שתף קטע נבחר

10 המאכלים שיסייעו לכם להתגבר על מחלות החורף

לא רק תרופות: הרפואה המשלימה מציעה דרכים טבעיות שבהן נוכל להכין את גופנו להתמודדות טובה יותר עם מחלות החורף - לפניכם המאכלים שיחזקו את גופכם ויסייעו לו להתמודד איתן

1. פטריות

פטריות מרפא משמשות מזה אלפי שנים לאיזון הזיכרון החיסוני. הפטריות מתגוננות בפני וירוסים, חיידקים ופטריות אחרות באמצעות הפרשת פוליסכרידים.

 

חומרים אלה "מלמדים" את מערכת החיסון לזהות איומים בזריזות, כך שהיא יכולה להגיב מהר כנגד מגוון רחב של פתוגנים. הזיהוי והתגובה המהירים מונעים התפרצות מחלות ו/או מקצרים משמעותית את משך המחלה. לכן, חשוב ומומלץ לשלב פטריות מאכל טריות או מיובשות בתפריט היומיומי במרקים, תבשילים או אפילו כתוספי מזון.

 

מקצרות את משך המחלה. פטריות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מקצרות את משך המחלה. פטריות(צילום: shutterstock)

 

2. שום

השום ידוע כ-"אנטיביוטיקה של הטבע". הוא מכיל חומר הנקרא אליצין שמעודד ייצור של כדוריות דם לבנות, החשובות למניעת דלקות. השום נחשב כמזון מחמם ומייבש ליחה שמסייע בריפוי הצטננות ושיעול.

 

החומר הפעיל בשום זמין יותר לגוף כאשר השום חי ולא מבושל. בנוסף, השום מכיל סלניום, נוגד חימצון הדרוש אף הוא למערכת החיסון, וגפרית המסייעת בתהליכי ניקוי רעלים. הוא שומר על בריאות הלב, מסייע להורדת כולסטרול ומאזן רמות סוכר בגוף.

 

עדיף לא לבשל את השום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עדיף לא לבשל את השום(צילום: shutterstock)

 

3. ג'ינג'ר

לג'ינג'ר מספר תכונות שהופכות אותו ליעיל במיוחד לחיזוק מערכת החיסון ולטיפול במחלות חורף. הוא מחמם ומקל על צמרמורות וקור, הוא מייזע ובכך מתאים להורדת חום ולטיפול בהצטננות ושפעת.

 

ההזעה המוגברת מזרזת פינוי רעלים והחלמה. הג'ינג'ר הטרי מכיל אנזימים המפרקים חלבונים התורמים לתפקידו כנוגד דלקות וכאבים. בנוסף, לזנגוויל השפעות משככות כאבים ומורידות חום.

 

חליטת ג'ינג'ר יעילה לטיפול בכל מחלות החורף: חום, נזלת, צמרמורות, כאבי גרון והצטננות. משפר זרימת דם היקפית וכאבי שרירים. נוגד חמצון, מונע דלקות ואנטי-סרטני.

 

זנגוויל. נגד דלקות וכאבים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זנגוויל. נגד דלקות וכאבים(צילום: shutterstock)

 

4. קינמון

הקינמון נחשב לאחד מצמחי המרפא הכי מחממים שקיימים. ברפואה הסינית הוא נחשב ל"מחמם פנים", פותח "ערוצים" לכן, הוא מתאים מאוד לטיפול במצבי קור, כמו הצטננויות וצמרמורות. לא רצוי להשתמש בקינמון במצבים שנחשבים כמצבי חום, כמו לחץ דם גבוה או גלי חום. כבונוס – הוא מצוין לסכרתיים.

 

מתאים גם לסוכרתיים. קינמון (צילום: דלית שחם) (צילום: דלית שחם)
מתאים גם לסוכרתיים. קינמון(צילום: דלית שחם)

 

5. לימון

הלימון עשיר בוויטמין C, ונחשב לנוגד חמצון חיוני לחיזוק המערכת החיסונית. ויטמין C מונע התחמצנות של תאי הגוף, מדביר חיידקים טבעי, לוקח חלק ביצירת כדוריות הדם האדומות ובספיגת הברזל מן המעיים. כמו כן, הוא עוזר ביצירת קולאגן ולכן עוזר באיחוי רקמות ומזרז ריפוי פצעים.

 

הוויטמין מגביר כמות כדוריות לבנות הנלחמות בזיהומים, הוא אנטי-דלקתי ויכול לעזור בכאבי פרקים ומצבים ראומטיים הנובעים ממצב דלקתי. בנוסף, הוא משפר חומציות בקיבה ועוזר בניקוי רעלים. מגביר הפרשת מיצי מרה מהכבד.

 

עשיר בוויטמין C המגביר כמות כדוריות לבנות הנלחמות בזיהומים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשיר בוויטמין C המגביר כמות כדוריות לבנות הנלחמות בזיהומים(צילום: shutterstock)

 

6. סלק

הסלק נלחם בחיידקים בזכות בטאין שמסייע לעלית כמות תאי הדם הלבנים לימפוציטים ופגוציטים (הבולעים). הוא מסייע לירידה בלחץ הדם בזכות ניטריק אוקסיד שמסייע להרחבת כלי הדם וכך מאפשר יותר מעבר של חמצן למוח, דבר המשפר את תפקוד המוח ואת הריכוז.

 

הסלק עשיר בחיידקים פרוביוטיים התורמים לחיזוק מערכת החיסון. הוא מכיל פיגמנט סגול (כמו בפירות יער), אנטוציאנינים נוגדי חימצון חזקים שמסייעים להיפטר מרעלים בכבד. הסיבים שבו עוזרים להפחית את הכולסטרול, תורמים לפינוי המזון והרעלים החוצה ומסייע להיפטר מרדיקלים חופשיים עוזר לייצור גלוטתיון – נוגד החימצון הטבעי הראשי בגוף.

 

מסייע להיפטר מהרדיקלים החופשיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מסייע להיפטר מהרדיקלים החופשיים(צילום: shutterstock)

 

 

7. ירקות ירוקים

ירקות ירוקים עשירים בכלורופיל הדומה במבנהו להמוגלובין ולכן משפר מצבי אנמיה. בנוסף הוא מזרז ריפוי פצעים, נלחם בחיידקים ומחטא. כחומר בסיסי מוריד חומציות עודפת בגוף ולכן פועל כאנטי דלקתי. בנוסף, עוזר בניקוי וסילוק רעלים בגוף.

 

מדובר על ירקות כמו כרוב, קייל, פטרוזליה, כוסברה, תרד, חסה וברוקולי, נבטי חמניות, מלפפונים, גבעולי סלרי. אלה הם ירקות דלי קלוריות, עשירים בסיבים תזונתיים ומכילים אשלגן, ויטמין C, חומצה פולית, מגנזיום וויטמין K.

 

מומלץ להכין מירקות אלה שייק ירוק, בתוספת פרי אחד, ולשתות אותו בבוקר בכדי לקבל בוסט של אנרגיה ו-"ביטוח בריאות", מכיוון שהשייק מכיל אנזימים החשובים כל כך בשמירת בריאות מערכת החיסון וכל מערכות הגוף. הירקות הירוקים נוגדי דלקת, היות והם סותרים חומציות יתר בגוף ומורידים סיכון למחלות לב.

 

אנזימים החשובים כל כך בשמירת בריאות מערכת החיסון. שייק ירוק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אנזימים החשובים כל כך בשמירת בריאות מערכת החיסון. שייק ירוק(צילום: shutterstock)

 

8. כורכום

הכורכום, "קרוב משפחה" של הג'ינגר, הוא אחד התבלינים החשובים ביותר באסיה. הוא מהווה מרכיב עיקרי בקארי ההודי, בחוויג' התימני ואפילו בעמבה העיראקית יחד עם החילבה. מייחסים לו תכונות ריפוי רבות.

 

הרכיב הפעיל העיקרי, כורכומין, פועל כחומר אנטי דלקתי ונוגד חימצון (מחסל רדיקלים חופשיים הגורמים להזדקנות התאים ולתהליכים ממאירים ). בנוסף, נמצא שהוא מעודד אפופטוזיס (מוות מתוכנן של תאים), דבר המונע מחלות סרטניות, במיוחד סרטן הלבלב.

 

הכורכומין מפעיל אנזימים נוגדי חמצון בכבד, ועוזר לשקם רקמות כבד פגועות מתוצאה מנזקים חמצוניים. הכורכומין גם תומך בתהליכי ניקוי רעלים בכבד. נמצא שהוא פועל כנגד וירוסים ספציפיים לכבד הפטיטיס B ו-C. הוא גם יכול להועיל במצבי אלרגיה, דלקת פרקים, מחלות אוטואימוניות, מחלות לב, סוכרת סוג 2המושפעים כולם מהדלקת.

 

מועיל במצבי אלרגיה, דלקת פרקים, מחלות אוטואימוניות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מועיל במצבי אלרגיה, דלקת פרקים, מחלות אוטואימוניות(צילום: shutterstock)

 

 

9. תה ירוק

התה הירוק מכיל פוליפנולים שהוכחו כמסייעים למערכת החיסון, נוגדי חמצון ונוגדי דלקת, ולכן יכול לעזור במניעת הצטננות ומחלות חורף. שתייה קבועה של תה ירוק מאטה תהליכים של הזדקנות, מפחיתה את הסכנה של התפתחות סרטן ומווסתת את לחץ הדם.

 

הוא גם טוב להגנה מפני מחלות לב וכלי דם, ועוזר לנקות את הגוף מרעלים. בכלל, בחורף חשוב מאוד לשתות משקאות חמים.

 

מנקה את הגוף מרעלים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מנקה את הגוף מרעלים(צילום: shutterstock)

 

10. זרעי דלעת

זרעי דלעת הינם עשירים באבץ, מינרל הנלחם יחד עם ויטמין A בווירוסים ושומר על שלמות ריריות ועוזר בריפוי פצעים, משפר את פוריות הגבר ומונע נשירת שיער. האבץ נמצא גם בנבט חיטה, בסובין, באורז המלא, בשומשום, באגוזי הקשיו בשקדים ובקטניות.

 

עשירים באבץ, מינרל הנלחם יחד עם ויטמין A בווירוסים  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עשירים באבץ, מינרל הנלחם יחד עם ויטמין A בווירוסים (צילום: shutterstock)

 

הכותבת היא רכזת תחום נטורופתיה ברשת מרפאות 'כללית רפואה משלימה'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המזונות הבריאים של החורף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים