שתף קטע נבחר

ניצולי השואה על קברו של שינדלר: "הציל עשרות אלפי נשמות"

עשרות ניצולי שואה ובני משפחותיהם עלו לקברו של אוסקר שינדלר, ערב יום השואה הבינלאומי, לזכור ולהוקיר את זיכרו של האיש שסיכן את חייו להצלת 1,200 יהודים. בתו של אחד מניצולי שינדלר אמרה: "הוא לא הציל רק אותם אלא אותנו, הצאצאים של הניצולים"

 

 

כמו בסרט הידוע, "רשימת שינדלר", עלו היום ניצולי השואה שחיים בזכותו עם בני משפחותיהם לחלוק לו כבוד, לקראת יום השואה הבינלאומי שיחול בשבת (27/1). 25 שנים חלפו מאז צולמה הסצנה המרגשת בסוף הסרט, ומספרם של ניצולי השואה הולך ומתמעט – אך בני המשפחות ממשיכים לזכור ולכבד את מי שבזכותו הם כאן.

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

אוסקר שינדלר, מי שהציל כ-1,200 יהודים והוכר כחסיד אומות העולם, קבור בהר ציון בירושלים. לקברו עלו היום (ה') כמה עשרות "ניצולי שינדלר" וניצולי שואה אחרים מבית עמיגור עם בני משפחותיהם, לצד נציג הוותיקן, נציגי הכנסייה הפרנציסקנית ורבנים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות:

 

הם הניחו אבנים על קברו שבבית העלמין הקתולי-פרנציסקני, כמנהג היהודים, אמרו תפילות לעילוי נשמתו – ובטקס מיוחד שנערך מאוחר יותר ב"מרתף השואה" – קבעו שלט הוקרה לזכרו. האירוע התקיים ביוזמת ארגון "לימוד" FSU, ועידת התביעות נגד גרמניה, מצעד החיים, ועמותת מרתף השואה.

 

"חייבים לזכור אותו". ללי הבר (משמאל) שאביה היה "ניצול שינדלר" (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
"חייבים לזכור אותו". ללי הבר (משמאל) שאביה היה "ניצול שינדלר"(צילום: אלי מנדלבאום)

 

״האירוע הזה מרגש בצורה יוצאת דופן", אמרה ברוניה שקולניק (86), ניצולת שואה, אמרה במהלך טקס הדלקת משואת הזיכרון. "להיות כאן, במדינת ישראל, ולהוקיר את זיכרם של אותם האנשים שהצילו נשמות רבות בעם ישראל, זה  לא מובן מאליו בעבורנו, במיוחד כשרואים את זה כאן, במדינת ישראל, בין אחינו היהודים״.

 

"הציל עשרות אלפי נשמות"

ללי הבר, יו"ר ארגון ניצולי קרקוב, גדלה בצל זיכרון השואה, בת ליעקב לזר – ניצול רשימת שינדלר. ״הוא לא הציל רק 1,200 יהודים תוך סיכון חייו", אמרה, "אלא אותנו, עשרות אלפי נשמות, הצאצאים של הניצולים. עלינו להוקיר ולזכור אותו, ואת כל אותם האנשים הנפלאים שהצילו אנשים וסיכנו את חייהם תוך כדי מעשי הגבורה״.

 

 (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
(צילום: אלי מנדלבאום)

 

לזר נולד באוסטרו-הונגריה והובל עם כל משפחתו לגטו קרקוב ב-1941. בתו מספרת כי עם חיסול הגטו הוא עבר לפלשוב, שם התמזל מזלו ואחותו עבדה אצל אוסקר שינדלר בבית החרושת. "היא דאגה להכניס אותו ואת אחיו הצעיר לרשימה, וחייהם ניצלו".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

הרב יצחק גולדשטיין, רבה של שכונת הר ציון ויו"ר "מרתף השואה" קרא את "אל מלא רחמים" על קברו, ואמר: "הנחתי פרחים על קברו והתפללתי לעילוי נשמתו. הוא הציל נשמות בישראל. אלמלא הוא הם היו נרצחים על קידוש השם, ולכן נשמתו היא מאוד גבוהה".

 

"מציל היהודים הגדול שידענו"

ב-1974 נפטר שינדלר ונקבר ע״פ בקשתו בבית הקברות הקתולי-פרנציסקני בהר הציון. בסמוך למקום נמצא "מרתף השואה", המוזיאון הראשון להנצחת השואה שהוקם בישראל. בשנים הראשונות שימש כבית עלמין סמלי עבור הניצולים אשר כיסו את קירות המוזיאון במצבות המנציחות את קהילותיהם שנחרבו. במקום נקבר אפרם של 250 אלף נרצחים שהובא מ-20 מחנות השמדה״.

 

"הוא מציל היהודים הכי גדול שהיה". חיים צ'סלר עם הניצולה ברוניה שקולניק (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
"הוא מציל היהודים הכי גדול שהיה". חיים צ'סלר עם הניצולה ברוניה שקולניק(צילום: אלי מנדלבאום)

 

נציג הכנסייה הקתולית-הפרנציסקנית האב אלברטו, מאיטליה, אמר ל-ynet כי "אנחנו רוצים לזכור את כל הנוצרים שהבינו שהיה חשוב להציל יהודים ולהפוך את ההיסטוריה על-פיה". עוד אמר: "בכל שנה אנחנו זוכים לראות שקברו של שינדלר מלא באבנים שהניחו מוקירי זיכרו. אין ספק שהוא משמש כסמל לכל חסידי אומות העולם״.

 

חיים צ׳סלר, מייסד לימוד FSU ויוזם האירוע, אמר כי "הוא מציל היהודים הכי גדול שהיה. זו מטרתו של יום השואה הבינלאומי, שלא נשכח את תרומת הלא-יהודים להצלת היהודים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
ברוניה שקולניק מדליקה נרות זיכרון
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים