גם אימא לשני כדורי אנרגיה שחייבים לזוז כל דקה ובעיקר גורמים לי להיות יצירתית ולחשוב איך לשתף אותם בפעילות שלי.

 

זמן איכות עם הילדים. וגם פעילות בריאה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זמן איכות עם הילדים. וגם פעילות בריאה(צילום: shutterstock)

  

שיעורים משותפים להורים ולילדים

נזכרתי שכשהילדים היו קטנים, הם היו מטפסים לי על הגב כשתירגלתי עמידת שש, או זוחלים מתחת לבטן שלי. זה היה כל כך טריוויאלי עבורם, עד שיום אחד בפארק הבן הגדול שלי ראה קבוצת נשים מתאמנת והלך וזחל מתחת לבטן של אחת מהן במהלך תרגיל שכיבת שמיכה. היא נקרעה מצחוק. זה נתן לי רעיון: שיעורים משותפים להורים ולילדים. וכשעשיתי את זה, והתחילו להגיע התגובות, גם נזכרתי כמה שזה כיף לשני הצדדים, ויותר מזה: כמה זה לא מובן מאליו.

 

כשאתם מתאמנים ביחד עם הילדים, אתם אשכרה רואים אותם. רואים אותם באמת ולא משחקים במחשב. אתם שמים לב אם יש להם קשיים מוטוריים או פיזיים אחרים ויכולים לתרגל איתם תוך משחק חווייתי. זה לא להיגרר אחרי הילדים לחוג ולהשתעמם מול הפלאפון או עם הורים אחרים, זה לא להיות להם צוות הווי ובידור ולנסות לשעשע אותם, וזה גם לא להילחם בהם שיפסיקו לבהות בטלוויזיה. זה לבצע פעילות ספורטיבית משותפת ששניכם נרתמים אליה ביחד, נהנים, ועל הדרך מחזקים את הקשר עם הילד ומעלים לו את הביטחון פלאים.

  

כפיזיותרפיסטית שמטפלת בעקמת ובבעיות יציבה, השיעורים המשותפים הם גם הזדמנות מצוינת לבחון את היציבה של הילד באימון, במיוחד לאור העובדה שאני רואה כל כך הרבה מקרים של עקמת, שבדרך כלל מתחילה בגיל 10־8, אבל לא אובחנה בזמן.

 

וכמה מילים מקצועיות יותר, אם כיף משותף הוא לא מה שישכנע אתכם לקום מהספה: בשנים האחרונות אוכלים לכולנו את הראש על התעמלות בונה עצם בגיל המבוגר, על אוסטאופורוזיס והפחד מכל טראומה, מכה, נפילה שיכולה לגרום לשבר. אפילו התעטשות או שיעול חזק שמעלים לחץ תוך־בטני יכולים לגרום לעצם חלולה להישבר. אז מה עושים בגיל המבוגר בהתעמלות בונה עצם? מחזקים שרירים ומשפרים את שיווי המשקל כדי למנוע נפילות. איך זה קשור אליכן ואל הילדים שלכן? כי מסת עצם זה משהו שצריך לדאוג לו כבר בגיל צעיר.

 

למשל, מחקר שהתפרסם באוגוסט האחרון חקר את הקשר בין צפיפות מסת העצם לבין פעילות גופנית בקרב ילדים ומתבגרים. מהמחקר עולה קשר ישיר בין פעילות גופנית סדירה לבין מסת עצם גבוהה. מסת עצם נמוכה קשורה להתפתחות של אוסטאופורוזיס, לרוב בחיים הבוגרים, אך גם אצל ילדים. לפעילות גופנית נמרצת, שמשלבת עומס על העצמות, יש השפעה טובה על מסת העצם.

  

השתכנעתם? מעולה. ריכזתי כאן מספר תרגילים שאפשר לתרגל יחד עם הילדים, וכמובן עם קצת דמיון כל תרגיל שאתם מכירים מהאימון פילאטיס / יוגה / שיעור עיצוב שלכם יוכל להפוך לתרגיל מהנה בשניים, ואולי לצרף כדור או אביזר אחר לשם גיוון. אפשר להיות יצירתיים ולשפר את הקואורדינציה ושיווי המשקל על ידי תרגול בעמידה או בישיבה על משטחים שדורשים להפעיל את השרירים כדי להתייצב עליהם, כמו כדור פילאטיס.

 

 

• הכותבת היא פיזיותרפיסטית ומדריכת פילאטיס, מטפלת בעקמת בשיטת "שרוט"

 

תרגילים לפי סדר התרגול המומלץ:

 תרגיל המשולש

הכנה: עומדים זה מול זה, כפות הידיים אחת נגד השנייה מורמות למעלה. לוקחים צעד לאחור כששומרים כל הזמן על הישענות אחד כנגד השני. יוצרים מעין משולש.

 

התרגיל: מרימים עקבים ועולים על קצות האצבעות ומורידים בהדרגה עקבים. שומרים כל הזמן על נשיאת המשקל אחד כנגד השני תוך כדי מציאת איזון לא ליפול. לשים לב שלא מקשיתים את הגב בתרגיל, וכמובן לא לשכוח לנשום.

 

 (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
(צילום: טל שחר)

 

תרגיל הכוכב

 

המשך התרגיל הקודם:

שומרים על האיזון של נשיאת המשקל אחד כנגד השני. פותחים יד ורגל של אותו הצד. אבל עושים זאת באיטיות ובשליטה. לדוגמא, הורה פותח יד ורגל ימין הצידה והילד יד ורגל שמאלה, ועדיין נשארים להישען על היד השנייה של כל אחד. חוזרים בהדרגה לעמדת המוצא ופותחים צד שני. לשים לב לשיווי המשקל ולשליטת הבטן והגב בתרגיל.

 

 (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
(צילום: טל שחר)

 

תרגיל בעמידת פסיעה

עומדים אחד מול השני, רגל ימין לפנים ושמאל לאחור בעמידת פסיעה.

 

מחזיקים עם יד שמאל שלכם את היד השמאלית של הילד.

 

מכופפים ברכיים לכיוון הרצפה ועולים בחזרה.

 

הידיים עוזרות לנו לשמור על שיווי המשקל אחד של השני. ניתן לאזן גם עם יד ימין פתוחה בקו הכתף. לשים לב שהברך האחורית כמעט נוגעת ברצפה ושהברך הקדמית לא עוברת מדי את קו העקב הקדמי.

 

 (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
(צילום: טל שחר)

 

תרגיל האופניים

שוכבים על הגב אחד מול השני ומסדרים את הרגליים בכיפוף של ירך וברך בזווית 90 מעלות. כך בעצם כפות הרגליים נוגעות ברגליים של הילד.

 

 שומרים על איזון ולוחצים רגליים אחת אל השנייה.

 

מכופפים את ברך ימין אל הבטן ומיישרים את רגל שמאל לפנים. ההורה והילד מתרגלים אותו צד של הרגליים.

 

לשים לב שלא מקשיתים את הגב התחתון. התרגיל מאתגר את הבטן, ששומרת על האיזון של הגב בזמן תנועת הרגליים. ניתן להמשיך את התרגיל עם עליית בית חזה כשהידיים שלובות ותומכות מאחורי העורף.

 

 (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
(צילום: טל שחר)

 

מתיחת גב נעימה

 

 יושבים אחד מול השני. הרגליים של הילד אל מול כפות הרגליים של ההורה או נוגעות בחלק הפנימי של הקרסוליים של ההורה.

 

מחזיקים ידיים בהצלבה. מאריכים את הגב לתקרה, שני המתרגלים פותחים את היד הימנית אל התקרה עם סיבוב עדין של בית החזה. הידיים שאוחזות עוזרות לשמור של יציבות וישיבה זקופה.

 

 מחליפים ידיים ופותחים צד שני.

 

לשים לב - אם קשה לשבת בישיבה הזו בגלל מתח בירך האחורית או בגב התחתון, ניתן לכופף ברכיים או לשבת על כרית שתגביה את הישבן.

 

 (צילום: טל שחר) (צילום: טל שחר)
(צילום: טל שחר)

 


הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא בלי בתי. גם בפילאטיס
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים