שתף קטע נבחר

הייאוש נעשה יותר נוח: להרוויח כתוצאה מהברקזיט

בעיצומם של המגעים הבינלאומיים שמנהלת בריטניה לקראת היפרדותה מהאיחוד האירופי, מצביע ברי גרוסמן, הנספח המסחרי של שגרירות בריטניה בישראל, על יתרונות המהלך עבור הישראלים. טור אישי

במסגרת מהלך הברקזיט, בריטניה והאיחוד האירופי נמצאים בעיצומו של מו"מ במגוון נושאים שישפיעו לא רק על אירופה אלא על מדינות רבות אחרות, ביניהן ישראל. ברי גרוסמן, הנספח המסחרי של שגרירות בריטניה בישראל, מסביר בטור מיוחד ל-ynet כיצד לדעתו ישראל ותושביה כבר מרוויחים או עשויים להרוויח מהיפרדותה הצפויה של בריטניה מהאיחוד האירופי. חשוב לזכור שלצד ההזדמנויות תהליך הברקזיט עדיין נושא בחובו מספר לא קטן של אי-ודאויות.

 

ראש ממשלה סחיטה: הברקזיט חשף את תרזה מיי בחולשתה

 

מסחר ביותר מ-7 מיליארד דולר בשנה

החדשות הגדולות מבחינת ישראל הן הסכם הסחר החופשי בינה לבין בריטניה, כששיחות על כך כבר החלו בין שתי הממשלות.

 

כיום, הסחר בין בריטניה לישראל מתנהל לפי "הסכם האסוסיאציה" הקיים שבין ישראל לאיחוד האירופי (ההסכם המכונן את ההתאגדות בין ישראל והמדינות החברות באיחוד האירופי אשר נכנס לתוקף בביוני 2000). המצב הזה ישתנה במרץ 2019, כשבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי, ושתי המדינות יוכלו להחליט בעצמן על הדיל הכי טוב להן. מאז משאל העם בבריטניה על הברקזיט, ממשלת בריטניה הכריזה על ישראל כיעד סחר מועדף (Top priority market). כבר כיום בריטניה היא יעד הסחר השני בגודלו של ישראל: המסחר בין שתי המדינות צמח מאוד בשנים האחרונות ומסתכם ביותר מ-7 מיליארד דולר בשנה.

בנימין נתניהו וראש ממשלת בריטניה תרזה מיי. מתקיימות שיחות על הסכם סחר חופשי בין שתי הממשלות   (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
בנימין נתניהו וראש ממשלת בריטניה תרזה מיי. מתקיימות שיחות על הסכם סחר חופשי בין שתי הממשלות (צילום: gettyimages)
 

בריטניה רוצה לשמר את המומנטום הזה, ולכן מאז מרץ 2017 יש שיחות מקדמיות בין שתי המדינות על הסכם סחר חופשי. הסכם כזה יפתח את המשק הבריטי ליותר יצוא ישראלי, הן של סחורות והן של שירותים, ויהווה תרומה עצומה לכלכלה הישראלית. ההסכם גם יגדיל את העניין של חברות בריטיות בשוק הישראלי - והתוצאה תהיה מגוון רחב יותר של מוצרים לצרכנים בארץ.

 

הפאונד צנח, הקניות הוזלו

תחום נוסף שיהווה עבור ישראלים רבים אטרקציה אפילו גדולה יותר מאשר היום בעקבות הברקזיט הוא השופינג. מאז התקבלה ההחלטה על הברקזיט, בחודש יוני 2016, נרשמה ירידה בשער החליפין של מטבע הפאונד - והשקל התחזק מולו ב-15%. התוצאה: בריטניה הפכה לגן עדן של ממש לתיירים אוהבי קניות. מאופנה ועד אלקטרוניקה, המותגים של רחוב אוקספורד בלונדון הם עכשיו יותר ברי השגה בעבור מאות אלפי הישראלים המבקרים שם מדי שנה.

 

המטבע החזק בעולם? השקל גובה מחיר

 

המונים מטיילים וקונים ברחוב אוקספורד (צילום: AP) (צילום: AP)
המונים מטיילים וקונים ברחוב אוקספורד(צילום: AP)
 

גם היצע הטיסות מנתב"ג לבריטניה נמצא במגמת גידול, דבר שמקל עוד יותר על הביקור שם. לפני כמה שבועות אף חתמו בריטניה וישראל על הסכם תעופה חדש, שיבטיח את המשך הפעלת הטיסות בין המדינות בתדירות גבוהה גם אחרי הברקזיט.

 

שער החליפין הנוח לא מדלג על מי שמבצע את קניותיו ברשת: המוצרים הנמכרים באתרים הבריטיים Asos ו-Next הפכו זולים יותר לישראלים בגלל הירידה בשער הפאונד.

 

 

השקעה בנדל"ן ובתשתיות

עם הירידה בשער הפאונד, נדל"ן בבריטניה הפך זול יותר בעבור משקיעים זרים. יתרה מכך, האסטרטגיה הכלכלית החדשה של ממשלת בריטניה, שהושקה בנובמבר 2017, כוללת השקעות ענק בתשתיות ובתחבורה. כך נוצרו הזדמנויות רבות לחברות ישראליות מענף הבנייה והתשתיות.

הנדל"ן בבריטניה הפך זול יותר למשקיעים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הנדל"ן בבריטניה הפך זול יותר למשקיעים(צילום: shutterstock)
 

 

העסקים הירוקים בפריחה

בריטניה היא הכלכלה השישית בגדולה בעולם. היא מציעה הזדמנויות עצומות לחברות זרות שרוצות להתחיל לפעול בה, או להשקיע בתשתיות והתחדשות עירונית שם. ואכן, גם בשנה שלאחר משאל העם על התנתקות מהאיחוד האירופי, מוסדות פיננסיים ישראליים השקיעו יותר מ-150 מיליון פאונד (700 מיליון שקל) בפרויקטים כאלה בבריטניה.

 

אפילו לפני תהליך הברקזיט, בריטניה היתה אחד המקומות שהכי קל לפתוח בהם עסק - בחלק מהמקרים לוקח רק 24 שעות לרשום חברה חדשה כחוק. הקצב שבו חברות ישראליות החלו לפעול בבריטניה, או הרחיבו את פעילותן שם, גדל בשנה שלאחר משאל העם: 32 חברות נפתחו, לעומת 25 חברות שנפתחו בשנה שלפני כן.

יותר חברות ישראליות החלו לפעול בבריטניה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יותר חברות ישראליות החלו לפעול בבריטניה(צילום: shutterstock)
 

מאות אנשי עסקים ישראלים כבר השתתפו ב"אירועי ברקזיט" שיזמה שגרירות בריטניה, ושבהם ניתן מידע על העבודה עם בריטניה בשנים הקרובות. אירועים נוספים כאלה יתקיימו בקרוב, דבר המעיד על העניין העצום בקרב הקהילה העסקית בעסקים עם בריטניה.

 

בקרב חברות ישראליות, יש עניין מיוחד בפרויקטים ידידותיים לסביבה בבריטניה. ממשלת בריטניה מחפשת דרכי התייעלות וחיסכון באנרגיה, ופרויקטים של אנרגיה נקייה נמצאים בראש סדר העדיפויות שלה ככל שמתקרב מועד הברקזיט. בשלוש השנים האחרונות בלבד, משקיעים ישראלים הזרימו יותר מ-300 מיליון פאונד (1.4 מיליארד שקל) לפרויקטים של תשתיות בבריטניה.

 

יבוא במגמת צמיחה

מאז משאל העם על הברקזיט, חברות בריטיות מחפשות שווקים חדשים למוצריהן, כדי להתרחב אל מעבר לגבולות השוק האירופי ה"מסורתי". הסיבה היא שאותן חברות רוצות להמשיך להוביל בתחומן גם לאחר שבריטניה תצא מהאיחוד האירופי. מיותר לציין שישראל, בעלת הכלכלה המפותחת, היא יעד פוטנציאלי לאותן חברות.

 

מאז משאל העם, מנהלים בכירים מחברות בריטיות מובילות נוהרים לישראל – למשל מרקס אנד ספנסר, רולס רויס, טופ שופ והבנק המלכותי של סקוטלנד (RBS). כולם מחפשים הזדמנויות עסקיות בישראל.

לישראלים יש יותר מוצרים המיובאים מבריטניה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לישראלים יש יותר מוצרים המיובאים מבריטניה(צילום: shutterstock)
 

לבריטניה יש הרבה מה להציע בתחום החדשנות והאיכות, אך לאורך שנים מוצרים בריטיים התקשו להתחרות בשוק הישראלי מבחינת תמחור. כל זה השתנה כעת. היבוא מבריטניה נמצא במגמת צמיחה והוא גם תחרותי יותר.

 

כך, בחודשים האחרונים הצרכן הישראלי מוצא בחנויות מוצרים בריטיים שלא הכיר לפני כן, כמו מיטות "ויספרינג", מוצרי טיפוח של "ג'ו מאלון", שוקולדים של "בנדיקס". בקרוב, משטרת ישראל תחל להשתמש בקטנועים בריטיים תוצרת "אקו ספין" ומכוניות "בנטלי" יוקרתיות יתחילו להימכר בארץ.

 

מי רוצה לעבוד בבריטניה?

בריטניה הודיעה מאז משאל העם על הכפלת מספר ויזות העבודה הניתנות לעובדים בעלי כישורים מיוחדים. הצעד עשוי להיטיב במיוחד עם יזמי הייטק ישראלים שרוצים להתחיל לפעול בבריטניה, או שכבר פועלים בה ורוצים לגייס עוד עובדים. הם יצטרפו לעשרות הסטארטאפים וחברות הטכנולוגיה הישראליים שכבר פועלים בבריטניה. 

קולטים יותר יזמי הייטק (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
קולטים יותר יזמי הייטק(צילום: Shutterstock)
 

 

ברי גרוסמן הוא הנספח המסחרי של שגרירות בריטניה בישראל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים