שתף קטע נבחר

יהודי מומבאי: הקהילה שממשלת הודו לא סופרת

4,500 יהודים חיים במומבאי - והם הקהילה היהודית הגדולה ביותר בהודו, ומהעתיקות בעולם. לקראת ביקורו של ראש הממשלה הם מקווים לקבל סוף-סוף הכרה כמיעוט אתני בהודו. לא רחוק מהם, בבית חב"ד, מתרגשים לקראת ביקורו של מוישי הולצברג שניצל מפיגוע הטרור שבו נרצחו הוריו, לראשונה מאז האסון

כיום בית הכנסת "מגן דוד" כמעט ריק (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כיום בית הכנסת "מגן דוד" כמעט ריק(צילום: AFP)

 

הקהילה היהודית הקטנטנה של הודו תולה תקוות בשבוע הקרוב, עם ביקורו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, במדינה הענקית. בתוך הלו"ז הצפוף שלו חבוי ביקור מרגש במרכז היהודי שעמד במוקד מתקפת הטרור של מומבאי לפני כמעט עשור, שם מתגוררת רוב יהדות הודו היום – כ-4,500 איש בסך הכול מתוך כ-5,000 בכל המדינה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 


 

ביום חמישי עתיד נתניהו להגיע לבית חב"ד עם מוישי הולצברג בן ה-11, ששכל את הוריו בפיגוע שבו נהרגו 166 בני אדם (שישה מתוכם יהודים), במה שיהיה הביקור הראשון של הילד במקום מאז.

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

     

    קצת לפני הביקור, בבית הכנסת "מגן דוד" שבמומבאי המתפללים נרגשים. אחרי הכול, חלפו כבר 15 שנים מאז הפעם האחרונה שזו לביקור של הנהגה הישראלית. "אלו חדשות ממש טובות עבורנו", אומר יואל גרשון אווסקר ל-AFP.

     

    ביקורו של נתניהו מגיע כביקור גומלין, חצי שנה לאחר שראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, ביקר בישראל – והוא הפעם השנייה בסך הכול לביקורו של ראש ממשלה ישראלי במדינה (הראשון היה אריאל שרון, בשנת 2003).

     

    היהודים לא מוכרים כמיעוט אתני

    יונתן סולומון, ראש הפדרציה היהודית-הודית, רואה בביקור ובקשרים החמים בין ישראל להודו עניין שבמעלה עליונה עבור יהודי המדינה. "ככל ששיתוף הפעולה הדוק יותר, כך הקשר שמרגישה הקהילה היהודית פה לישראל הדוק יותר. אנחנו מרגישים שמכירים בנו וזה משרה בנו ביטחון".

     

     (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    (צילום: AFP)

     

    זו לא רק ההכרה שיהודי הודו משתוקקים לה. למרות שהיסטוריונים סבורים כי היהודים הראשונים הגיעו להודו לפני אלפיים שנים בקירוב, צאצאיהם החיים שם כיום מספרים כי הם מרגישים כמעט ולא קיימים במדינה שבה הם מיעוט בלתי נספר ממש, לצד הינדואים, מוסלמים, סיקים, נוצרים, בודהיסטים וכהנה דתות.

     

    יתרה מכך, הם אפילו לא מוכרים כמיעוט על ידי הממשלה ההודית, וכך אף אינם נספרים למפקד האוכלוסין – עובדה שההנהגה היהודית מקווה כי תשתנה בעקבות הביקור. בשנת 2016 הכירה מדינת מַהָארָאשְׁטְרַה ביהודים כמיעוט רשמי, מה שהקל על רישומם לנישואין והענקת תקציבים למוסדות הקהילה שם, אך המימשל ההודי הרשמי עדיין לא עשה זאת. "ולמרות שמדובר בהכרה סימבולית בלבד, היא חשובה עבור הקהילה", סולומון אומר.

     

    בית הכנסת כמעט ריק

    בהודו חיות למעשה מספר קהילות יהודיות נבדלות זו מזו. ביניהן "בני ישראל" שלהם ההיסטוריה הארוכה ביותר במדינה, ו"הבגדאדים" שנמלטו מהפרעות במאות ה-18 וה-19. ולמרות שאין נתונים רשמיים, חוקרים סבורים שיהדות הודו בשיאה - שנות ה-40 של המאה הקודמת - מנתה כ-20 אלף איש, שמרביתם עלו לישראל עם הקמתה.

     

    ארוחת הבוקר לאחר התפילה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    ארוחת הבוקר לאחר התפילה(צילום: AFP)

     

    "הודים רבים כלל לא יודעים על הקהילה היהודית, המנהגים והחגים שלנו", אומר אווסקר, המקווה כי ביקורו של נתניהו יסייע להגברת המודעות לאמונה היהודית בקרב אוכלוסיית המדינה. "זה יהיה מועיל עבורנו, כך שיכירו בנו", הוא הוסיף.

     

    בית הכנסת "מגן דוד" הממוקם באזור ההיסטורי של מומבאי, במחוז ביקולה, הוא אחד משמונה בתי כנסת הנמצאים בבירה הפיננסית של הודו, המוקפת פרוורים. בכל בוקר מתכנסים כ-15 גברים לתפילה בהיכל שיכול היה להכיל בקלות גם מאות מתפללים.

     

    לאחר התפילה הם נשארים לארוחת בוקר הכוללת לחם, ביצים וגבינה בשילוב צ'אי הודי. לאחר מספר ברכות נוספות מוגש הקינוח – פירות חתוכים.

     

     (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    (צילום: AFP)

     

    "כל האזור הזה היה פעם יהודי", נזכר אליס יעקב דוד, אחד ממתפללי בית הכנסת הקבועים. "אך רבים עלו לישראל או היגרו לארה"ב, קנדה, אוסטרליה או בריטניה".

     

    ביקור ראשון מאז הטבח

    יהודי הודו לא חוו אנטישמיות, בדומה לאחיהם בגלויות השונות, עובדה שההיסטוריונית ליאורה פזרקר תולה בחלקה בהיטמעות שלהם במנהגים, בשפה ובלבוש ההודיים. "הקהילה השתלבה מאוד טוב באוכלוסייה המקומית, מבלי לוותר על זהותה היהודית", אמרה ל-AFP.

     

    דוד, שהוריו נמלטו להודו בעקבות רדיפות יהודים בעיראק לפני 125 שנים, מצהיר כי הוא איננו מכיר ולא חווה מעולם פגיעה על רקע אנטישמי במדינה. "הייתה מתקפת טרור אחת, וגם היא הגיע מחוץ למדינה", הוא מתייחס למתקפת הטרור של 2008.

     

    הרב ישראל קוסלובסקי מתרגש: "זה המקום שבו מוישי קיבל את החיבוק האחרון מאביו ואמו" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
    הרב ישראל קוסלובסקי מתרגש: "זה המקום שבו מוישי קיבל את החיבוק האחרון מאביו ואמו"(צילום: AFP)

     

    מוישי הולצברג היה אז בן שנתיים בלבד. בתוך דקות איבד את אביו, הרב גבריאל ואמו רבקה הולצברג, שניהלו את בית חב"ד, וניצל בעזרת המטפלת שלו, שחיה עם המשפחה כיום בישראל.

     

    "הביקור שלו באתר יהיה מאוד מרגש עבורנו. זה המקום שבו קיבל את החיבוק האחרון מאביו ואמו", אומר הרב ישראל קוסלובסקי המנהל כיום את בית חב"ד.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: AFP
    הרב ישראל וחיה קוסלובסקי. עשר שנים לרצח של קודמיהם בתפקיד
    צילום: AFP
    מומלצים