שתף קטע נבחר

כך משתנה הטעם שלנו באוכל במהלך השנים

אנחנו נולדים עם העדפה ברורה לטעמים מתוקים, אבל במהלך השנים הטעמים הולכים ומשתנים לכיוונים "בריאים" יותר. למה זה קורה לנו? צפו

 

 

בימוי ועריכה: בן שפייר | הגשה: דניאלה רגב | תוכן והפקה: מיכאלה חזני | צילום: חגי דקל

 

הטעם שלנו בהחלט משתנה עם הזמן. אנשים רבים שבילדותם העדיפו שקית מלאה סוכריות על פני שקית של חטיף מלוח כלשהו - יבחרו כיום בחטיף המלוח.

 

הטעם שאנו חווים מורכב לא רק מחמשת הטעמים שאנו חשים בפקעיות הטעם שבלשון (מתוק – עתיר אנרגיה, מלוח, חמוץ – מקולקל או בוסר, מר – רעיל, ואוּממי), שיש כמה אלפים מהן, אלא גם מהארומה, חומרים נדיפים המפעילים את קולטני הריח באפנו, וכך משנים גם את תחושת הטעם. יש מיליוני קולטני ריח מכ-400 סוגים, והם יכולים להבחין בטריליון ריחות שונים.

 

בגיל צעיר חוש הטעם למתוק חזק יותר וכמוהו גם חוש הטעם למר, כנראה בגלל האבולוציה, שבה התפתחנו להעדיף מזונות עשירים באנרגיה ולהימנע ממזונות רעילים, שרובם המוחלט מרים.

 

נולדים עם העדפה למתוק

בני אדם, כמו יונקים אחרים, נולדים עם העדפה מובנית לטעם מתוק. ההעדפה הזאת ניכרת כבר אצל תינוקות בני יומם ואפילו בקרב פגים: טעם מתוק מרגיע אותם וגורם להם להגביר את פעולת היניקה, דבר שמוביל אותם לאכול יותר.

 

העדפה לטעם המתוק דועכת עם הגיל, שכן ילדים מעדיפים טעמים מתוקים יותר ממבוגרים, אך זה גם מושפע מהסביבה: ילדים קטנים לומדים מהו הטעם ה"נכון" של המזון כשהם נחשפים למזונות שונים. מחקרים מעידים שילדים שהתרגלו לאכול מזון ממותק יעדיפו מזון מתוק יותר גם כמבוגרים. כלומר רמת המתיקות שהם יגדירו "טעימה" תהיה גבוהה.

 

מחקרים מצאו שככל שילדים צורכים יותר פירות הם יעדיפו רמת מתיקות נמוכה יותר, שכן הם לומדים שרמת המתיקות הראויה היא זו של פירות, ולא של מזון מתוק יותר.

 

חלק מהשינוי בטעם נובע מהסתגלות לטעמים שונים. אנחנו לומדים לאהוב חמוץ, לחבב את המרירות של הבירה ואפילו מסוגלים לאכול ברוקולי או לשתות סודה. ככל שגדלים פוחת משקלם של הטעמים בקביעת המזונות שאנו אוכלים, ואילו הנכונות שלנו להתרגל למזונות ולנסות טעמים חדשים הולכת ותופסת מקום גדול יותר.

 

ואולם חלק מהשינוי בהעדפות נובע משינויים במוח ובקולטני הריח והטעם. חושי הטעם והריח רגישים יותר בקרב ילדים מאשר במבוגרים. מאחר שחושי הטעם והריח פועלים פחות טוב בגיל מבוגר, גדלה ההעדפה למזונות שמעוררים תחושה כלשהי ולאו דווקא לטעם מסוים, מה שמגדיל את הסכנה לתיבול יתר של מנות.

 

פגיעה בחוש הטעם ובחוש הריח

עם העלייה בגיל יותר ויותר מפקעיות הטעם מתות (קודם אצל נשים ואחר כך אצל גברים) וכן חוש הריח נפגע. אצל מעשנים הפגיעה חזקה אף יותר. בדרך כלל הטעמים הראשונים שנפגעים הם מלוח ומתוק, אם כי ההשפעה העיקרית היא לא הירידה בכמות ובאיכות פקעיות הטעם אלא הפגיעה בחוש הריח, כמו שכל מי שסבל מצינון קשה יכול להעיד.

 

הירידה בחוש הריח כוללת פגיעה בהתחדשות קולטני הריח, בעצבים שמעבירים את האותות על הריח למוח ובאזור מוחי שנקרא פקעת הריח (olfactory bulb). בנוסף הירידה בכמות הרוק בפה והריר באף מפחיתה את הרגישות לטעמים.

 

עם הירידה בטעם ובריח יורדים העניין וההנאה מאוכל ועולה הסכנה – בגיל מבוגר יוכל להיות שלא תשימו לב לריח אש או לדליפת גז.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה קורה לטעמים במהלך השנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים