שתף קטע נבחר

3 שנים לפעילות הוותמ"ל: רק 7 תוכניות יצאו לדרך

כמה תוכניות אישרה הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה במתחמים מועדפים מאז 2014? לפי דו"ח שהיא פרסמה היום, אושרו 37 תוכניות עם כ-105 אלף יח"ד. עם זאת, עד כה החל הליך שיווקי ב-16 תוכניות בלבד, עם כ-19 אלף יח"ד ורק ב-7 תוכניות החלו עבודות. ארגוני סביבה: ועדה דורסנית ומיותרת

 

 

 

מאז תחילת פעילותה לפני כשלוש שנים, אישרה הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (ותמ"ל) 37 תוכניות, הכוללות כ-105 אלף יחידות דיור ברחבי הארץ. מתוכן אושרו 18 תוכניות בשנת 2017 עם כ-41,800 יחידות דיור. כך עולה מדו"ח פעילות שנתי שפרסה היום (ב') הוועדה.

 

כחלון מסכם את 2017 בנדל"ן: "הבועה הזו בדרך להתפוצץ"

 

הדו"ח מבליט את העובדה כי פרק הזמן הממוצע לאישור תוכנית בוועדה קוצר משמעותית לכ-9 חודשים. עוד מצוין, כי סך יחידות הדיור שאושרו בוותמ"ל מאז תחילת פעילותה מהוות כשליש מכלל יחידות הדיור שאושרו במוסדות התכנון בשנים הללו, וכי משך הזמן הממוצע לקידום תכנון בוותמ"ל ממועד הכרזתו בקבינט הדיור ועד לאישור הסופי של התוכנית עומד על כ-20 חודשים בממוצע.

 

עם זאת, עד כה החל הליך שיווקי באמצעות מכרזים לקבלנים ב-16 תוכניות בלבד, עם כ-19 אלף יחידות דיור. בפועל, רק ב-7 תוכניות החלו עבודות עפר ופיתוח תשתיות. יצוין, כי חוק הוותמ"ל קובע כי ביצוען של תוכניות שאושרו בוועדה יחל בתוך ארבע שנים.

 

עוד עולה מהדו"ח, כי רוב יחידות הדיור שאושרו בוועדה מיועדות למסלול מחיר למשתכן, וכ-20,500 יחידות דיור מיועדות להשכרה ארוכת טווח, מתוכן כ-750 כבר שווקו אשתקד ליזמים.

 

בנוסף, אישרה הוועדה מתחם פינוי בינוי ראשון שהוכרז כמתחם מועדף לדיור עם כ-9,500 דירות, בשכונת קריית משה ברחובות. זאת בעקבות התיקון לחוק הוותמ"ל שאושר השנה ומאפשר להעביר לטיפול הוועדה מתחמי פינוי בינוי. השנה, לפי הדו"ח, עיסוק הוועדה בנושא התחדשות עירונית צפוי לגדול.

 

תשתיות יפותחו במקביל

נוכח הביקורת הגוברת על הזנחת תכנון התשתיות בתהליכי האצת הבנייה - בדו"ח מצוין כי יחידות הדיור המשווקות מלוות בהסכמי גג ופתרונות לתשתיות, שיפותחו במקביל. כן מפורט, כי בתוכניות הוותמ"ל שאושרו ביישובים אור יהודה, אשקלון, באר יעקב, נתניה, שוהם, עפולה וגן יבנה, כבר החלו עבודות עפר ופיתוח תשתיות וכי חלקן הגדול של יחידות הדיור צפוי להתחיל להיבנות בשנה הקרובה.

 

נוכח הטענות על תכנון כמות גדולה מדי של יחידות דיור בפריפריה ואי מתן מענה הולם באזורי הביקוש מצוין, כי החלוקה הגיאוגרפית של המתחמים המאושרים תואמת את מדיניות הממשלה, לפיתוח וחיזוק היישובים בצפון ובדרום, לשם הגדלת שיעור משקי הבית המתגוררים בהם.

 

עוד מפורט, כי חלוקת המתחמים שאושרו על ידי קבינט הדיור (ומשם ממשיכים לאישור בוותמ"ל) נחלקים ל-29% במחוז מרכז, 24% במחוז דרום, 19% במחוז צפון, 14% במחוז חיפה, 11% במחוז תל אביב ו-3% במחוז ירושלים.

 


בדו"ח מצוין גם, כי על אף שלוועדה סמכויות נרחבות באשר לאישור התוכניות, הרי שרוב התוכניות שאושרו בה תואמות את מדיניות התכנון של ועדות התכנון המחוזיות והמועצה הארצית שאושרו בעבר. בתוך כך מפורט, כי רק ב-3 תוכניות שאושרו קודם לשנת 2017, יש שינוי של תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35).

 

ארגוני סביבה וחברה: "ועדה דרקונית"

הוותמ"ל החלה לפעול בעקבות אישור חוק מתחמים מועדפים לדיור בשנת 2014, שנועד לקצר את הליכי התכנון לבניית מגורים במתחמי קרקע, שהממשלה מכריזה עליהם כמתחמים מועדפים לדיור. מטרת הוועדה היא לאשר תוכניות נרחבות למגורים בלוחות זמנים קצרים. נכון להיום נמצאים בקנה כ-46 תוכניות נוספות בשלבי תכנון שונים, עם כ-186 אלף יחידות דיור, מתוכן כ-51 אלף בהליכי אישור סטוטוריים.

 

יו"ר הוותמ"ל, אריאל יוצר, מסר כי "פעילות הוועדה בשנה האחרונה מדגישה שוב את חשיבותה לפתרון משבר הדיור. הוותמ"ל הוכיחה שניתן לקדם תכנון איכותי, בזמן קצר: השנה אישרנו 41,800 יח"ד בפרק זמן ממוצע של פחות משנה. גם בשנת 2018 הוועדה תמשיך להגדיל את מלאי יחידות הדיור בדגש על קידום ההתחדשות העירונית כמטרה מרכזית שהצבנו לעצמנו לשנה הקרובה".

 

מתכננת הוותמ"ל, דקלה פרסיקו, מסרה כי "כבר היום יש ניצנים לפעילות הוועדה וכ-20% מיח"ד נמצאות בשלבי מימוש שונים. השנה תרחיב הוועדה את פעילותה לתחום החשוב בשוק הדיור – והוא ההתחדשות העירונית. צוות הוועדה נערך לקליטת תוכניות וקידומן לכדי מימוש".

 

שר האוצר משה כחלון אמר כי "בזכות הוותמ"ל תכננו בשנתיים האחרונות הרבה יותר דירות מבעבר ובכך יצרנו יסודות ותשתיות שיסייעו לפתור את משבר הדיור הנוכחי וימנעו משבר דיור חדש בעתיד. את כל זה הוותמ"ל עושה תוך הקפדה יתרה על הליכי תכנון בסטנדרטים הגבוהים ביותר ושמיעת כל הגורמים הרלוונטיים אך בזמן קצר הרבה יותר מבעבר. בעקבות ההצלחה אנחנו מתכוונים להאריך את פעילותה בשנה נוספת ולשם כך פנינו כבר לאישור הכנסת".

 

עם זאת, פעילות הוועדה זוכה לביקורת מצד שורה של ארגוני סביבה, תכנון וחברה, שפנו לאחרונה למטה הדיור בבקשה להקפיא את עבודת הוותמ"ל ולא להאריך אותה בשנה נוספת. מהחברה להגנת הטבע נמסר היום כי הוותמ"ל היא ועדה דורסנית ומיותרת, הפוגעת בזכויות הציבור בתכנון. למרות הצגתה כבעלת הישגים משמעותיים בפתרון משבר הדיור, בפועל לא נבנתה עד היום ולו דירה אחת מיחידות הדיור שאישרה הוועדה.

 

"אין בעיית היצע דיור - יש בעיה של תכנון לקוי ובלתי ראוי. ידוע לנו בוודאות, כי ישנן עתודות זמינות, אף מעבר ליעדים הממשלתיים ולכן צריך לפעול למימושן ולא לייצר עוד ועוד תוכניות, הנשארות על הנייר בלבד, כלל לא יוצאות לפועל ובטח שלא עוזרות למצוקת הדיור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים