שתף קטע נבחר

נאום אבו מאזן: מריר ומיואש - אבל לא שורף גשרים

בדברים החריגים והתוקפניים שנשא בכינוס אש"ף הבהיר הנשיא הפלסטיני שמעתה לא יסכים לתיווך אמריקני. אבל התיאום הביטחוני יימשך. קהל היעד היה הצעירים שמתרחקים ממנו. פרשנות

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

נאומו של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן אמש (א') בכינוס המועצה המרכזית של אש"ף ברמאללה היה חריג, מריר, סרקסטי וקונספירטיבי, באופן שהדגים את הייאוש המוחלט שלו מישראל, מהממשל האמריקני ומסיכויי התהליך המדיני.

 

מלכתחילה התכנסה המועצה בעקבות ההכרה האמריקנית בירושלים כבירת ישראל. מדבריו ניכר שהוא מודע לגילו ולעובדה שייתכן שבכינוס הבא יעמוד מישהו אחר בראש אש"ף. אבו מאזן הבהיר באופן חד וברור שאין ולא יהיה לממשל של דונלד טראמפ כל חלק בתיווך או מתן חסות למו"מ עתידי עם ישראל, אלא רק לאו"ם או לוועידה של כמה מדינות שיתנו לה חסות. לפיכך, מבחינת הפלסטינים העסקה האולטימטיבית מתה עוד לפני שנולדה.

 

אבל אבו מאזן לא שרף את כל הגשרים. הוא אמנם איים שהסכם אוסלו הסתיים, אבל באופן מעשי, ביטול של הסכם אוסלו משמעו פירוק של הרשות הפלסטינית. לרמת ייאוש כזאת הוא לא הגיע, וככל הנראה גם לא יגיע.

 

ובכלל, לא הייתה כל התייחסות להשעיה או עצירה של התיאום הביטחוני עם ישראל. למרות הנאום הלוחמני, הנשיא הפלסטיני מבין עדיין את המשמעות של התיאום עבור הפלסטינים ויודע שהוא שומר עליו מהפיכה של חמאס או מניסיונות ליצירת כאוס בגדה המערבית.

עימותים בגדה. אבו מאזן הבהיר: "לא להתנגדות אלימה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
עימותים בגדה. אבו מאזן הבהיר: "לא להתנגדות אלימה"(צילום: AFP)

אבו מאזן יודע שמצבו בסקרי דעת הקהל הפלסטינים רע מאוד ובשפל חסר תקדים. מקור עיקר האכזבה ממנו מצוי בדור הצעיר שלא מאמין בו ובהנהגה שלו. הנאום נגד ארצות הברית נועד אולי לזכות בכמה נקודות זכות בקרב אותו דור ולהשיג לו תמיכה משם, וזאת מתוך הבנה שהצעירים הללו שבעי הבטחות ורואים למול עיניהם הנהגה שעדיין מיישרת קו עם ממשל פרו-ישראלי.

 

אבו מאזן הדגיש כמה וכמה פעמים שלא עוד. שזה הסתיים. הוא גם דיבר על הצורך לדאוג לדור הצעיר במהלך נאומו וציין כמה פרויקטים שהרשות הפלסטינית מעורבת בהם למען הצעירים הפלסטינים.

 

למרות התקיפות והחריפות בדבריו הקפיד אבו מאזן להבהיר שוב ושוב שההתנגדות הפלסטינית שהוא תומך בה מתבצעת בדרכי שלום ולא באופן חמוש. בכך הוא סימן למעשה את הקו האדום: ייאוש - כן, אינתיפאדה חמושה - לא. בכך הוא דאג להשאיר פתח למשא ומתן עם ישראל והדגיש שהוא רוצה במשא ומתן כזה, אבל לא תחת חסות אמריקנית.

 

אבו מאזן התייחס להליך הפיוס עם חמאס והודה שהוא נמצא במבוי סתום, אך ציין באותה נשימה שלא יסכים למדינה בעזה ומדינה בגדה. כלומר הוא ימשיך להשאיר את הפיוס על אש נמוכה ולו רק כדי לא לאבד באופן מוחלט את רצועת עזה לחמאס פעם נוספת.

 

בנאום תקף אבו מאזן הן את שורשי הציונות, כשאמר ש"רצו להביא את היהודים מאירופה לכאן כדי לשמור על האינטרסים של האירופים באזור", והן את טראמפ. על הנשיא האמריקני הוא אמר: "ראיתי בטוויטר ציוץ, 'אנחנו לא מביאים לפלסטינים כסף מפני שהם מסרבים למשא ומתן'. יח'רב ביתכּ. איפה הצעת לי את זה? בטלפון? בטלוויזיה?".

פורסם לראשונה 14/01/2018 23:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אבו מאזן, אמש ברמאללה
צילום: AFP
מומלצים