שתף קטע נבחר

"נרקיסיסט, פונדמנטליסט": הצפה של ספרים נגד טראמפ

זה התחיל בסערת הספר "אש וזעם", וממשיך בעוד שישה ספרים שיוצאים לאור באותו יום בדיוק, ומנסים לזעזע את הקרקע תחת משטר טראמפ. מההחלטות שקיבל ופוגעות באזרחי אמריקה בצורה שאי אפשר לתקן, דרך תסריטי קריסת הדמוקרטיה ועד סיפורים קצרים של מאבק - שנה לאחר תחילת כהונתו, הספרות לא עושה לנשיא הנחות

הסערה שגרר ספרו של מייקל וולף "אש וזעם", על שלל החשיפות אודות נשיא ארצות הברית, שמיהר בעקבותיהן להכריז בציוץ בטוויטר שהוא "גאון ושפוי" - סימנה את תחילתו של מבול יצירתי של ספרים שמסכמים שנה לכהונתו של טראמפ. אפשר להניח שמדף הספרים על האיש החזק באמריקה צפוי לגדול ולהתרחב בשנה הקרובה, וכבר מחר (ג') צפויים לראות אור שישה ספרים שיעלו זוויות שונות של ביקורת המופנית כלפי הנשיא.

 

כמו ספרו של וולף, "זה אפילו גרוע ממה שאתם חושבים: מה שממשל טראמפ עשה לארה"ב", ספרו של העיתונאי זוכה הפוליצר דייויד קיי ג'ונסון מתכוון לטלטל את הקרקע תחת רגליו של טראמפ. על פי עמוד הספר באמזון, הוא מביט אל האופן שבו תקופתו של טראמפ בנשיאות מפרקת את הממשל האמריקני מבפנים, וממחיש כיצד טראמפ היה שותף במשימת "Making America worse again". ג'ונסון עקב אחר טראמפ מאז 1988, ומבקש להראות בספרו מה השפיע על החלטות שונות שקיבל טראמפ לאורך שנת נשיאותו וכיצד הוא הוביל מהלכים שפגעו באזרח האמריקני בצורה שאי אפשר יהיה לתקן.

שותף במשימת "Making America worse again" (צילום: AP) (צילום: AP)
שותף במשימת "Making America worse again"(צילום: AP)

אחת הסוגיות בהן עוסק ג'ונסון היא המס שהחליט טראמפ להטיל על מוצרים שמיובאים ממקסיקו, לאחר שזו לא הסכימה לשלם על החומה שבכוונתו לבנות, באופן שהוביל לכך שאם החומה תיבנה, האזרחים האמריקנים יהיו מי שישאו בעלויות. עניין אחר הוא הסוכנות האמריקנית להגנת הסביבה (EPA) שבראשה העמיד טראמפ את עורך הדין סקוט פרויט, שלאורך הקריירה שלו ניסה להרוס את הסוכנות שעתה הוא עומד בראשה. הספר מציג את הפגישות שניהל פרויט עם בכירים בתעשיות מזהמות במטרה לאפשר להם להמשיך לפעול ללא פגע, כשהוא מסתיר את הצעדים הללו מעובדי ה-EPA.

 

כחלק מסיסמתו של טראמפ "Drain the swamp" ("יבשו את הביצות"), הוא הצהיר כי בכוונתו להיפטר מהשחיתות וממעורבותם של בעלי אינטרסים כלכליים בוושינגטון. ג'ונסון ממחיש כיצד מאז שנבחר לנשיאות, טראמפ רק מינה שלל ביליונרים לתפקידים בכירים בממשל האמריקני, בהם סטיבן מנוצ'ין בתור שר האוצר ובטסי דבוס בתור מזכירת החינוך, שכבר הספיקה להציב את האינטרסים של בנקים מעל אלה של סטודנטים שנמצאים בחובות כלכליים.

 

אין זה ספרו הראשון של ג'ונסון העוסק בטראמפ - כבר לפני שנתיים הוא הוציא ספר בשם "The Making of Donald Trump", שעקב אחר התפתחות הקריירה שלו בעולם העסקים. בספר הנוכחי הוא ממשיך את הקו שהתחיל אז, כשהפעם, כאמור, הוא מתמקד בתקופתו של טראמפ בשלטון. "הנשיאות של טראמפ היא על טראמפ. נקודה", הוא כותב ומבהיר כי הספר מתחקה אחר "הצורך העצוב של טראמפ בתשומת לב והערצה ציבורית" שמתדלקות את "דמותו הפונדמנטליסטית, הנרקיסיסטית".

 

ספר נוסף שעתיד לראות אור מחר הוא "Trumpocracy" מאת דייויד פרום. על פי אתר האינטרנט של הארפר-קולינס, ההוצאה שבה הספר יודפס, הוא מסביר כיצד טראמפ מערער מוסדות אמריקניים בסיסיים בדרכים שנעלמו מעיני התקשורת. פרום, עיתונאי שבעבר שימש כותב הנאומים בבית הלבן בתקופת נשיאותו של ג'ורג' בוש, טוען בספרו כי טראמפ שינה את מהות מוסד הנשיאות לרעה, באופן שישאר למשך עשורים, ללא קשר לתקופה שבה ישרוד בתפקידו. "חירות התקשורת ועצמאות המערכת המשפטית נפגעו", הוא מסביר. "עד הבחירות האחרונות לנשיאות קריסת הדמוקרטיה נראתה כבעיה של מדינות אחרות בעולם... האופטימיות השאננה הזו הגיעה לקצה עם עלייתו של דונלד טראמפ. המשבר הוא של האמריקנים, כאן ועכשיו".

עוד במתקפה העיונית על ממשלו של טראמפ, צפוי לראות אור הספר "איך דמוקרטיות מתות", שכתבו דניאל זיבלט וסטיבן לויצקי, שני פרופסורים מאוניברסיטת הארוורד שחקרו בשני העשורים האחרונים את תהליכי השקיעה של דמוקרטיות שונות באירופה ודרום אמריקה. בפתח ספרם הם מעלים את השאלה אם תקופת נשיאותו של טראמפ היא הקץ לדמוקרטיה האמריקנית. התשובה לכך לדעתם היא כן. לשיטתם, דמוקרטיות לא קורסות יותר בנקודת רתיחה אחת, של הפיכה או השתלטות צבאית, אלא בתהליך ארוך ושקט שמערער את כוחם של מוסדות משמעותיים כמו העיתונות והמערכת המשפטית, לצד שחיקה של נורמות פוליטיות ישנות. באמצעות דוגמאות היסטוריות מאירופה של שנות ה-30 ועד הונגריה, טורקיה וונצואלה של היום, ממחישים לויצקי וזיבלט כיצד סיפורי המוות של דמוקרטיות בעולם דומה לזה שמתרחש בימים אלה בארה"ב וגם מציעים כמה אפשרויות החייאה.

 

זווית ספרותית על הנושא יהיה אפשר למצוא בקובץ סיפורים בשם "It Occurs to me That I am America". הספר אוסף יצירות של כותבים מוכרים בהם ניל גיימן ומארי היגינס קלארק, ומבקש לתמוך באיגוד האמריקני לזכויות אזרחיות ולהוות חזית של מאבק כנגד מהלכיו של טראמפ בשנה האחרונה. "ביקשתי מהסופרים לכתוב סיפורים ועלילות בדיוניות כי לא רציתי עוד רטוריקה פוליטית", אמר ל-CNBC עורך הספר ג'ונתן סנטלופר. "סיפור הוא דבר שיכול להעביר רגשות ואפילו מסר בלי לעורר עוד ועוד פולמוסים".

 

לצד יצירות שבאופן מופגן מוחות נגד טראמפ, צפויים לראות אור שני ספרים המתנגדים בצורה רחבה יותר לתפיסותיו של הנשיא. "When They Call You a Terrorist", שנכתב על ידי פטרישיה חאן קולורס ואשה בנדאלה, שתי נשים שהקימו את תנועת המחאה "Black Lives Matter", מבקש לעורר את

 קוראיו לאקטיביזם והתנגדות לממשל באמצעות דוגמאות היסטוריות של מאבקים חברתיים. "Together We Rise: Behind the Scenes at the Protest Heard Around the World", אוסף מאמרים של נשים שמגיעות משדות שונים בעולם התרבות, בהן הסופרת רוקסן גיי, השחקנית אשלי ג'אד והקומיקאית ג'יל סולווי - ומציין שנה לצעדת הנשים שהתקיימה יום לאחר השבעתו של טראמפ.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
דונלד טראמפ. רעידת אדמה ספרותית
צילום: AP
לאתר ההטבות
מומלצים