שתף קטע נבחר

"אנחנו משלמים מחיר על דברים שישראל עושה"

רבים מיהודי התפוצות מוטרדים מהשאלה האם בפרויקט שנקרא "ישראל - מדינת העם היהודי" הם בפנים או בחוץ. ליו"ר לשעבר של התאחדות הסטודנטים היהודית בבריטניה, ג'וש סייטלר, יש תשובה מעניינת

"מצד אחד נתניהו תמיד מציג את עצמו כראש הממשלה של כל העם היהודי. מצד שני, ציפי חוטובלי אומרת ליהודי התפוצות לא להתערב במה שקורה בישראל . אז מה אתם רוצים שנבין מזה?"

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

עם חצי חיוך על הפנים, אבל גם עם לא מעט רצינות ג'וש סייטלר, היו"ר היוצא של התאחדות הסטודנטים היהודית בבריטניה, מעלה את השאלה שמטרידה לא מעט מיהודי התפוצות – האם בפרויקט שנקרא "ישראל – מדינת העם היהודי", הם בפנים או בחוץ?

 

ג'וש סייטלר. "לא קשה להיות יהודי בבריטניה" ()
ג'וש סייטלר. "לא קשה להיות יהודי בבריטניה"

 

סייטלר בילה בחודשים האחרונים בישראל במסגרת תוכנית "מסע" שמביאה צעירים יהודים מהתפוצות לישראל, והוא מנסה לשרטט את ההבדל העיקרי בין ישראל לתפוצות בנושא הדת: "יש באנגליה מספר זרמים, בהם כמובן האורתודוכסי, המסורתי וגם הרפורמי. בניגוד לישראל, יש הרבה יותר גמישות מצד האורתודוכסים. הם פתוחים יותר, מוכנים לדיאלוג ובאופן עקרוני מבקשים למנוע קונפליקט בקרב הקהילה היהודית.

 

"אולי באופן מצער, אפשר להגיד שאנטישמיות מאחדת את כל הזרמים היהודיים. בקמפוסים נתקלים לעיתים בבעיות של זהות יהודית ואנחנו מנסים ליצור שם מקום שבו כולם ירגישו טוב עם פעילות האגודה היהודית ועם היהדות עצמה".

 

עד כמה האנטישמיות מורגשת בקמפוסים או ברחובות?

"ראיתי רק מקרים ספורים של אנטישמיות באנגליה. לא קשה להיות היום יהודי באנגליה והקהילה די חזקה ומקורבת לגורמים משמעותיים בשלטונות וגם למנהיגי שאר הקהילות. עם זאת, מעל לכל זה מרחף ה-BDS והוא יריב קשה של הקהילה. רבים ב-BDS מזהים אוטומטית יהודים עם ישראל וטוענים למשל שאם אתה יהודי אז אוטומטית אתה הורג ילדים בעזה".

 

בתקופה האחרונה נוצר ריחוק גדול בין חלק מיהודי ארה"ב לבין ההנהגה הישראלית ומדינת ישראל . איך אתה רואה את היחסים בין ישראל לקהילה בבריטניה?

"אני חושב שיש לנו שיח שונה מאשר מה שקורה בארה"ב. אנחנו חיים באירופה, אנחנו זוכרים את השואה ויש לנו קשר חזק עם ישראל. ברור שיש רגעים שבהם אנחנו יכולים להתעצבן או למחות על דברים שממשלת ישראל עושה או אמירות של מנהיגים כאלה או אחרים, אבל אני מאמין שזה עובד גם בכיוון ההפוך ולא תמיד מרוצים בישראל ממה שקורה בבריטניה, וזה לגיטימי לגמרי.

 

"מה שחוטובלי לא מבינה היא שאנחנו גם משלמים מחיר על דברים שישראל עושה, ואי אפשר להתעלם מזה, גם אם אנחנו לא גרים פיזית בישראל".

 

חוטובלי. ביקורת ביהדות התפוצות על האמירות שלה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חוטובלי. ביקורת ביהדות התפוצות על האמירות שלה(צילום: גיל יוחנן)

 

המאבק הקשה נגד ה-BDS בקמפוסים

כמו בארה"ב, הזירה החמה באנגליה היא הקמפוסים. תנועת ה-BDS היא אחת החזקות בשטח ומולם ניצבים בעיקר הסטודנטים היהודיים שנעזרים בנציגויות הישראליות במדינה. לדברי סייטלר, יש בבריטניה כ-18 אלף סטודנטים יהודים, אך כמובן שלא כולם מזדהים עם המאבק ויש גם כאלה אשר בוחרים בעמדה של ה-BDS.

 

סייטלר מסביר ש"ה-BDS זה קונספט די חכם. מאוד קשה להוציא אנשים להפגין על משהו, אבל לבקש מהם לא לקנות מוצר ישראלי זה דבר קל. אני חושב שלהתעלם מהם זה לא הפתרון. ככל שנלמד טוב יותר על הקונפליקט ונלמד גם אחרים יהיה קל יותר להיאבק בזה בדרכים אפקטיביות. ברור שברגע שזה גולש לאנטישמיות אנחנו כבר נמצאים במצב יותר קשה וצריכים להגיב בעוצמה רבה יותר".

 

"חסרה לפעמים מחשבה יצירתית בבריטניה"

לאורך השנים לא עלו לארץ עולים רבים מאנגליה. מצבם הנוח יחסית ואולי פערי מנטאליות גדולים מול ישראל, משאירים רבים מהיהודים בלונדון.

 

סייטלר דווקא שוקל להישאר בישראל, וזאת נוכח הניסיון הרב שצבר בחודשים האחרונים. "בחצי השנה האחרונה, במסגרת תוכנית הקריירה במסע, עברתי תהליך מדהים ואני ממש אדם אחר. פגשתי המון אנשים, יהודים שהגיעו מכל העולם, דתיים ולא דתיים, ערבים, פלסטינים, מנהיגים שונים. איפה עוד הייתי יכול לעשות כל כך הרבה בגיל 23? יש פה מנטאליות פתוחה וחשיבה יצירתית ואלה דברים שחסרים לנו לפעמים בבריטניה.

 

"במסגרת התוכנית אנחנו גרים בלב ת"א וחיים את החיים כמו שהם ממש, ולא בבועה כלשהי איפשהו. באיזה מקום בעולם הייתי יכול לעשות התמחות בסטארט אפ מעניין כמו פה? כל החוויה הזאת יוצרת לי נטוורקינג מעולה ואני מקווה להישאר בישראל", הוא מסכם.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יניב רובחה
ג'וש סייטלר
צילום: יניב רובחה
מומלצים