שתף קטע נבחר

מה הסיבה שרופאים לובשים כחול ואחיות לבן?

בבתי החולים בארץ ובעולם אפשר לזהות את הרופאות והרופאים לפי המדים הכחולים, ואילו אחים ואחיות נוהגים ללבוש מדים לבנים. מה הוביל לבחירה האופנתית הזאת ואיך היא קשורה לאשליה אופטית במוחם של הרופאים?

צפו: סוד הצבעים שנבחרו למדי הצוות הרפואי

 

 

הרופאים בכחול והאחיות בלבן: כבר שנים שזוהי חלוקת הצבעים הנהוגה בבתי החולים בישראל - הרופאות והרופאים לובשים מדים ירוקים או כחולים, והאחים והאחיות לובשים מדים לבנים בדרך כלל. אבל המצב האופנתי בבתי החולים לא תמיד היה כזה - הוא עבר שינוי במהלך השנים.

 

בעבר החיים היו פשוטים - הצבע השולט בבתי החולים היה לבן, גוון שנחשב סמל לניקיון ובריאות. הלבן נבחר לצפות את קירות בתי החולים, את מדי הצוות הרפואי ואפילו את הפיג'מות של המאושפזים. מדים בצבע לבן גם אפשרו לזהות כתמי דם ולכלוך אחרים, שאילצו את אנשי הצוות להחליף מיד מדים, ובכך לכאורה למנוע את התפשטותם של זיהומים.

 

רופאה בכחול, אחות בלבן. בית החולים ברזילי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רופאה בכחול, אחות בלבן. בית החולים ברזילי(צילום: shutterstock)
 

אבל לקראת שנות השישים של המאה הקודמת חלחלה ההבנה שהלבן הזה בכל מקום גורם לעומס רב על העין. אבל לא רק עייפות העין הובילה לצורך בשינוי הגוון. היו אלה גם המכבסות שעבדו שעות נוספות, כיוון שעל המדים הלבנים כל כתם ולו הקטן ביותר מיד היה בולט. הדבר גרם להחלפות תכופות של מדים של הצוותים הרפואיים במהלך המשמרת, לעומס על עובדי המכבסות וגם לבזבוז כספים רב.

 

עוד כתבות בנושא:

מדריך: כך תזהו מי מטפל בכם בביה"ח לפי המדים

כך גרמו לרופאי בי"ח הלל יפה לשבור דיסטנס עם החולים

לא תאמינו: רבים מהרופאים והאחיות לא מתחסנים לשפעת

 

בבתי החולים בארצות הברית החלו לחפש אחר גוון אחר שמעמיס פחות על העין, וכך נמצא כי גוני כחול וירוק הם אלה שמפחיתים פחות את העומס על מערכת הראייה, יוצרים פחות עייפות, וגם גורמים לניגודיות בין צבע הקירות לבין צבע הרופאים.

 

האשליה האופטית: המוח מתרגל לצבע

ומדוע לא נבחרו גוונים אחרים, כמו ורוד או אדום? הסתבר שכאשר אנו מתבוננים זמן ממושך בגוון מסוים, המוח מתחיל "להתרגל" לאותו גוון ולאט לאט להתעלם ממנו זמנית. כך למשל, אם תביטו זמן רב על כתם אדום שנמצא במרכז דף לבן הוא יילך ויתבהר.

 

תהליך זה, שמכונה "דה סנסיטיזציה" של המוח, העלה את החשש שמדים בגוני אדום או ורוד ימנעו מהרופאים לזהות דימומים במטופלים, מה שעלול היה להסתיים באסון.

 

חשבו שלבן זה מרגיע. אחיות בתל השומר - 1948 (צילום: יגאל חמיש) (צילום: יגאל חמיש)
חשבו שלבן זה מרגיע. אחיות בתל השומר - 1948(צילום: יגאל חמיש)
 

וכך, בשנות השבעים שונו מדי הרופאים לגוני כחול וירוק, בעוד שהאחיות נותרו עם מדים לבנים. אירופה לא מיהרה לאמץ את הטרנד האמריקני החדש, ונותרה עד לשנים האחרונות עם מדים לבנים. באחרונה החלו גם באירופה לשנות את המדים הלבנים של הרופאים לגוני כחול וירוק.

 

ברזילי: האחרונים לשנות

ומה קורה בארץ? אצלנו כולנו זוכרים את מראה האחות בלבן עם הכובע הייחודי, ועד לאחרונה ניתן היה לראות את המדים הללו ממש, כולל הכובע, אצל האחיות בחדר המיון בבית החולים ברזילי. רק באחרונה הוחלף שם הלבוש המיתולוגי במדים צבעוניים.

 

 בשאר בתי החולים האופנה מגוונת. אמנם הכחול והירוק הם השולטים במדי הרופאים, אולם בחדרי הניתוח בחלק מבתי החולים החליטו שהמדים יהיו בצבע סגול, ומעליהם הרופאים ילבשו מדים סטריליים חד פעמיים בצבע ירוק או כחול.

 

האחיות נותרו במרבית המקומות במדים לבנים, אולם בחלק מהמחלקות, כמו מחלקות ילדים וחדרי מיון, המדים שנבחרו הם בצבע ורוד. בניגוד לחששות שהובעו בעבר, הוא אינו מסתיר כתמי דם, נחשב לצבע שאינו מעמיס על העין והופך את בית החולים החד גוני הלבן של פעם לצבעוני ומאיים פחות.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מדים סטריליים בצבע ירוק. חדר ניתוח
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים