שתף קטע נבחר

הסוף לכאב? הטיפולים החדשים והמבטיחים במיגרנה

מי שחווה התקף של מיגרנה יודע שברגע אחד מופיע כאב ראש עז שמכה בו בעוצמה, וכל מה שהוא רוצה לעשות זה לשכב במיטה. בעקבות כנס בינלאומי בתחום שנערך בישראל - ד"ר עובד דניאל, מומחה בנוירולוגיה, על התרופות והמכשירים הרפואיים שיתנו פתרון לסובלים בעתיד הלא רחוק

מיגרנה היא מחלה עם הפרעה תפקודית קשה, הפוגעת במידה ניכרת באיכות החיים של למעלה ממיליון איש במדינת ישראל, ומאות מיליוני אנשים ברחבי העולם. היא ממוקמת במקום השישי ברשימת המחלות המגבילות ביותר על פי הדירוג של ארגון הבריאות העולמי.

 

מי שחווה התקף של מיגרנה יודע שברגע מסוים הוא יושב, רץ או נהנה מהזמן הפנוי, וברגע אחר מופיע כאב ראש עז, לעיתים מלווה בבחילות והקאות, שמכה בו בעוצמה, וכל מה שהוא רוצה לעשות זה לשכב במיטה ולא לשמוע אף אחד. לעיתים קרובות תדירות ההתקפים עולה בהדרגה עד להתקפים יומיומיים כרוניים וצריכה מופרזת של משככי כאבים, שבעצמם עלולים להגביר את כאבי הראש.

 

פתאום מופיע כאב ראש חזק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פתאום מופיע כאב ראש חזק(צילום: shutterstock)

"ההערכה היא שלמעלה מ-170 אלף איש במדינת ישראל סובלים ממיגרנה כרונית", אומר ד"ר עובד דניאל, מומחה בנוירולוגיה, מנהל היחידה לכאב ראש ופנים, מרכז רפואי רמת אביב שיזם כנס בינלאומי בארץ בנושא כאב ראש ומיגרנה. 

 

"נתכנסנו לדון על עדכונים בתחום המדע והטיפולים התרופתיים במיגרנה ונראה שיש אור בקצה המנהרה", אומר ד"ר דניאל. "אנחנו צפויים לקבל לא מעט תרופות חדשות ואביזרים רפואיים חדשים שנמצאים כעת בפיתוח, וצפויים להיות מאושרים על ידי ה-FDA במחצית השנייה של שנת 2019".

 

כיצד מטפלים כיום במיגרנה?

"לטיפול בהתקף חריף נותנים משככי כאבים ונוגדי דלקת כמו אופטלגין, אדוויל, נורופן וכו', תרופות מורכבות המכילות קפאין כגון אקסדרין אקמול פוקוס אקסידול וכו', וטריפטנים כמו רילרט, ריזלט, אימיטרקס וזומיג. לטיפול מניעתי יש שני סוגים של תרופות חוסמי בטא להורדת לחץ דם, שני סוגים של תרופות נוגדי פרכוס, תרופה נוגדת חרדה ודיכאון, ובוטוקס. ניתן לראות אם כן כי קיים צורך אדיר לרענן את ארסנל התרופות לטיפול במיגרנה, שלמרבה הצער לא התחדש מזה עשרות שנים".

 

קראו עוד:

מיגרנה או סתם כאב ראש? איך מבדילים ומטפלים

סובלים ממיגרנה? 8 שגיאות נפוצות שאתם עושים

מיגרנה: מה גורם לכאב - ואילו טיפולים יעזרו

 

מה בכלל גורם למיגרנה?

"אם בעבר האמינו שההתכווצות וההתרחבות של כלי הדם היא הסיבה העיקרית למיגרנה, אנחנו יודעים היום שמדובר בדעיכה מתמשכת של הפעילות החשמלית של קליפת המוח, תהליך הנקרא - Cortical Spreading Depression שמובילה לעוררות של סיבי עצב התחושה בפנים ושינויים בחדירות דפנות כלי הדם.

 

"כתוצאה מכך, נוצרת דלקת בקצות העצבים שמעצבבים את כלי הדם של קרומי המוח, הרגישים לכאב, והיא זו שגורמת לכאבי הראש. אחד הפפטידים שמשתתף בתהליך הדלקתי הזה הוא ה-Calcitonin Gene Related Peptide. מדובר במולקולה קטנטנה, בסך הכול שרשרת של כמה חומצות אמינו, קצרה יותר מחלבון, שנקשרת לקולטן ספציפי וגורמת לשרשרת של ריאקצות דלקתיות, שבסופו של דבר יביאו להרחבה של כלי הדם המוחיים ולתסמינים של המיגרנה שתיארנו קודם לכן.

 

"אם מדובר במצב כרוני, העצבים הפריפריים הולכים ונהיים רגישים יותר לכאב וזה מוביל בסופו של דבר גם לרגישות יתר מרכזית מוחית. זה לא מפתיע אם כן, שבשנים האחרונות מוקד תשומת הלב בתעשיית התרופות היא ליצור נוגדנים כנגד הנוירופפטיד הזה או לחסום את הרצפטור שלו. ואכן, חברות תרופות החלו במרץ לפתח את ייצור הנוגדנים ולהתחרות ביניהן מי תגיע ראשונה לקו הסיום – Amgen בשיתוף פעולה עם נוברטיס, טבע, אלי לילי ואלדר.

 

"התרופה שפותחה על ידי Amgen, בשיתוף פעולה עם נוברטיס, המוכרת בשם erenumab היא היחידה מבין ארבע התרופות שחוסמת את הקולטן ל-CGRP, ואילו חברת טבע ואלי לילי פיתחו נוגדנים כנגד מולקולת ה-CGRP, בתרופות המכונות בשם fermanezumab, ו-Galcanezumab.

 

"כנראה שהנוגדנים האלה משמשים כמעין 'מאגר' או 'כיור' למולקולות של ה-CGRP שמשוחררות מקצות העצבים הפריפריים התחושתיים של עצב התחושה בפנים, ומונעים למעשה את היווצרות הרגישות יתר הפריפרית והמרכזית".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

האם מדובר בבשורה?

"בהשוואה לתרופות הקיימות כיום, מדובר בתרופה ביולוגית, קרי, נוגדנים שמיוצרים בגוף של אדם או בעל חיים, ולא תרופה כימית. מה שמעניין הוא, שהמחקרים הקליניים שבוצעו על מנת לבחון את יעילות התרופות האלו, חלקם אגב התקיימו בארץ, הראו הפחתה של עד שני ימים של כאב ראש בחודש.

 

"אולם התברר שלאחוז משמעותי מהחולים לא היו כאבי ראש כלל במהלך שלושת חודשי המחקר, מה שלא ראינו עם אף תרופה אחרת בעבר. מדובר למעשה ב-75%-100% של הטבה בכ-15-20% מהחולים שגויסו למחקר, שהם לרוב אנשים עם הפרעה תפקודית ניכרת, כך שזה מרשים ביותר. התרופות האלה די בטוחות, ולא דווחו תופעות לוואי משמעותיות, למעט שכיחות נמוכה יחסית של חולשה, עייפות, כאבים קלים בפרקים וכאבי גב, אדמומיות ונפיחות באזור ההזרקה".

 

אילו עוד חידושים צפויים להיות בתחום? 

"יש מכשירים רפואיים חדשים לטיפול במיגרנה. אחד מהמכשירים הוא פיתוח של חברה ישראלית בשם Theranica. החולה מדביק את המדבקה לזרוע ומפעיל את הטיפול דרך אפליקציה שמותקנת על סמארטפון. המדבקה גורמת לגירוי חשמלי לא כואב בעוצמות משתנות למשך עשרים דקות. פיתוח החברה מתבסס על ניסוי קליני ראשוני שנעשה בארץ במרכז הרפואי רמב"ם, שהראה תוצאות מבטיחות - הפחתה של 50% בעוצמת הכאבים ב-64% מנבדקי המחקר, ביחס להפחתה של כ-26% בקבוצת הפלצבו.

 

"גירוי חשמלי בזרוע הביא להפחתה משמעותית בעוצמת הכאב, וביעילות גבוהה יותר כשהטיפול ניתן מוקדם ככל האפשר בתחילת ההתקף. ככל הנראה מנגנון הפעולה הוא שפעול של מסלולי העיכוב של הכאב במוח ובגזע המוח. הטיפול הזה נבדק כעת במרכזים רפואיים בארה"ב, ואם יוכח יעיל, יתכן שיחליף את הטיפול התרופתי המקובל להפסקת התקף.

 

"מכשיר נוסף שהוצג בכנס הוא ה-gammaCore. המכשיר מאושר כבר באירופה לטיפול חריף בהתקפי מיגרנה וכאב ראש ומקבצי, ורק לאחרונה קיבל גם את האישור של ה-FDA בארה"ב לטיפול בהפסקת התקף ראש מקבצי. השימוש במכשיר פשוט מאוד - מצמידים אותו לצוואר בזמן התקף, והוא גורם לגירוי חשמלי של עצב הוואגוס - עצב הפנים העשירי, המשתתף בוויסות מערכת העצבים העצמונית. בכאב ראש מקבצי, המכשיר הפסיק למעלה ממחצית ההתקפים ב-64% מהנבדקים בתוך 15 דקות של גירוי חשמלי, ובמיגרנה 32% מהנבדקים בתוך 30 דקות ו-60 דקות, לעומת קבוצת הפלצבו".

 

הכנס שהתקיים זו השנה השלישית, כלל מומחים מהשורה הראשונה בעולם בתחום - פרופ' לרס אדווינסון, נשיא האיגוד העולמי, פרופ' אלן פרדי, נשיא האיגוד האמריקאי, פרופ' רמי בורשטיין מהארוארד, אחד מחוקרי המוח הגדולים בעולם ושלושה נשיאים לשעבר של האיגוד העולמי. הכנס היה בחסות האיגוד העולמי, האיגוד הנוירולוגי, החברה הישראלית לכאב, והשתתפו בו מאות נוירולוגים, ומומחים ברפואת כאב מישראל ומרחבי העולם.

 

ד"ר דניאל מציין כי "אנחנו נמצאים בעידן חדש בתחום כאב הראש והפנים, ומצפים לתרופות ומכשירים חדשים שיואשרו בקרוב על ידי רשויות הבריאות בארה"ב, אירופה וגם ישראל. ישראל משתתפת במחקרים קליניים רבים, כחלק ממערך המחקרים שמתקיים במרכזים רפואיים רבים בעולם, וזוהי גאווה גדולה. הכנס הבינלאומי שהתקיים בארץ, בו השתתפו שבעה מהחוקרים ומומחי כאב הראש מהשורה הראשונה בעולם, לא היה רק כנס, אלא מסר לעולם שישראל על המפה".

 

פיתוח ישראלי לטיפול במיגרנה:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים